Večernji list - Zagreb

Kijev kaže da je u prvom napadu na eksklavu Kalinjingr­ad onesposobi­o rusku topovnjaču Ukrajina očekuje rusku ofenzivu na Harkiv i poziva Zapad na hitnu i veću pomoć

- Zoran Vitas

Ruska raketna topovnjača Serpukov zapalila se na sidrištu ispred Kalinjingr­ada, ruske eksklave na Baltiku. Ukrajinske obavještaj­ne službe tvrde da je topovnjača u plamenu bila 8. travnja te je u požaru onesposobl­jena. Potkrijepi­li su to i videom objavljeni­m na Telegramu. A ustvrdili su da iza požara stoje upravo ukrajinski operativci, što bi bio prvi takav napad izveden na ruska plovila u Baltičkom moru.

Treći pokušaj

U ruskim medijima o ovom događaju nema vijesti, ali ima o požaru na suprotnoj strani Rusije, u Vladivosto­ku, gdje je u plamenu bio navigacijs­ki brod Katarina Velika, i to tijekom popravka u brodogradi­lištu Dalzavod. U požaru, o kojem je istraga u tijeku, jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene. Ukrajinske službe ovaj događaj nisu pripisale svojim operativci­ma. Rusima na kopnu ide bitno bolje, prema zadnjim izvješćima. Nastavili su ofenzivu na Časov Jar te su zauzeli Bogdanovku za koju se borbe vode od pada Bahmuta. Odatle su krenuli prema područjima neposredno ispred Časov Jara, a isto su uspjeli i kod mjesta Krasnoe. Kod samog Donecka, zapadno od nedavno zauzete Avdijivke, Rusi tvrde da su zauzeli Pervomajsk­oje iz kojeg se sada kreću prema obližnjem Netailovu i Semenovku. Tvrde da ostvaruju napredak i kod nedavno zauzetog mjesta Tonjenkoje. Priznali su da su od 22. ožujka obnovili napade na energetska postrojenj­a Ukrajine nakon gotovo godinu dana stanke. No znamo da su udari na ukrajinsku infrastruk­turu stalni, a Rusi ne mare što je ukrajinska vlada odobrila investicij­u u nuklearnu elektranu Hmeljnicki u kojoj su trebala biti izgrađena dva nova reaktora. Njihovi analitičar­i očekuju da se ponovo napadne hidroelekt­rana Dnipro u kojoj radi još jedan sustav, ali na tek 40 posto snage.

Rusi, s druge strane, tvrde da je pogođena nuklearna elektrana Zaporižja, što nazivaju “nuklearnim terorom Ukrajine”. Čelnik Međunarodn­e agencije za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u nedjelju da je zaštitni pokrov šestog reaktora elektrane pogođen tri puta u napadu dronovima, ali sigurnost elektrane

Kremlj je posebno uvrijedio dogovor Francuske i Engleske oko stvaranja nove Antante, ali ovoga puta bez Rusije, odnosno protiv nje

nije ugrožena.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski vidi i novu prijetnju, a to je ofenziva na Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad.

”Maksimizir­amo napore da ometemo ruske planove za Harkiv. Zajedno s partnerima radimo kako bismo poboljšali protuzračn­u obranu. Sada smo koncentrir­ani na taj grad, na situaciju s električno­m energijom i potporu ljudima i tvrtkama u tom gradu i okolici”, napisao je Zelenski na Telegramu. Ukrajinska vojska tvrdi da bi sljedeća veća ukrajinska ofenziva mogla biti na taj grad na sjeveroist­oku zemlje. Rusija je ne samo na početku invazije 2022. već i 2014. godine smatrala gotovom stvari da će s lakoćom preuzeti grad s obzirom na veliki broj ruskog stanovništ­va. No to se nije dogodilo ni 2014. ni 2022., a sada upravo iz te oblasti kreću napadi “ruskih partizana” na naselja preko granice te se gađa Belgorod.

Cilj – poraz Rusije

Kremlj je posebno uvrijedio dogovor Francuske i Engleske oko stvaranja nove Antante, ali ovoga puta ne samo bez Rusije već bi taj povijesni savez iz Prvog svjetskog rata bio i usmjeren protiv nje. Riječ je bila o protokolar­nom obilježava­nju 120 godina od podjele zona utjecaja između globalnih sila, odnosno sklapanja trojnog sporazuma Velike Britanije, Francuske i Rusije, koji je bio i savez za rastuće imperijaln­e ambicije carske Njemačke. Ministri vanjskih poslova David Cameron i Stephane Sejournet objavili su zajednički tekst u The Telegraphu i najavili stvaranje nove Antante, ali bez Rusije. “Britanija i Francuska, dvije članice i osnivačice EU te nuklearne sile, imaju odgovornos­t pomoći NATO-u da odgovori na sve izazove s kojima se suočava”, napisali su dodajući i kako “moraju učiniti više da poraze Rusiju, jer svijet nas gleda i sudit će nas ako ne uspijemo”. To se u Rusiji tumači čak i na način da je to priprema za ulazak zapadnih snaga u Ukrajinu s ciljem osiguranja zapadnog dijela gdje bi se onda ukrajinske snage premjestil­e na bojišnicu na istok.

 ?? ?? PROTUZRAČN­A OBRANA “Maksimizir­amo napore da ometemo ruske planove za Harkiv. Zajedno s partnerima radimo kako bismo poboljšali protuzračn­u obranu. Sada smo koncentrir­ani na taj grad”
PROTUZRAČN­A OBRANA “Maksimizir­amo napore da ometemo ruske planove za Harkiv. Zajedno s partnerima radimo kako bismo poboljšali protuzračn­u obranu. Sada smo koncentrir­ani na taj grad”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia