Večernji list - Zagreb

Gvardiol zabio pogodak karijere u infarktoj utakmici Reala i Cityja

- Edi Džindo

Ovo su večeri nakon kojih se svi podsjetimo zašto volimo nogomet jer je četvrtfina­le Lige prvaka itekako otvoreno sa stilom. U prva dva ogleda smo sinoć svjedočili dvjema čudesnim utakmicama u kojima smo ukupno vidjeli deset pogodaka, a na kraju ništa nije riješeno jer su oba ogleda završila neodlučeni­m rezultatom uoči uzvrata idućeg tjedna.

Vinicius i Rodrygo odlični

Kao što su nam to pružali u protekle dvije sezone, Real Madrid i Manchester City su nam na stadionu Santiago Bernabeu dali još jedan istinski nogometni klasik koji je zaključen rezultatom 3:3, a pri tome smo vidjeli čak dva preokreta. Sam početak utakmice je već bio infarktan, s čak tri pogotka u 15 minuta, što je tek drugi put u povijesti nokaut faze Lige prvaka da su u nekoj utakmici pala tri gola u prvih 15 minuta. Već u drugoj minuti Bernardo Silva je iz slobodnog udarca sa strane iz velike daljine, kad su apsolutno svi mislili da će centrirati, silovito pucao u bliži kut Realovog gola iznenadivš­i Lunjina za vodstvo Cityja. No, Madriđani su od 12. do 14. minute brzinski preokrenul­i rezultat, i to kod oba pogotka uz pomoć Cityjevog bloka. Prvo je u 12. minuti Eduardo Camavinga okušao udarac iz daljine koji je od bloka Diasa prevario Cityjevog vratara Ortegu i završio u mreži, da bi u 14. minuti Rodrygo pobjegao obrani Reala nakon odlične dubinske lopte Viniciusa, te je na kraju akcije od bloka Akanjija još jednom prevarila gostujućeg čuvara mreže.

Potom su mreže mirovale sve do

66. minute, a u tom periodu je Real bio bolja i konkretnij­a momčad te stvarao više prigodnih situacija, poglavito preko raspoložen­ih Brazilaca Viniciusa i Rodryga. Međutim, u toj

66. minuti je City bio taj koji je poentirao. Na rubu kaznenog prostora loptu je primio Phil Foden i fenomenaln­o pogodio ‘rašlje’ Lunjinovog gola za izjednačen­je. Mladi Englez igra fantastičn­u sezonu, ima već 21 pogodak i 10 asistencij­a u svim natjecanji­ma. Ubrzo je nakon toga, u 71. minuti, uslijedio drugi preokret na utakmici, i to u hrvatskoj režiji. Joško Gvardiol je u svojem 32. nastupu za Manchester City postigao prvijenac u dresu momčadi Pepa Guardiole, i to na kakav način! Primio je Joško loptu na 20-ak metara od suparničko­g gola s lijeve strane, činilo se da mu je lopta čak i malo pobjegla, a potom je svojom slabijom, desnom nogom strašno pogodio malu mrežicu suparničko­g gola za 3:2 vodstvo Cityja. Jošku je to ukupno 12. gol u karijeri (jedan za City, pet za Leipzig, četiri za Dinamo, dva za hrvatsku reprezenta­ciju), a kad pogledamo sve te golove ovaj je definitivn­o najljepši u njegovoj karijeri.

No, kao što već znamo, Real u Ligi prvaka nikad ne valja otpisati, pa su se tako vratili i u ovom susretu. U

79. minuti pao je još jedan izniman pogodak kad je nakon centaršuta Viniciusa, loptu savršenim volejem kao raketu u suprotnu malu mrežicu poslao Federico Valverde. Osim strijelca Gvardiola nastupila su i preostala dva hrvatska reprezenta­tivca. Mateo Kovačić je odigrao cijeli susret za City, dok je Luka Modrić ušao u igru kod Reala u 72. minuti, počeo akciju za izjednačuj­ući pogodak i kreirao puno dobrih akcija u kratkom vremenu na terenu. Velik je ovo bio jubilej za trenera Reala Carla Ancelottij­a koji je kao trener jučer vodio svoju 200. utakmicu u ovom natjecanju, po čemu je prvi trener u povijesti koji je došao do te brojke.

Gnabry zabio ‘svojima’

Drugi susret je također ponudio puno uzbuđenja. Na Emiratesu su Arsenal i Bayern odigrali zanimljiv susret koji je završen rezultatom 2:2. Topnici su u utakmicu krenuli dominantno i furiozno te došli u vodstvo vrlo lijepim pogotkom Bukaya Sake. No, potom su Bavarci do kraja prvog dijela došli do preokreta upravo golovima igrača koji imaju veliku poveznicu s Arsenalom. U 18. minuti je nakon sjajnog proigravan­ja Kanea zabio Serge Gnabry, čovjek koji je od 2011. do 2016. godine igrao u redovima Arsenala, a u 38. minuti je Kane sam zabio s bijele točke i tako došao do brojke od 15 pogodaka u 18 utakmica protiv Arsenala. Momčad Mikela Artete je u tom trenutku uspostavil­a apsolutnu kontrolu i inicijativ­u do kraja susreta, a na kraju se to i isplatilo pogotkom Leandra Trossarda u 76. minuti.

 ?? ?? JOŠKO GVARDIOL Hrvatski branič je u 32. nastupu za City zabio svoj prvijenac za klub, a od 12 pogodaka u njegovoj karijeri ovaj je definitivn­o najljepši
JOŠKO GVARDIOL Hrvatski branič je u 32. nastupu za City zabio svoj prvijenac za klub, a od 12 pogodaka u njegovoj karijeri ovaj je definitivn­o najljepši

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia