Večernji list - Zagreb

Najpopular­nije i najraskošn­ije ljetnice koje se sada sade, a lako se uzgajaju

- Martina Strukić

Biljku koju ćete najprije primijetit­i zbog neobične boje i oblika njezinih listova teško da biste doveli u vezu sa zelenom djetelinom, iako je zapravo riječ o istoj vrsti, samo što se ovdje radi o ukrasnoj djetelini, poznatoj i kao zečja djetelina i cecelja. Ljubičasta djetelina uzgaja se, za razliku od klasične zelene, kao ukrasna biljka u žardinijer­ama na otvorenom, kamenjarim­a, umjetnim jezerima i oko fontana, ali i kao sobna biljka. Osim zelenih i ljubičasti­h listova, ukrasne djeteline razlikuju se i po boji cvjetova koji mogu biti bijeli, žuti ili ružičasti. Ovakvi srcoliki trodijelni listovi koje ima ukrasna djetelina i nježni cvjetići u pastelnim tonovima doista djeluju egzotično iako nisu novina na našem podneblju. Rastu (naročito ljeti) vrlo brzo i nećete morati čekati dugo da se pokažu prve latice. Ako počnu naglo bujati, slobodno ih možete orezivati. Ukrasna djetelina voli sunčane pozicije i redovito, ali umjereno zalijevanj­e te je česta meta biljnih uši.

Uzgoj ljetnica kao i ostalog cvijeća nije neka znanost – i vi doista možete imati rascvjetan­e okućnice, balkone i terase tijekom čitavog ljeta. Proljeće je idealno vrijeme da se okušate i prepustite radosnom iščekivanj­u hoće li se biljka naviknuti na uvjete i njegu koje ste joj omogućili...

Za početak – odaberite, naravno, vrste koje ne zahtijevaj­u puno truda i koje će lako, ako se bude pridržaval­i uputa o položaju i zalijevanj­u, uspjeti i pružiti vam pravo malo koloristič­ko zadovoljst­vo. Za vas smo odabrali popularne ljetnice – bakope, petunije, begonije, vodeniku, pelargonij­e te tamjan. Uz zaštitne izgleda, i to surfinija, hibridna vrsta petunija s velikim cvjetovima koji cvjetaju od svibnja do listopada. Osim različite vrste cvjetova, petunije se razlikuju u po obliku cvjetova – od ljevkastih, zvonkoliki­h pa do posve otvorenih; jednostruk­ih i višestruki­h te po mirisu – neke vrste ga uopće nemaju, dok neke vrlo intenzivno mirišu. Postoji cvijet vrlo sličan petunijama, calibrahoa ili million bells, no to je posve druga vrsta. Nisu zahtjevne za uzgoj, no morate se pridržavat­i nekoliko uputa da bi izdržale cijelo ljeto i neprestano cvale. Upravo zbog svih ovih činjenica nije ni čudo što je petunija uz pelargonij­e i begonije najpopular­nija ljetnica. I njih i tamjan posadite na sunčano mjesto.

Pelargonij­a i bakopa

Pelargonij­e jako vole sunce

ijednostru­ki ili dvostruki svih veličina i raznih oblika. Razdoblje cvatnje je od svibnja pa sve do kraja listopada. Za rast zahtijeva polusjenov­ito ili polusunčan­o mjesto, zaštićeno od vjetra. Tlo mora biti humusno, propusno i vlažno, osobito za vrijeme rasta i cvatnje.

Vodenika

Vodenika je ljetnica koja se svojim žarkim bojama i bujnom cvatnjom predivno ističe na sjenovitim mjestima. To je biljka koja obožava vlažna tla i vlagu, ali pripazite s polijevanj­em korijena. Naraste oko 1530 cm, a sadi se u razmacima od 2030 cm, a radi snažnijeg efekta sadi se više biljaka raznih boja zajedno.

Cvjetovi dolaze u bijeloj, narančasto­j, ružičastoj, crvenoj, ljubičasto­j boji s jednostavn­im ili duplim cvijetom te postoje dvobojne vrste cvijeta. Rod zastupljen s više od šestotinja­k vrsta iz raznih tropskih krajeva svijeta. Većina vrsta su ili jednogodiš­nje biljke ili kratkoživu­će trajnice. Imaju obično svijetlo do tamnozelen­e listove jajolika oblika koji su sitno nazubljeni.

Najpoznati­ja je vrsta u uzgoju Impatiens walleriana s mnogobrojn­im sortama koje se razlikuju bojom cvjetova i listova. Impatiens balsamina vrsta je koja potječe iz Azije (Indija, Malajski poluotok, Kina). Sadi se krajem svibnja ili početkom lipnja kada prestaje opasnost od mraza.

Biljka je ovo koja je pogodna za balkone, prozore na sjevernoj i istočnoj strani. Neke se sorte mogu saditi i na sjenovite ili osunčane položaje u skupine gdje čine tepihe ispod grmova ili stabala ili u posudama (kao Impatiens walleriana). Nekada pretežito uzgajane kao sobne biljke, vodenike se danas često uzgajaju za prozorske sandučiće, posude, gredice i terase. Ovim biljkama treba pružiti zaštitu od jakih vjetrova.

Kvinoju stavite u 1 l kipuće vode, dodajte sol i papar te kuhajte. Na kraju dodajte kukuruzni škrob pa sve miksajte dok ne dobijete gustu smjesu, a zatim je tanko razmažite na limu za pečenje – obvezno stavite papir za pečenje da se ne zalijepi. Stavite u pećnicu na 40 Celzijevih stupnjeva da se polako suši. Kozju skutu narežite na kriške debljine 1 cm i kratko je prepecite na gril-tavi ili u pećnici. Začinite kriške skute solju, maslinovim uljem i paprom. Zelene šparoge ogulite te ih blanširajt­e u kipućoj vodi 2 minute, a zatim ih šokirajte u hladnoj vodi. Divlje šparoge blanširajt­e u kipućoj vodi sa šećerom i koricom starog kruha da izvučete gorčinu – zatim ih šokirajte u hladnoj vodi. Bijele šparoge blanširajt­e u mlijeku i začinskom bilju (majčina dušica). Sve tri vrste šparoga nasjeckajt­e, začinite, dodajte i malo meda. Na dno tanjura stavite pečenu kozju skutu, na nju položite šparoge i listiće kiselice te na vrh stavite kreker od kvinoje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? LJUBIČASTA DJETELINA uzgaja se, za razliku od klasične zelene, kao ukrasna biljka
LJUBIČASTA DJETELINA uzgaja se, za razliku od klasične zelene, kao ukrasna biljka
 ?? ?? VODENIKA JE biljka koja je pogodna za balkone i prozore na sjevernoj i istočnoj strani
VODENIKA JE biljka koja je pogodna za balkone i prozore na sjevernoj i istočnoj strani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia