Večernji list - Zagreb

Niko i Lukša su podignuli Hajduk za nekoliko razina, to je činjenica

- (A. Žitnjak)

Nakon četiri uzastopne pobjede u SuperSport HNL-u, Dinamo u 30. kolu gostuje kod Gorice. Plavi imaju priliku smanjiti zaostatak za Rijekom na dva boda, uz to da imaju i utakmicu manje. HNK Gorica ustupio je Dinamu 2265 ulaznica za gostujući navijački sektor, a klub je jučer objavio da su sve rasprodane pa će stoga navijači Dinama zauzeti čitavu istočnu tribinu. ”Ulaznice za Goricu su RASPRODANE! Hvala na sjajnoj podršci! Zajedno po novu pobjedu!”, objavio je Dinamo.

Plavi ove sezonu imaju odličnu podršku navijača, a čini se kako će ova sezona srušiti neke rekorde. Maksimir već neko vrijeme ima vrlo dobru posjećenos­t, a primjera radi prošlu utakmicu protiv Istre gledalo je nešto više od 9000 ljudi. Slično je i na gostovanji­ma, a sve to potkrijepl­jeno je i brojkama koje potvrđuju da Dinamo ove sezone ima najveću posjećenos­t u svim natjecanji­ma od sezone 2011./2012., (prosjek od 9200), dok je ove sezone prosjek u HNL-u 7675 gledatelja.

Sve navedeno samo je nastavak dobre atmosfere koja traje otkako je Velimir Zajec postao predsjedni­k kluba, na što su se nadovezale dvije uzastopne pobjede protiv Hajduka. Naposljetk­u izgleda kako bi jedna od najturbule­ntnijih sezona u povijesti kluba ipak mogla završiti uspješno.

Prije pet-šest godina Hajduk je o dolascima velikih igračkih imena poput Livaje, Perišića, oba Kalinića, Brekala, Uremovića i mnogih drugih mogao samo sanjati, veliki pogoci su bile akvizicije poput Šarlije, Lučića, Melnjaka i Žapera, a uspješno se radilo i po pitanju izlaznih transfera. Prodaja Luke Vuškovića u Tottenham za 13,8 milijuna eura rekordna je prodaja kluba, a prodaja Stipe Biuka u LA Galaxy za 6,5 milijuna eura četvrta najveća u povijesti Hajduka. Naravno, uz sve te uspješne poslove bilo je i neuspješni­h, poput dovođenja igrača kao što su Odjidja-Ofoe, Ferro, Trajkovski, Borevković, Kačaniklić, Anello i Katić, ali gledajući širu sliku, nitko ne može reći da je Hajduk nije napredovao u odnosu na 1. siječnja 2021. godine. S punim kadrom na raspolagan­ju, Hajdukova prva postava danas bi izgledala otprilike ovako: Lučić – Sigur, Šarlija, Uremović, Melnjak – Pukštas, Žaper, Krovinović – Brekalo, Livaja, Perišić. Bilo kojem zagriženij­em pratitelju nogometa jednostavn­o je smiješno uspoređiva­ti ovaj današnji sastav s onim spomenutim s početka 2021. godine.

Narativ jednog dijela pratitelja i kroničara Hajduka glasi da je Jakobušić bio taj koji je prednjačio u finalizaci­ji svih ovih zvučnijih i uspješniji­h poslova poput Livaje, Perišića, Uremovića i sličnih, a da je Nikoličius taj koji je dovodio “škart” strance. Međutim, takva teza je miljama daleko od istine. Obojica su surađivala i donosila određene odluke u svim tim poslovima te obojica snose podjednaku razinu odgovornos­ti i za pogotke i za promašaje.

Najveći problem – ambicije

Daleko najveći problem u Nikoličius­ovu, pa tako i Jakobušiće­vu mandatu je preambicio­zno postavljan­je ciljeva. Bez obzira na sušu prvenstven­og trofeja, objektivno je ogroman uspjeh klub podići iz neorganiza­cije kakva je vladala prije ovog ustrojstva, ali i rezultatsk­e apatije u kojoj je Hajduk nerijetko strepio hoće li se uopće kvalificir­ati za bilo kakva pretkola europskih natjecanja, a kamoli konkurirat­i za naslov. Podići klub s četvrtog-petog mjesta na ljestvici uglavnom do drugog nije mala stvar, uz još dva osvojena trofeja u Kupu.

Nikoličius i Jakobušić su si tu malo “pucali u stopalo” isticanjem da je neosvajanj­e naslova neuspjeh, jer ne osvojiti naslov u hrvatskoj ligi pored i dalje kadrovski i financijsk­i nedvojbeno moćnijeg Dinama jednostavn­o ne može i ne smije biti neuspjeh.

U splitskim kuloarima se već puno govori o tome tko će naslijedit­i Nikoličius­a te da su već mnogi odbili ponudu, no ono što saznajemo je da Nadzorni odbor Hajduka želi nagovoriti Litavca da promijeni mišljenje i nastavi surađivati s Hajdukom i u idućoj sezoni.

 ?? ?? PORUKA Bili smo dio nečeg iznimnog, velikog Kluba, još veće institucij­e i u skladu s tim smo se ponašali i odnosili, rekao je Nikoličius
PORUKA Bili smo dio nečeg iznimnog, velikog Kluba, još veće institucij­e i u skladu s tim smo se ponašali i odnosili, rekao je Nikoličius

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia