Večernji list - Zagreb

Za Sergeja Jakirovića Ivanković je najbolji mladi trener u BiH

Većinu je igračke i trenerske karijere proveo u Širokom Brijegu, a angažman na Poljudu tek mu je drugi posao glavnog trenera

- Edi Džindo

U jeku velikih poteza u Hajduku kojima su smijenjeni predsjedni­k Lukša Jakobušić i trener prve momčadi Mislav Karoglan, pa i reakcija Splićana i ljubitelja Hajduka na te poteze, imenovanje novog trenera Jure Ivankovića nekako je ostalo u drugom planu. Naravno, očekivanje Hajdukova puka je, uzevši u obzir ne baš veliko Ivankoviće­vo iskustvo, da je to privremeno rješenje do kraja sezone 2023./2024., koja je ionako smatrana u potpunosti izgubljeno­m budući da su bijeli ostali bez trofeja u Kupu te da su praktično zacementir­ani na treće mjesto prvenstven­e ljestvice.

Učio od Sedloskog

Međutim, ipak je riječ o čovjeku koji zavrjeđuje pozornost jer je, bez obzira na trenutačnu situaciju, velik poticaj za gotovo bilo kojeg trenera s ovih prostora u bilo kojim okolnostim­a dobiti priliku na klupi Hajduka, a pogotovo za jednog 38-godišnjaka čija je trenerska karijera na samim počecima.

Ivanković je gotovo cijelu igračku karijeru proveo u svojem rodnom kraju igrajući za Široki Brijeg, uz dvije manje epizode u Posušju i Imotskom. Igrao je na poziciji ofenzivnog veznjaka i upisao više od 200 nastupa u Premijer ligi BiH te više od 250 nastupa za Široki Brijeg u svim natjecanji­ma. U njihovu je dresu osvojio Kup BiH u sezoni 2016./2017., a 2010. godine upisao je i nastup za reprezenta­ciju Bosne i Hercegovin­e u vrijeme izbornika Safeta Sušića. Vrlo brzo nakon završetka igračke karijere počeo je i s trenerskom, ostavši u svojem Širokom.

– Kad sam prestao s igračkom karijerom, bilo mi je teško prebaciti se s druge strane linije i razmišljat­i na drukčiji način. Imao sam tu sreću da sam prvo počeo kao pomoćnik i radio s odličnim i iskusnim trenerima jer obujam posla pomoćnika puno je manji od obujma posla glavnog trenera i ne bi imalo smisla odmah početi s tim. Kad sam dobio priliku biti glavni trener, već sam naučio dosta toga, ali isto tako ima još i puno više toga što valja naučiti – kazao je Ivanković za tamošnji Jabuka TV, a potom opisao i s čime se suočavao kad je u ljeto 2021. postao glavni trener prve momčadi Širokog Brijega nakon što je bio pomoćnik Borisa Pavića, Goce Sedloskog, Denisa Ćorića i Tonija Karačića, zbog kojeg je i odlučio uploviti u profesiona­lnu igračku, pa potom i trenersku karijeru:

– S vremenom naučiš da je sve to dio posla i da ima dosta nepredviđe­nih situacija. Naučiš kontrolira­ti se i smireno reagirati na sve to jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren. Ne osjećam velik pritisak jer znam da je ispred mene još puno napredovan­ja.

Dok je bio trener Zrinjskog iz Mostara, s kojim je osvojio naslov BiH prvaka, sadašnji trener Dinama Sergej Jakirović imao je samo riječi hvale za Ivankovića. U podcastu Tribina istaknuo ga je kao mladog trenera koji mu se najviše sviđa u Bosni i Hercegovin­i.

– Sviđa mi se kako o nogometu razmišlja i kako to implementi­ra Jure Ivanković, mislim da radi jako dobar posao – rekao je 2022. godine

Ne osjećam velik pritisak jer znam da je ispred mene još puno napredovan­ja, ističe trener Jure Ivanković

Jakirović, a na te kompliment­e odgovorio je Ivanković:

– Gode mi pohvale, pogotovo kad su to treneri s rezultatim­a i renomeom poput Jakirovića. S njim se osobno ne poznajem toliko dobro, razgovaral­i smo u nekoliko navrata. U Zrinjskom je napravio puno toga dobrog za BiH nogomet i postavio letvicu za sve trenere u ligi.

Iako je Ivanković kao trener iznimno hvaljen u bosanskohe­rcegovački­m krugovima te je prvi koji je u Širokom Brijegu implementi­rao neke nove stvari poput posvećivan­ju detaljnoj videoanali­zi, nakon završetka svojeg mandata na proljeće 2022. ostavio je Široki na sedmom mjestu, debelo ispod očekivanja za momčad koja se gotovo svake sezone plasira u kvalifikac­ije za europska natjecanja.

Zasad čujemo lijepe stvari

Nakon tog angažmana Ivanković je vodio juniore Širokog, s kojima je bio četvrti u juniorskoj Premier ligi, a potom je u razmjeni trenera došao u Hajduk, dok je Marijan Budimir otišao u suprotnom smjeru. Prvotno je vodio kadete, da bi u listopadu došao u stožer seniora kao pomoćnik Karoglanu, a sad je dobio svoju tek drugu priliku u karijeri voditi momčad kao glavni trener. Iz krugova unutar Hajduka zasad o njemu čujemo vrlo lijepe stvari, a što će učiniti u ovako melankolič­nom, pa čak i depresivno­m stanju u Hajduku, bit će vrlo zanimljivo promotriti.

 ?? ?? TRENERSKI POSAO Naučiš kontrolira­ti se i smireno reagirati na sve jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren, rekao je Jure Ivanković o stvarima koje je naučio otkako je postao trener
TRENERSKI POSAO Naučiš kontrolira­ti se i smireno reagirati na sve jer bude dosta situacija u kojima kuha u tebi, a moraš biti smiren, rekao je Jure Ivanković o stvarima koje je naučio otkako je postao trener

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia