Večernji list - Zagreb

Pronašli ste krpelja na sebi? Što morate, a što ne biste smjeli napraviti

- Nina Midžor

Krpelji napadaju od travnja do rujna kako životinje tako i ljude, a ključno je znati što nikako ne smijete napraviti ako ga pronađete na koži. Najbolji način zaštite od krpelja je nošenje duge odjeće prilikom boravka u prirodi te nanošenje repelenata.

Kako ga odstraniti

Među zaraznim bolestima koje prenose krpelji je krpeljni meningoenc­efalitis, koji se može manifestir­ati različitim simptomima – od onih lakših koji podsjećaju na gripu pa do težih koji uzrokuju virusnu upalu moždane ovojnice i virusnu upalu mozga.

Druga bolest koju možete dobiti nakon ugriza zaraženog krpelja jest lajmska borelioza, koja najčešće utječe na kožu, zglobove i živčani sustav. Osobe koje primijete krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficir­anom pincetom, tako da ga se primi u predjelu glave, što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomjern­im povlačenje­m bez okretanja.

Treba paziti da se izvuče cijeli krpelj, bez oštećenja kože te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda i drugih preparata. Naime, krpelj koji se guši ispušta puno sline i tako se znatno povećava vjerojatno­st zaraze. Krpelja treba izvaditi živog. U slučaju da se ne ukloni glava treba je pokušati izvući pincetom, a ako ne uspijete, javite se liječniku. Važno je pregledati mjesto ugriza, dezinficir­ati ga te još jednom provjeriti je li sve izvučeno iz kože. Ako se pojavi oteklina ili neka druga kožna promjena, na mjestu ugriza trebalo bi primijenit­i neki protualerg­ijski lijek te se javiti liječniku. Ako ste uočili krpelja u koži, važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije veći je što je krpelj duže pričvršćen. Lakše ga je odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Kupaonica je idealno mjesto na kojem možete obaviti pregled kože sumnjate li na krpelja. Uzmite ručno ogledalo i pregledajt­e svaki centimetar kože – od pregiba među nožnim prstima, preko pupka pa sve do mjesta na tijelu koja nikada nisu vidjela svjetlo dana. Većina ljudi ne osjeti da ih je ugrizao krpelj, a to možemo “zahvaliti” njihovoj slini koja djeluje kao blagi anestetik. Možda ćete čak i uspjeti detektirat­i da vas je ugrizao odrasli krpelj, ali kad vas ugrize onaj veličine sitnog zrnca maka, to ćete vjerojatno previdjeti. To minijaturn­o stvorenje ostat će na vašem tijelu i hraniti se danima.

Važna je zaštita

Ne preporučuj­e se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanj­a šibicom, gnječenje, premazivan­je nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovi­te i često kontraprod­uktivne. Za boravak u prirodi uvijek treba obući prikladnu odjeću i obuću (dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele). Preporučuj­e se izbjegavat­i provlačenj­e kroz grmlje, ležanje na tlu ili odlaganje odjeće na tlo. Nakon povratka iz prirode treba se presvući, otuširati te pažljivo pregledati svaki komadić tijela, posebice mekana i vlažna područja koja krpelji vole (iza uha, zatiljak, vrat, prepone, grudi, pazusi, iza koljena, pupak…). Možete koristiti kupovne repelente, ali postoje i prirodni načini zaštite. Krpelji najčešće vrebaju u grmlju i visokoj travi pa koristite šire i prohodnije staze. Za boravka u prirodi preporučuj­e se odjeća dugih rukava i nogavica, izrađena od glatkih materijala za koje se krpelji teže prihvate. Također je poželjno da odjeća bude svjetlija kako bi krpelji bili uočljiviji.

Pomažu i sredstva za odbijanje insekata (repelenti), ali budite svjesni da ne pružaju potpunu zaštitu. Repelenti ne djeluju prema načelu “što više, to bolje” pa se pridržavaj­te uputa za uporabu. Nema smisla nanositi ih u prekomjern­im količinama ili ispod odjeće, nego samo na otkrivene dijelove tijela.

Nakon povratka iz prirode treba se presvući, otuširati te pažljivo pregledati svaki komadić tijela, posebice mekana i vlažna područja koja krpelji vole

 ?? ?? OSOBE KOJE PRIMIJETE krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficir­anom pincetom,. Treba ga primiti u predjelu glave i izvući bez okretanja
OSOBE KOJE PRIMIJETE krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficir­anom pincetom,. Treba ga primiti u predjelu glave i izvući bez okretanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia