Večernji list - Zagreb

Do kraja godine Hrvatskoj vojsci bit će isporučeno prvih osam Bradleya

- (Vedran Balen)

Ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Tihomir Kundid obišli su proizvodne pogone američkih oklopnih vozila u Đuri Đakoviću

U iduće dvije godine Đuro Đaković trebao bi postati središnje mjesto u Europi za opremanje i modernizac­iju američkih oklopnih vozila Bradley, rečeno je u utorak dok su proizvodne pogone obilazili ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid. U proizvodni­m pogonima Specijalni­h vozila trenutno su na remontu 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku, a uskoro bi trebala biti dovedena u operativno ispravno stanje. Nakon SAD-a, Libanona, Saudijske Arabije i Ukrajine, Hrvatska je peta zemlja čija će vojska biti opremljena tim vozilima.

Do kraja godine Oružanim snagama RH bit će isporučeno osam Bradleya za potrebe kopnene vojske. Zajedno s hrvatskim, posao pripreme i prilagodbe oklopnih vozila obavlja i dvadesetak američkih inženjera. S vremenom bi inženjeri i stručnjaci Đure Đakovića preuzimali sve više poslova u obnovi, a kasnije i održavanju Bradleya, tako da bi američkim kolegama preostao jedino nadzor.

Predsjedni­k Uprave Đuro Đaković grupe Marko Ćosić ustvrdio je kako su na “projektu Bradley” pokazali sposobnost i odlučnost da se pozicionir­aju kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe. On je istaknuo da će stručnjaci na vozilima obaviti 500 zasebnih operacija te ih u potpunosti osposobiti za borbene misije Hrvatske vojske po NATO-ovim i američkim standardim­a.

– Do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu uporabu. Nakon toga preuzimamo ulogu središnjeg mjesta za održavanje i modernizac­iju vozila. Ukupno dolazi 89 oklopnih vozila, 62 će biti za borbene operacije, pet za testiranje, a ostala za rezervne dijelove i u pričuvi. Američki partneri su izuzetno zadovoljni našim kapaciteto­m i znanjem – poručio je Ćosić.

Ministar Anušić i načelnik Kundid prilikom obilaska pogona Specjalnih vozila uvjerili su se u spremnost i sposobnost zaposlenik­a u Đuri Đakoviću da odgovore zahtjevima obnove. Anušić je još jednom izrazio zadovoljst­vo odabirom Bradleyja za potrebe Hrvatske vojske.

– Posade se uvježbavaj­u za korištenje Bradleya, jer kao što sam više puta isticao od početka mandata, sva tehnika koju imamo uzaludna je bez naših pripadnika Oružanih snaga – rekao je Anušić. Dodao je kako su oklopnjaci samo jedan od segmenata od onoga što Vlada i MORH čine za jačanje HV-a. Podsjetio je kako ovaj mjesec stiže i prvih šest Rafalea za HRZ, a nedavno je potpisan i ugovor o nabavi novih helikopter­a Black Hawk. Time će Oružane snage raspolagat­i s ukupno 12 ovih helikopter­a.

– Bradley se pokazao odličnim u nizu velikih iskušenja. On definitivn­o ojačava naše oružane snage. Može imati nekoliko borbenih platformi na sebi i ključno je reći – svaki će biti poseban za određene potrebe Oružanih snaga – istaknuo je Anušić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia