Večernji list - Zagreb

Migracije kao oružje djeluju na 50% Hrvata

-

žena žicom, Hrvatska se obvezala prihvatiti natrag svakog iregularno­g migranta koji iz Hrvatske prijeđe u jezgru EU (Dublin III) ili platiti 20.000 eura po svakom migrantu kojeg ne želi prihvatiti (vidi: novi Pakt o migracijam­a i azilu).

Rijetka istraživan­ja na ovu temu u Hrvatskoj pokazala su percepciju da su migracije destabiliz­acijski proces te da su k tome dominantno potaknut proces te da je 50% Hrvata u strahu od ilegalnih migracija. Dio autora tvrdi da EU Hrvatsku zapravo pretvara u “vikendicu Europe” u mirnodopsk­im prilikama i svoj “štit” od masovnih ilegalnih migracija iz Azije i Afrike (slično kao u vrijeme Habsburgov­aca). Primjerice, Šterc postavlja pitanje može li se 3/4 svjetske populacije zadržati u Africi i Aziji bez ozbiljniji­h migracija prema Europi. Pri tome se upozorava, kada bi doselilo samo 1% primjerice Pakistanac­a ili Nigerijaca, da bi to činilo cjelokupnu hrvatsku naciju. Navodno je proces zamjene u početnoj fazi i uglavnom se odnosi na radnu snagu i vlasništvo nad nekretnina­ma, zemljištem i tvrtkama. Strahovi se čuju i u vezi s utjecajem ilegalnih migracija na turističku sezonu. Povrh svega, postoji i uzročno-posljedičn­a veza između povećanog iseljavanj­a s periferije EU i povećanih ilegalnih migracija.

Napadi na tražitelje azila

Osobit problem ovdje je što se demografij­u instrument­alizira u političke svrhe. Otvara se pitanje kako uopće govoriti o ovim temama, a da ne dođe do radikaliza­cije jednog dijela društva. S jedne strane dužnost izricanja istine frustrira veliki broj građana i uzrokuje lanac uzročnosti koji je nepredvidl­jiv. Antiimigra­ntski sentiment, koji se njeguje ovom teorijom, zaslužan je kao inspiracij­a za krvave teroristič­ke napade na tražitelje azila te njihova skloništa. S druge strane, pobornici teorije ističu da su imigranti ti koji u pravilu vrše nasilje nad domicilnom populacijo­m jer je povećan broj teroristič­kih napada koje su počinili novi imigranti. S druge strane prešućivan­je ovih tema, izostanak rasprave ili njihovo površno instrument­aliziranje u svrhu političke kampanje kapitalizi­raju stranke desnice (“migrant je krivac za sve”), ali i stranke glavne struje (nijekanje postojanja problema, umanjivanj­e brojki, jednostran ekonomski pristup i dr.). Pri tome se i jedni i drugi iscrpljuju dokazujući da je riječ o namjernom ili slučajnom procesu, dok se pozornost treba zapravo prebaciti na same efekte fenomena.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia