Večernji list - Zagreb

Već 24 godine čekamo na novi plasman na SP-u

Futsal reprezenta­cija Hrvatske danas u Poljskoj igra prvu utakmicu doigravanj­a za plasman na SP

-

Hrvatska futsalska reprezenta­cija danas u poljskom Koszalinu igra prvu utakmicu doigravanj­a za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se od 14. rujna do 6. listopada ove godine održava u Uzbekistan­u. Uzvrat se igra 16. travnja u zagrebačko­m KC-u Dražen Petrović. Hrvatska i Poljska love svoj tek drugi plasman na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je jedini put na Svjetskom prvenstvu igrala 2000. u Gvatemali, a Poljska 1992. u Hong Kongu. Za ove dvije ključne utakmice hrvatski futsalski reprezenta­tivci okupili su se prošle subote, trenirali su u Prelogu do utorka, a u srijedu su odletjeli u poljski Gdanjsk, iz kojega su autobusom došli u Koszalin.

Na posljednje­m treningu prije putovanja u Poljsku hrvatske reprezenta­tivce u utorak su posjetili članovi generacije koja je 2000. godine igrala na jedinom dosadašnje­m Svjetskom prvenstvu. Bivši reprezenta­tivci pružili su podršku aktualnim reprezenta­tivcima i zaželjeli im sreću u dvije izlučne utakmice doigravanj­a.

– Baš nas je ugodno iznenadio posjet nekadašnji­h reprezenta­tivaca te nam njihova podrška puno znači uoči ovih utakmica protiv Poljske. Njihov nam je rezultat inspiracij­a te ćemo dati sve od sebe da ponovimo taj uspjeh i predstavlj­amo hrvatski futsal na Svjetskom prvenstvu – rekao je Franco Jelovčić, kapetan hrvatske reprezenta­cije.

Hrvatska je 2000. osvojila peto mjesto, a tada smo igrali u sastavu:

Papeš, Čarapina, Dervišagić, Gričar, Marti, Alebić, Eklić, Malvasija, Grdović, Delpont, Butigan, Čuljak i Jukić.

– Bilo je lijepo pozdraviti dečke na treningu, vidim da među njima vlada jedna pozitivna atmosfera i da vjeruju u uspjeh. Poželjeli smo im sreću, nadam se da će ponoviti naš uspjeh i plasirati se na Svjetsko prvenstvo, a da onda i u Uzbekistan­u mogu biti opasan suparnik svima. Pozivam i sve naše navijače da dođu dati podršku u uzvratnoj utakmici jer se radi o zaista povijesnoj prilici za hrvatski futsal, a siguran sam da bi pune tribine bile golem poticaj našoj reprezenta­ciji – rekao je Alen Jukić, jedan od vratara generacije 2000.

Poveznica s obje generacije je Boris Durlen, koji je 2000. u Gvatemali bio voditelj reprezenta­cije, a danas obnaša funkciju dopredsjed­nika Komisije za futsal i nogomet za pijesku pri Uefi.

– Na SP-u u futsalu dosta se teško plasirati jer od 32 reprezenta­cije Europa daje samo sedam predstavni­ka. Za razliku od 2000., danas većina najboljih europskih reprezenta­cija ima po nekoliko naturalizi­ranih Brazilaca i teže se plasirati na SP-u nego tada. No mislim da sada imamo veliku šansu. Imamo jako nacionalno prvenstvo, dobru atmosferu, znanje i veliku želju te mislim da igrači dobro razumiju kako je ovo jedinstven­a šansa da se nakon 24 godine plasiramo na Svjetsko prvenstvo – istaknuo je Durlen.

 ?? ?? HRVATSKA FUTSAL REPREZENTA­CIJA pokušat će se nakon dvije utakmice doigravanj­a protiv Poljske plasirati na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Uzbekistan­u
HRVATSKA FUTSAL REPREZENTA­CIJA pokušat će se nakon dvije utakmice doigravanj­a protiv Poljske plasirati na Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Uzbekistan­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia