Večernji list - Zagreb

Sergeja Jakirovića u nedjelju u Gorici dočekuje vjenčani kum Rajko Vidović na klupi Gorice ’Želim pobijediti prijatelja Jakira, i svoju Rijeku, pa neka se oni potuku za titulu’

- Tomislav Dasović

Donedavno su se u SuperSport HNL-u međusobno nadmetala dvojica trenera i prijatelja, Željko Sopić na klupi Rijeke i Roy Ferenčina u Slavenu Belupu, a ove nedjelje u Velikoj Gorici na suprotnim stranama bit će dvojica prijatelja i kumova: Rajko Vidović (49) iz Gorice protiv Sergeja Jakirovića (47) iz Dinama.

– Sergej i ja upoznali smo se u Velikoj, kada smo bili igrači Kamena Ingrada; ja sam tamo došao u sezoni 2001./2002. iz Rijeke, a Sergej iz Slovenije. Brzo smo se sprijatelj­ili, što je poslije preraslo u kumstvo. Ja sam mu vjenčani kum, a njegovu sinu Leonu sam krizmani kum – počeo je svoju priču Rajko Vidović, nekadašnji centarfor rođen u Zavidovići­ma, kao i legendarni Safet Sušić, te kasnija ikona HNL-a Mladen Bartolović.

Supruga iz Žepča

Vidovićeva supruga Josipa je iz Žepča, imaju 22-godišnju kćer Lauru, 19-godišnju kćer Kiaru i 15-godišnjega sina Luku.

– Luka ide u osmi razred, igra nogomet u Sesvetskom Kraljevcu. Sin je moj najvjernij­i navijač, on je tatu redovno pratio dok sam bio u Sesvetama i u Kustošiji, naravno i sada u Gorici. I kćeri su se sada zainteresi­rale pa će sada doći na utakmicu s Dinamom. S obitelji Jakirović snažno smo međusobno povezani, živimo u Sesvetama na udaljenost­i od dva kilometra, pa smo često skupa. Inače, Sergejeva supruga Marina također je iz BiH, ali se njezina obitelj za vrijeme rata preselila u Slavoniju, u mjesto Mihaljevci kod Požege. U Požegi je i bila njihova svadba, sjećam se da sam iz Kine tada radi toga došao u Hrvatsku. Moje kumče, 16-godišnji Leon, igra za juniore Dinama, čak je nekoliko puta trenirao s prvom momčadi. Drugi sin Matija ima 13 godina i vratar je u Dinamu. Obojica su jako zanimljivi nogometaši; osobito Leon koji igra stopera, i to odrađuje jako dobro – ističe Vidović.

Jeste li sa Sergejem Jakiroviće­m popili kavu otkad ste u Gorici?

– Ma kako nismo! Pa mi pijemo kavu skoro svaki dan u centru Sesveta, ovisno kako nam obveze dopuštaju. Što nas je spojilo? Nas dvojica imamo slične poglede na život i na nogomet. Mi smo u Velikoj skupa proveli godinu dana, potom sam se ja vratio u Rijeku, on je ostao još godinu dana, a ponovno smo se spojili u NK Zagreb. Tu smo bili zajedno dvije godine; on se tada bio prodao u CSKA Sofiju, a ja sam otišao u Kinu.

Čega se najviše sjećate iz dana u Kamenu Ingradu? Gdje ste se najviše družili sa Sergejem?

– Sjećam se da smo se dosta zajedno zagrijaval­i, tu smo se – uz aut-crtu – najviše družili (smije se). Znali smo se zagrijavat­i po osamdeset minuta, jer smo na našim pozicijama u Kamenu Ingradu imali ozbiljne igrače. Moji konkurenti bili su vrhunski igrači Joško Popović i Zoran Zekić, i tu se nisam imao pravo buniti što sam na klupi. Često se toga sjetimo pa komentiram­o; “Kume, zamisli, tko bi to danas trpio, da te trener zagrijava 85 minuta i onda uvede u igru?” A nama nikada nije padalo na pamet tražiti objašnjenj­e od trenera; samo šuti i slušaj što ti trener kaže.

Je li vas Jakirović posjećivao u Kini?

– Ne. Trebao je doći k meni u Vijetnam, gdje sam igrao, međutim nisu se kockice posložile tako kako smo mi planirali. Poslije smo još, već u veteransko­j dobi, skupa igrali i u Hrvatskom zagorju, u klubu Matija Gubec iz Gornje Stubice. Bila su to lijepa druženja, poveli bismo tamo i obitelji; oni bi se kupali u toplicama, a nas dvojica odigrala utakmicu, zabili po dva-tri gola, i vratili se kući sretni i zadovoljni.

Da vam je netko rekao prije pola godine da ćete igrati protiv kuma, biste li povjeroval­i?

– Teško, iako je danas u nogometu sve moguće. Ali, mi smo obojica školovani treneri, imamo licencije najvišega stupnja obrazovanj­a, ambiciozni smo, oduvijek smo težili iz nižih rangova doći do najvišega. Ponosan sam na sve što sam ostvario u svakome klubu, od Sesveta i HAŠK-a do Kustošije, a neki ljudi su to prepoznali. Najveće zasluge za moj dolazak u Goricu ima sportski direktor Brkljača, kojega sam često viđao na svojim utakmicama, što me iznenadilo.

Je li i Jakirović imao prste u tome? – Baš ništa! Niti ga je itko kontaktira­o. Goričin poziv dogodio se izravno meni nakon njihove utakmice s Hajdukom. Time sam bio počašćen, ali sam istodobno o tome informirao čelnike Kustošije Andyja Baru i Vladu Babića. Da su oni rekli “ne”, ja sigurno ne bih upirao da odande odem. Meni je dogovor uvijek bio svetinja. Zato sam i zahvalan Kustošiji što je dala zeleno svjetlo za moj prelazak u Goricu. A Gorica poznata je da daje priliku trenerima iz nižih rangova, pa je tako i Jakirović tamo došao nakon što je radio u Dugom Selu i Sesvetama.

Sergej nije utjecao da dobijem posao u Gorici. I da me Kustošija nije pustila, i danas bih bio trener u trećemu rangu, kazao je Rajko Vidović

Fantastičn­o vrijeme u Rijeci

Je li vam Jakirović dao kakav savjet kada ste preuzeli Goricu?

– Savjet ne, nego pohvalu na račun kluba, predsjedni­ka, direktora... Dok ih je Jakir vodio, išao sam na utakmice Gorice, pa i kasnije, tako da mogu reći da sam upoznao taj klub i prije negoli sam u njega došao. Gorica je lijep klub za rad, ima normalne ciljeve, realni su u svojim ambicijama. To su mi rekli i Jakirović, i moj prijatelj Rendulić.

Jakirovića možete zeznuti ako mu otkinete bodove, ali mu možete i pomoći, jer odmah potom igrate i s Rijekom?

– Da, najprije Dinamo, a potom i Rijeka – klub u kojemu sam proveo fantastičn­o vrijeme. Najiskreni­je: najviše bih volio pobijediti i Dinamo, i Rijeku, pa neka oni u međusobnom susretu odlučuju o prvaku. Iako, objektivno, Dinamo i Rijeka su protiv nas favoriti, bolji su od nas, bit će nam teško, ali im se nećemo predati. Dat ćemo sve od sebe, pa ćemo onda podvući crtu i vidjeti za što je to bilo dovoljno. Jakirović i ja smo izuzetno dobri, ali isto tako svaki od nas bori se za svoj klub. Ako si pravi sportaš, sve ćeš učiniti da bi pobijedio – zaključio je Rajko Vidović.

 ?? ?? SERGEJ JAKIROVIĆ I RAJKO VIDOVIĆ
SERGEJ JAKIROVIĆ I RAJKO VIDOVIĆ
 ?? ?? Treneri Dinama i Gorice bili su suigrači u ugašenome Kamenu Ingradu, Zagrebu i u Matiji Gupcu, a malo je nedostajal­o da zaigraju skupa i u Vijetnamu
Treneri Dinama i Gorice bili su suigrači u ugašenome Kamenu Ingradu, Zagrebu i u Matiji Gupcu, a malo je nedostajal­o da zaigraju skupa i u Vijetnamu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia