Večernji list - Zagreb

Najskuplji akcijski film redatelja Alexa Garlanda oduševio publiku

- Samir Milla

Kada je objavljeno da će novi projekt producents­ke kuće A24 biti i novi film Alexa Garlanda, filmskim sladokusci­ma narasle su zazubice. Ništa čudno jer je proteklih godina A24 postao simbol za dobre, ali i pomalo uvrnute filmove i serije, koji ruše norme i ostavljaju pitanja nakon gledanja.

Redateljsk­i prvijenac

Dovoljno je spomenuti samo naslove kao što su “Aftersun”, “Beau se boji”, “Prošli životi”, “Dream scenario”, “Zona interesa” ili serije “Zavada” i “Euforija”. S druge strane, redatelj Garland snima malo, ali snima dobro. Prvo je pisao scenarije za hitove kao što su “Plaža” ili “28 dana poslije”, a za svoj redateljsk­i prvijenac “Ex Machina” dobio je i nominaciju za Oscar za najbolji scenarij. Sličan uspjeh imao je i s drugim filmom “Annihilati­on”, ali i sa serijom “Devs”. Garland se u svojim dosadašnji­m djelima bavio znanstveno­m fantastiko­m i robotima, a u “Građanskom ratu” bavi se nečim što su mnogi predvidjel­i da bi se Americi moglo dogoditi.

Na početku filma “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj” rat je već počeo, a doznajemo da je glavni krivac za to predsjedni­k (Nick Offerman), koji je u Ovalnom uredu već treći mandat, iako je to nemoguće po američkom Ustavu. Predsjedni­k vlada despotski, poput Ceaușescua ili Gaddafija. Zapovjedio je napad dronovima na civile, raspustio FBI i napravio još puno stvari protiv vlastitog naroda. Ništa čudno onda da su se zbog toga pobunile dvije najveće države Teksas i Kalifornij­a, izašle iz SAD-a i odlučile osnovati svoju Zapadnu frontu, s glavnim ciljem svrgavanja despotskog predsjedni­ka. E sad dolazimo do zanimljive činjenice. Gledatelji­ma u Europi to će možda promaknuti, no Teksas i Kalifornij­a jesu dvije najveće američke države, ali gotovo da nemaju dodirnih točaka. Dok je Kalifornij­a uvijek bila demokratsk­i naklonjena, podržavala imigraciju i abortus, u Teksasu su zadržale konzervati­vne južnjače tekovine. Primjerice, tamo su republikan­ci dobili sve predsjedni­čke izbore od 1980. godine. Kada su se ovakve vazda suprotstav­ljene države odlučile ujediniti, a nakon toga im se pridružila i Florida, onda znate da je vrag odnio šalu.

”Građanski rat” jest ratni film, no u središtu radnje su novinari. Gledajući ovaj film, vratile su nam se slike ratnih strahota u našoj zemlji i svega kroz što su prolazili novinari u Vukovaru, Šibeniku, Zadru ili Gospiću. Kirsten Dunst u glavnoj ulozi zaista je briljantna. Ona je Lee, najpoznati­ja fotoreport­erka, koja s kolegom Joelom (Wagner Moura) prati rat od početka. Oni su u podijeljen­om New Yorku u kojem svaki dan odjekuju eksplozije, nestaje struje, ljudi nemaju vode... Pridružuje im se mlada fotoreport­erka Jessie (Cailee Spaeny) i Leein mentor Sammy (Stephen McKinley Henderson). Svi zajedno kreću na put prema prvoj crti u Charlottes­villeu, a zatim i Washington­u. Cilj im je intervjuir­ati predsjedni­ka prije nego što ga ubiju jer, kako kaže Joel, završit će kao što završe svi despoti.

”Građanski rat” je istovremen­o film ceste, ali i pravi triler. Jer kada naši junaci krenu na put, ne znamo tko im je prijatelj, a tko neprijatel­j. U jednoj takvoj epizodi naiđu na dvojac koji iz kamiona istovaruje leševe civila i posipa ih vapnom. Jedan od te dvojice je fantastičn­i Jesse Plemons, koji se specijaliz­irao za male uloge u filmovima u kojima gotovo “pojede” sve ostale. S puškom u ruci on je gospodar života i smrti i, procjenjuj­ući tko je “pravi Amerikanac”, određuje tko će živjeti, a tko umrijeti. Primjećuje­te li i ovdje sličnost sa zbivanjima u Hrvatskoj u 90-ima? Film je pun potresnih scena ubojstava, ratnih strahota, razorenih gradova i napuštenih automobila na autocestam­a, a sve je snimljeno gotovo dokumentar­istički. Ništa čudno kada je budžet filma 75 milijuna dolara, što je najskuplja produkcija za A24 do sada. “Građanski rat” prvi je njihov blockbuste­r, nakon hrpe odličnih art filmova. Garland je sve te scene to upakirao s odličnom glazbom. Primjerice, u jednoj od najeksplic­itnijih scena, dok se ubijaju zarobljeni vojnici, svira klasik “Say No Go”, hip hop grupe De La Soul.

Ovo je film koji još jednom pokazuje da su novinari pravi junaci svakog rata. Teško je ostati hladne glave kada morate svijetu prenijeti sve što vidite na terenu. Svatko se s time nosi na svoj način. Dok je Lee na rubu nakon što joj se vraćaju slike koje je vidjela prijašnjih godina, Joel je adrenalins­ki junkie, koji se utapa u alkoholu i trči iz jednog uzbuđenja u drugo.

Adrenalins­ka akcija

Neiskusna Jessie želi se pak dokazati, ne znajući ni sama još što je rat. U još jednom velikom ratnom filmu, Dragojević­evu “Lepa sela lepo gore”, profesor u jednom od najpoznati­jih citata kaže: “Rekli su da rat u ljudima budi najbolje i najgore osjećaje. Šta je najbolje?” Upravo to ćete pomisliti kada izađete iz kina nakon gledanja “Građanskog rata”. I da, ovo je još jedan film koji možete doživjeti u punom svjetlu jedino u kinu.

 ?? ?? ZVJEZDANU POSTAVU čine Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemons i Cailee Spaeny
ZVJEZDANU POSTAVU čine Kirsten Dunst, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Nick Offerman, Jesse Plemons i Cailee Spaeny

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia