Večernji list - Zagreb

Oceani i mora odlagališt­a su plastičnog otpada koji nas polako i sustavno truje

Najnovije istraživan­je o zastrašuju­ćem podatku o čak 11 milijuna tona plastike samo u morskim dubinama

- Snježana Bičak

Život bez plastike u raznim oblicima ljudskoj je civilizaci­ji postao nezamisliv. Korištenje plastike u svim sferama života umnogostru­čilo se zadnjih desetljeća, no nismo istom brzinom osmislili i način kako zbrinuti silne tone plastičnog otpada koji ostavljamo iza sebe i koji nam je počeo uništavati okoliš, ekosustav i zdravlje. Studije brojnih znanstveni­ka diljem svijeta već godinama upozoravaj­u na to da se plastični otpad zastrašuju­ćom brzinom gomila posvuda, od ilegalnih odlagališt­a otpada na kopnu do tone i tona plastike koja pluta rijekama i morima, a zadnja je studija pokazala i da smo dno svjetskih mora zatrpali plastikom.

Ocean je odlagališt­e otpada

Nedavno objavljeno istraživan­je kanadskih i australski­h znanstveni­ka koji su podvodnim vozilima na daljinsko upravljanj­e istražili morsko dno dalo je zastrašuju­će rezultate – između 3 i 11 milijuna tona plastičnog otpada nakupilo se na dnu svjetskih oceana!

Denise Hardesty iz australske znanstvene agencije Csiro koja je, u suradnji sa sveučilišt­em u Torontu, provodila istraživan­je objasnila je da su podvodnim vozilima uspjeli približno kvantifici­rati plastični otpad koji završava na morskom dnu i odrediti mjesta na kojima se nakuplja prije nego što se raspada u manje dijelove i miješa sa sedimentom. U istraživan­ju su se bavili većim predmetima poput mreža, čaša i plastičnih vrećica.

– Znamo da milijuni tona plastičnog otpada ulaze u naše oceane svake godine, no ono što nismo znali jest koliko tog onečišćenj­a završi na oceanskom dnu – rekla je Hardesty, jedna od autorica izvješća. S obzirom na to da se očekuje udvostruče­nje korištenja plastike do 2040., za zaštitu morskih ekosustava i životinjsk­og svijeta ključno je razumjeti kako i gdje se otpad premješta u oceanu.

– Onečišćenj­e plastikom na morskom dnu moglo bi biti 100 puta veće od količine plastike koja pluta na površini – rekla je Alice Zhu, doktorandi­ca na sveučilišt­u u Torontu koja je predvodila istraživan­je. Znanstveni­ci su zaključili da je dno oceana postalo dugoročno odlagališt­e za veći dio plastičnog otpada.

– To je dodatno pogoršano krajnje sporim stopama razgradnje plastike u hladnim okolišima kojima nedostaje kisika i ultraljubi­častog zračenja. Osim toga, prema rezultatim­a, otprilike polovina, 46 posto, procijenje­ne plastične mase nalazi se iznad 200 metara dubine, a ostatak se proteže sve do 11.000 metara dubine – stoji u znanstveno­j analizi.

Koliko je plastični otpad u okolišu štetan i za ljudsko zdravlje, dokazala je nedavno i studija Medicinsko­g fakulteta u Beču koja je dokazala da mikroplast­ika i nanoplasti­ka iz polistirol­a, vrste umjetnog materijala koja se koristi u pakiranju namirnica, dospijeva i u ljudski mozak probijajuć­i krvno-moždanu barijeru zbog konzumacij­e njime kontaminir­anih namirnica. Istraživan­jem su dokazali da se taj proces događa čak dva sata nakon konzumacij­e.

Osvijestim­o li koliko kao pojedinci dnevno plastičnog otpada bacimo u posebne žute kante, a koliko plastike imamo samo u svom domu, bit će nam jasniji i podatak da se godišnje u svijetu proizvede 460 milijuna tona plastike te da se taj broj u deset godina udvostruči­o i ne pokazuje trend smanjivanj­a. Dapače, stručnjaci predviđaju da bi ovim tempom globalna proizvodnj­a plastike do 2060. mogla dosegnuti 1.231 milijun tona plastike. Rast će i količina plastičnog otpada koju ostavljamo da nas truje.

Kanalizaci­je gradova

Izvješće Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature (IUCN) iz 2020. godine kaže da u Sredozemno more svake godine stiže oko 229.000 tona plastike, što je ekvivalent više od 500 brodskih kontejnera svaki dan. Glavni je uzrok neadekvatn­o zbrinjavan­je otpada, a ako se problem ne riješi, IUCN predviđa da će se te količine do 2040. udvostruči­ti na oko 500.000 tona.

Marinski biolog s PMF-a u Zagrebu dr. sc. Petar Kružić u jednom je razgovoru rekao da su primarni problem unosa mikroplast­ike u Jadransko more kanalizaci­je većih gradova i mjesta te rijeke jadranskog slijeva poput Zrmanje, Krke, Cetine i Neretve. Dodao je i da dobar dio otpada u Jadranu čine i ostavljeni ribolovni alati, kojih je mnogo duž cijele istočne obale Jadrana. Najveći su nam problem legalna i ilegalna odlagališt­a otpada uz veće rijeke, poput onih iz Albanije jer s velikim kišama i poplavama otpad završava u rijekama i poslije u moru. Otpad u Jadran stiže od oko četiri milijuna ljudi koji žive uz njegove obale, a taj se broj tijekom turističke sezone poveća gotovo šest puta, upozorio je nedavno međunarodn­i tim stručnjaka u studiji objavljeno­j u časopisu Marine Pollution Bulletin. Dr. sc. Pero Tutman, znanstveni savjetnik Instituta za oceanograf­iju i ribarstvo iz Splita, kazao je da je problemati­ka morskog otpada u hrvatskom dijelu Jadrana zamjetna već dulje vrijeme, no ističe da su unatoč tome naše spoznaje o količini, rasprostra­njenosti i sastavu još uvijek nedovoljne za donošenje sustavnih zaključaka o izvorima i trendovima. Iako primjenjuj­emo model praćenja svih elemenata morskog otpada u Jadranu, i dalje je puno nepoznanic­a, a čišćenje Jadrana od otpada zasad je mahom u rukama ekoloških udruga i ronilaca, no podaci o njihovu radu nisu sustavno praćeni.

Znanstveni­ci predviđaju da će se uporaba plastike do 2040. godine udvostruči­ti, što će sigurno povećati i količine otpada: samo u Sredozemlj­u godišnje bismo mogli imati 500.000 tona plastičnog otpada umjesto sadašnjih 229.000 tona

 ?? ?? ZNAMO DA MILIJUNI TONA PLASTIČNOG otpada ulaze u naše oceane svake godine, no ono što nismo znali jest koliko tog onečišćenj­a završi na oceanskom dnu, kaže Denise Hardesty iz australske znanstvene agencije Csiro koja je, u suradnji sa sveučilišt­em u Torontu provodila istraživan­je
ZNAMO DA MILIJUNI TONA PLASTIČNOG otpada ulaze u naše oceane svake godine, no ono što nismo znali jest koliko tog onečišćenj­a završi na oceanskom dnu, kaže Denise Hardesty iz australske znanstvene agencije Csiro koja je, u suradnji sa sveučilišt­em u Torontu provodila istraživan­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia