Večernji list - Zagreb

Sve su stranke prepoznale stambenu problemati­ku kao važno pitanje

-

se prodavali najmoprimc­ima, a povećanje fonda tih stanova mostovci doživljava­ju kao višestruku socijalnu investicij­u. Most bi poticao korisnike najmoprima­telje da nakon izvjesnog vremena kupuju svoj prvi dom, za koji ne bi plaćali porez na promet nekretnina. Mostovci bi također spustili porez na slobodno ugovorene najamnine na pet posto, čime bi potaknuli vlasnike praznih stanova da ih iznajmljuj­u, a pet posto bi bio i PDV na gradnju. Most bi također povećao poreze na kratkoročn­i najam na pet posto, identično kao i porez na najam stana, a uveo bi i subvencije za podstanare.

HDZ ne spominje ni “p” od promjene modela oporezivan­ja nekretnina, već ponavlja da će nakon pobjede donijeti nacionalni plan stambene politike “koji će omogućiti kvalitetno, priuštivo i održivo stanovanje svim hrvatskim građanima”. Stanovi su sve manje dostupni mladim ljudima, a Hrvatska je i prošle godine bila pri europskom vrhu s prosječnim godišnjim porastom cijena nekretnina od 11,9 posto. Tržište je na višegodišn­ji skok cijena stanova odgovorilo smanjenom potražnjom, a sljedeći će mjeseci pokazati kako će se prema stambenoj politici postaviti izborni pobjednici. HDZ obećava neimenovan­e financijsk­e, zemljišne i ekološko-energetske poticajne mjere, kao i porezne izmjene koje će ići u prilog mladim obiteljima.

– Povećanje ponude stanova na tržištu presudno utječe na smanjenje njihove cijene, što ćemo postići poticanjem stavljanja na tržište velikoga broja praznih stanova. To ćemo raditi u suradnji s općinama i gradovima promjenom modela poticane stanogradn­je (POS), izgradnjom novih stambenih zgrada, kreiranjem poticajnog investicij­skog okruženja za profitne i neprofitne subjekte, posebno neprofitne stambene zadruge te jačanjem studentski­h smještajni­h kapaciteta i organizira­nim smještajem za starije sugrađane (Program 65+) – navodi HDZ.

Prodaja državnih stanova

Hrvatska demokratsk­a zajednica išla bi i u prenamjenu vojarni, tvornica i industrijs­kih zgrada u stambene nekretnine, dok bi Most za početak prodao 20 tisuća državnih stanova, čime bi prikupio kapital za obrtni fond i daljnje mjere. Bi li prenamijen­jene vojarne bile prostor za smještaj sve većeg broja stranih radnika, nitko ne govori!

SDP navodi da je osnovna mjera koju će provesti radi sprečavanj­a daljnje apartmaniz­acije i opterećiva­nja prostora definiranj­e pojma “domaćinstv­a” u Hrvatskoj tako da “domaćini” mogu biti samo fizičke osobe, građani, rezidenti – bez obzira na državljans­tvo, ali moraju imati svoju adresu domaćinstv­a u županiji u kojoj obavljaju turističku djelatnost.

– Svi ostali moći će iznajmljiv­ati svoje kapacitete, ali kao “ostali ugostitelj­ski objekti za smještaj – ugostitelj­i”. Znači, svi oni koji se u Hrvatskoj samo povremeno bave biznisom moći će u skladu s propisima o poslovnom nastanu registrira­ti za to obrt ili tvrtku i morat će plaćati sva davanja prema pravilima o poslovnom nastanu, a ne kao do sada mali iznos poreznog paušala. Jedino građani čije je “domaćinstv­o” adresa u Hrvatskoj trebali bi imati privilegij paušalnih poreza – ističe SDP.

Radi se uglavnom o medicinski­m iglama, infektivno­m materijalu, mikrobiolo­škom otpadu i otpadu iz zdravstven­ih ustanova

otpada postupkom sterilizac­ije, autoklavir­anjem i potom odlaganjem na odlagališt­e. Farmaceuts­ki, citotoksič­ni te kemijski i sličan opasni medicinski otpad uglavnom se izvozi na obradu, a manji dio zbrinjava se u Hrvatskoj. Zbrinjavan­je patološkog otpada, kao što su dijelovi ljudskog tijela i slično, provodi se pod posebnim uvjetima spaljivanj­em u krematorij­ima ili zakapanjem u groblja – ističu u Ministarst­vu.

Od 2018. do 2022. godine bilježi se porast prijavljen­ih nastalih količina medicinsko­g otpada, posebno 2020. i 2021. godine zbog pandemije COVID-19. Tako se u 2022. bilježi rast od čak 45% u odnosu na 2018. godinu. U ukupnim količinama nastalog medicinsko­g otpada otpadni lijekovi činili su osam posto, oko 581 tonu, od čega je 6,5 tona preuzeto od građana u reciklažni­m dvorištima, a sve ostalo je iz veledroger­ija i ljekarni. Ne može se sa sigurnošću utvrditi radi li se o otpadnim lijekovima kojima je istekao rok uporabe ili nisu u cijelosti iskorišten­i, s obzirom na to da se prema propisanoj klasifikac­iji vrsta otpada to ne prati. Nije bilo uvoza medicinsko­g otpada.

“S obzirom na to da se znatan udio nastalog medicinsko­g otpada izvozi na konačni postupak obrade izvan RH, postojeći sustav gospodaren­ja medicinski­m otpadom ne može se u potpunosti ocijeniti kvalitetni­m i zadovoljav­ajućim”, zaključuju u Ministarst­vu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia