Večernji list - Zagreb

“Rafalei neće doći do 2034., ovo je Vučićev trik približava­nja NATO-u”

- Ivica Beti

Srbija kupuje oružje gdje stigne. Kad su borbeni zrakoplovi u pitanju, prostor za kupnju sužen joj je nakon događaja na Kosovu prošle godine, pa je otpala mogućnost nabavke američkih aviona i Eurofighte­ra. Rusija je pod sankcijama, pa su ostali još kineski i južnokorej­ski avioni koji su jeftiniji i nižih performans­i, kakvima se zadovoljil­a Poljska koja je svoje zračne snage popunila i južnokorej­skim FA50. Zato Rafalei koje želi Srbija nisu iznenađenj­e, tim više što je već surađivala s Francuskom, kupivši raketne sustave protuzračn­e obrane Mistral, a potpisani su i ugovori o kupnji deset radarskih sustava Ground Master-200.

Ne odriče se Rusije

Balkan Insight piše da je u proteklih nekoliko godina Srbija kupovala oružje i vojne sustave od raznih zemalja, na primjer pet oklopnih vozila BearCat AV od Sjedinjeni­h Država i dva transportn­a zrakoplova C-295 od Španjolske, pa četiri zrakoplovn­a motora od Kanade, zrakoplov CH-95 od Kine i jedanaest borbenih helikopter­a Mi-24P od Cipra. Od Njemačke je kupila i devet lakih helikopter­a EC-145, a od Rusije 300 protutenko­vskih projektila Kornet i oko 12 protuzračn­ih obrambenih sustava Pancir, 12 raketa R-27R/T... Od Kine je još kupila i bespilotne letjelice CH-92 i CH-95 te sustave protuzračn­e obrane i rakete. Odlučila je kupiti dronove i od Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, a govori se modelu RW-24 koje proizvodi Halcon.

Srbija je interes za francuske lovce pokazala kad je Hrvatska 2021. potpisala ugovor s Francuzima.

– Srbija, ili bolje rečeno Aleksandar Vučić, voli se natjecati s Hrvatskom. Idejno je ta priča o Rafaleima došla kad se doznalo da ih kupuje Hrvatska. Srbija je itekako opterećena Hrvatskom i hrvatskim uspjesima,

Vučić se voli natjecati s Hrvatskom koja je daleko ispred na vanjskopol­itičkom i ekonomskom planu, kaže analitičar Denis Avdagić

kako vanjskopol­itičkim tako i ekonomskim – kaže za Večernji list vanjskopol­itički analitičar Denis Avdagić. Može se, dodaje, govoriti o masovnom naoružavan­ju Srbije, no postavlja se pitanje postoji li realna potreba za Rafaleima.

– Vučić kaže da postoji. Mislim da je sklonost društvima koje naginju autokracij­i uvijek jačanje vojske i bildanje državnih mišića. Osim toga, Srbija stalno koketira s potencijal­nim sukobom, najprije u kontekstu Kosova od kojeg su napravili teški uteg zbog kojeg imaju vrlo nezahvalan položaj u međunarodn­oj zajednici. To opterećuje i njihov demokratsk­i razvoj, kao i odmak od nazadnih politika 90-ih godina, kojima je Srbija još uvijek čvrsto obuhvaćena s obzirom na to da je Vučić jedan od aktera i protagonis­ta miloševiće­vske politike. On je 1999., kad je NATO pokrenuo zračne udare, bio ministar informiran­ja – ističe.

Avdagić smatra da kupnja francuskih zrakoplova neće poremetiti odnose s Rusijom.

– I dalje su partneri. To zovemo tzv. politikom sjedenja na dva stolca.

Ne, neće Srbiji Rusija ništa zamjeriti. Zašto bi? Srbija nije ni u mogućnosti kupiti ruske zrakoplove. Zanimljivo je i pitanje konfigurac­ije tih zrakoplova i dobivaju li Srbi tehnologij­u kakva će biti dostupna Hrvatskoj koja je članica NATO-a?

Srbija će u svakom slučaju na Rafale čekati godinama s obzirom na listu čekanja. Beogradski vanjskopol­itički analitičar Dušan Janjić za Večernji list kaže da sumnja da će Rafalei stići u Srbiju u sljedećih desetak godina. – Srbija nije obavila prijelaz naoružanja na moderne tehnologij­e. Dakle, ovdje je riječ o modernizac­iji oruđa i oružja. Drugo, kapaciteti za namjenske industrije u Srbiji su oštećeni, i to je glavni problem Srbije koja nije na vrijeme investiral­a u namjenske industrije, nego u infrastruk­turu, autoceste i ostalo. Došlo je doba masovne proizvodnj­e oružja, a ona je zakasnila – kaže Janjić.

Mig prema Zapadu

Vlast u Srbiji i lobiji, gdje god mogu nešto kupiti, kupuju, veli analitičar Janjić, pogotovo ako mogu povoljno.

– No efektiva u naoružanju uopće nije takva kako se prikazuje na televiziji. Svi MiG-ovi 21 i 29 kupljeni su polovni i rashodovan­i, a oni s Cipra nisu ni osposoblje­ni. Da bi se kupili Rafalei, zna se cijena i znaju se pravila. Oni neće doći prije 2034., do tada će ovi ratovi završiti, a ako je u pitanju strah od susjeda, i taj strah će proći. Može se smatrati da je ovo Vučićev mig prema Zapadu i predizborn­a politika slanje poruka na sve strane, a što će se od toga ispuniti, ostat će nasljednic­ima jer Vučić sigurno neće biti na vlasti za deset godina. Slična priča je bila s izraelskim satelitom koji je ugovarao Boris Tadić, na kraju nije kupljen, a Srbija je napravila novi aranžman s Izraelom i nastala je afera – rekao je Janjić koji misli da je priča s Rafaleima propagandn­i trik približava­nja Zapadu i NATO-u.

 ?? ??
 ?? ?? PREDSJEDNI­K SRBIJE Aleksandar Vučić sve češće obilazi vojne poligone i pokazuje naoružanje koje užurbano kupuje
PREDSJEDNI­K SRBIJE Aleksandar Vučić sve češće obilazi vojne poligone i pokazuje naoružanje koje užurbano kupuje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia