Večernji list - Zagreb

Max Verstappen uvjerljiv u Japanu: Nije moglo biti bolje!

Vozač Red Bulla i aktualni svjetski prvak dominantno je odradio utrku na stazi u Suzuki

-

Sudeći po samom startu nove sezone formule 1, ni ova neće biti previše napeta jer je Max Verstappen krenuo s pobjedama.

U četiri odvožene utrke on je slavio u njih tri, a posljednja u kojoj je stajao na najvišoj stepenici postolja ona je za VN Japana. Vozač Red Bulla i aktualni svjetski prvak dominantno je odradio utrku na stazi u Suzuki, na kojoj je dan prije ostvario “pole position”.

Do cilja je došao s vremenom 1:54.23.566 i time je trostruki svjetski prvak pobijedio 57. put u karijeri. Štoviše, nedodirlji­v je tijekom posljednje tri godine. Nema sumnje da mu je cilj dostići Lewisa Hamiltona i Michaela Schumacher­a u naslovima prvaka. Nastavi li ovako, možda ih i pretekne.

No vratimo se na aktualnu utrku, ona u Japanu počela je sudarom i duelom Daniela Ricciarda i Alexandera Albona koji su zbog toga završili u zaštitnom zidu. Ricciardo je bio ispred Albona i pomaknuo se u desnu stranu kako bi se bolje namjestio za lijevi zavoj i tu je sve počelo. Odluka je bila ponavljanj­e starta utrke i ona je počela 32 minute nakon prvotnog početka, no ni taj incident nije utjecao na 26-godišnjeg Nizozemca koji je na vrhu kolone bio od početka do kraja.

– Bilo je jako lijepo. Mislim da je kritičan dio, naravno, bio početak, da ostanem ispred, a nakon toga je bolid bio sve bolji i bolji za mene. Sve je prošlo jako dobro, zaustavlja­nja u boksovima prošla su dobro, strategija je, mislim, dobro funkcionir­ala, tako da nije moglo biti bolje – rekao je kratko nakon utrke Max.

Dobar dan momčadi Red Bulla upotpunio je Meksikanac Sergio Perez, koji je završio na drugom mjestu, dok je Španjolac Carlos Sainz Jr. iz Ferrarija završio treći. Njemu je to drugo ovosezonsk­o postolje.

– Bio je ovo prije svega dobar vikend za momčad. Uvijek je teško zadržati fokus tako dugo – rekao je Perez.

U ukupnom redoslijed­u Svjetskog prvenstva u formuli 1 vodi Verstappen sa 77 bodova, a Perez je drugi i ima 64 boda. Potom slijede dvojica vozača Ferrarija, Leclerc ima 59, a Sainz 55 bodova.

Sljedeća utrka u kalendaru F1 na rasporedu je od 19. do 21. travnja, a vozit će se za VN Kine. To je povratak formule 1 u tu zemlju nakon pet godina, a riječ je o prvom sprint-vikendu ove sezone.

– Bit će prilično naporan sprint-vikend. Nismo bili tamo neko vrijeme, postoji samo jedan trening da se stvarno ponovno upustimo u to, tako da mislim da će biti vrlo zanimljivo – rekao je Verstappen.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia