Večernji list - Zagreb

– wunderkind iz Brazila zaludio je Real Madrid i nogometni svijet

-

živjeti u sirotištu u São Paulu. Tako je bilo sve dok se njegov otac nije vratio nakon šest mjeseci. Oba roditelja potom su radila u kafiću na gradskoj podzemnoj željezničk­oj stanici prije nego što je Douglas dobio posao u Palmeirasu kao domar.

Sudeći po onome što Endrick sada radi, njegova obitelj više neće imati financijsk­ih problema. Osim toga, kao dječak zakleo se da će postati profesiona­lni nogometaš kako bi pomogao obitelji nakon što ga roditelji nisu mogli prehraniti.

No kako je uopće počela njegova nogometna karijera? Igrati je počeo s četiri godine, a interes na sebe skrenuo je putem YouTubea. Njegov otac objavljiva­o je Endrickove golove na popularnoj mreži kako bi se pokušao nametnuti brazilskim klubovima.

U dobi od 11 godina Endrick je otišao u Palmeiras. Klub je toliko želio da potpiše za momčad da su njegovoj obitelji ponudili stan, a Endrickovu ocu dali posao domara. Mladi nogometaš postigao je 165 golova u 169 utakmica za juniore Palmeirasa. Za seniore je debitirao sa 16 godina, dva mjeseca i 16 dana te tako postao najmlađi igrač koji je nastupio za prvu momčad ovog kluba.

Osim toga, on je najmlađi igrač koji je debitirao i zabio za Palmeiras, a i jedini je igrač u povijesti kluba koji je osvojio trofeje u svim uzrastima.

Dolazi u Real Madrid

Malo je vremena trebalo da dođe na radar europskih klubova pa je samo dva mjeseca nakon što je debitirao za seniore našao novi klub. Real Madrid objavio je da je osigurao njegov potpis, bilo je to u vrijeme kada je imao 16 godina. Španjolski div s njim će se pojačati tek kad napuni 18 godina, a to će biti u srpnju ove godine. Zbog pravila koja zabranjuju transfer međunarodn­ih igrača u europske klubove prije njihova 18. rođendana, sve je bilo na čekanju.

Ne zna se točno ni kolika je naknada u pitanju, ali ugovor je navodno vrijedan oko 70 milijuna eura. Mnogi pišu da su Madriđani unaprijed platili 35 milijuna eura brazilskom Palmeirasu, a dodatnih 25 milijuna eura stići će u dodacima na temelju učinka.

Zanimljivo je to da Endrick živi svoj san, ili će barem tako biti u bliskoj budućnosti, jer još kao dječak trenirao je u kampu Real Madrida sa svojim prijatelji­ma u Águas Clarasu, odrastao je navijajući za Real Madrid, a idol mu je bio Ronaldo Nazario.

U jednom intervjuu za Marcu čak je priznao sljedeće:

– Real Madrid je momčad koju volim. Odrastao sam gledajući njihove igrače i počeo sam tražiti više o povijesti kuba, a postoji čak i jedna smiješna anegdota. Naime, moje ime nije trebalo biti Endrick, nego Di Stefano. To je sjajna poveznica. Real Madrid je momčad za koju sam oduvijek želio igrati, zato sam ga i odabrao.

Izgleda da je Endrick o tome odlučio još kao dječak. Chelsea, koji ga je također novačio, tu nije imao šanse. Naime, u studenom 2022. londonski klub pozvao ga je na Stamford Bridge da upozna neke od igrača kako bi ga uvjerio da je njegovo mjesto u Europi, odnosno u Chelseaju. On je tamo i došao, upoznao se, pogledao utakmicu, a mjesec dana nakon potpisao je s Real Madridom. U igri je bio i PSG, ali Brazilac je odabrao kraljevski put.

Od srpnja trenirat će tako sa svojim idolima u svom klubu iz snova. Ne dolazi tamo bez ičega, jer ima tal od dva naslova prvaka Brazila s Palmeiraso­m.

Poput mnogih obećavajuć­ih igrača, Endrick je moćan ljevonogi napadač s okom i osjećajem za gol. Uspoređuju ga zato mnogi s brazilskim legendama. No on se samo želi dokazivati.

Želi naučiti znakovni jezik

– Vidim sebe kao klinca punog snova koje treba ispuniti. Dječak koji traži svoje mjesto u nogometu, koji slijedi svoje snove. Želim oboriti rekorde, ali znam da ima puno stvari na kojima moram raditi, napredovat­i još više, ali uvijek sam s nogama čvrsto na zemlji – rekao je prije nekoliko godina mladić koji je imao teško djetinjstv­o, ali zato ima svijetlu budućnost.

S obzirom na sve što je prošao, odlučio je raditi promjene. Susretao se i s rasizmom, koji žestoko osuđuje, a posebno je osjetljiv na one koje se isključuje iz društva jer je i sam bio u takvoj situaciji.

– Postavio sam sebi cilj da moram naučiti pet jezika, a jedan od njih bit će vrlo drukčiji jer će mi biti jako važan. Želim naučiti znakovni jezik. Želim se povezati sa svima, želim

Otac je objavljiva­o njegove golove na YouTubeu ne bi li privukao pažnju klubova, zatim se proslavio u Palmeirasu, a s Real Madridom ugovor je potpisao 2022., no u Europu može u srpnju, kada napuni 18 godina

razgovarat­i i s nijemima ili s ljudima koji ne čuju.

Koliko će od toga ostvariti, tek ćemo vidjeti. No jedno je sigurno, vrlo je mlad i ima vremena za sve što je naumio.

Prije avanture zvane Real Madrid čeka ga još reprezenta­tivnih nastupa. Brazil se sprema za Copa Americu pa u lipnju igra s Meksikom i SAD-om. Nove su to prilike da se Endrick dokaže i pokaže čelnicima kraljevsko­g kluba da je bio dobar odabir.

Zanimljivo, reprezenta­ciju Brazila preuzet će Carlo Ancelotti, koji trenutačno trenira Real Madrid, a najavio je da odlazi na kraju sezone. S talijanski­m će stručnjako­m tako Endrick raditi na ovaj ili onaj način, a već ga je i upoznao. Upoznat će i hrvatskog kapetana Luku Modrića kada se iskristali­zira njegova budućnost i uloga u Real Madridu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia