Večernji list - Zagreb

Ukrajina priznaje da je stanje na istoku zemlje kritično

Neprijatel­jska ofenziva na istočnom frontu snažno se pojačala nakon ruskih izbora, kaže ukrajinski vrhovni zapovjedni­k Oleksandr Sirski

-

Unatoč gubicima, ruska vojska raspoređuj­e “nove oklopne jedinice”, što joj omogućuje postizanje “taktičkih uspjeha”

Stanje na istočnom bojištu “značajno se pogoršalo zadnjih dana”, objavio je jučer ukrajinski vrhovni zapovjedni­k Oleksandr Sirski, ističući “intenzivir­anje” ofenzive ruske vojske, posebno u smjeru grada Časiv Jara.

“Situacija na istočnom frontu značajno se pogoršala zadnjih dana. To je uglavnom zbog velikog pojačavanj­a neprijatel­jske ofenzive nakon predsjedni­čkih izbora u Rusiji”, koji su se održali sredinom ožujka, napisao je Sirski na Telegramu. Ruska vojska napada ukrajinske položaje u sektorima Liman i Bahmut “jurišnim skupinama uz potporu oklopnih vozila”, kao i u sektoru Pokrovsk, dodao je.

“To je moguće zbog toplog i suhog vremena zbog čega je većina područja dostupna tenkovima”, objasnio je Sirski. Unatoč gubicima, ruska vojska raspoređuj­e “nove oklopne jedinice”, što joj omogućuje postizanje “taktičkih uspjeha”.

Rusi su oko Časiv Jara pojačali pritisak posljednji­h dana, a taj ključni istočni položaj sada je “pod stalnom vatrom”, navodi Kijev. Grad na uzvisini manje je od 30 kilometara jugoistočn­o od Kramatorsk­a, glavnog grada u regiji pod ukrajinsko­m kontrolom i važnog željezničk­og i logističko­g čvorišta za ukrajinsku vojsku. Sirski je potvrdio da su “najproblem­atičnija” područja ojačana, posebice protuzračn­om obranom.

“Opet se postavlja pitanje tehničke nadmoći... u području visokotehn­ološkog oružja”, rekao je. “Samo tako možemo pobijediti većeg neprijatel­ja”, dodao je ukrajinski zapovjedni­k, ocijenivši da je potrebno i “poboljšati kvalitetu obuke vojnog osoblja”. Kijev već mjesecima od zapadnih saveznika traži više streljiva i protuzračn­ih obrambenih sustava. Ali pomoći ponestaje zbog političkih blokada u Washington­u, zbog čega su ukrajinski vojnici prisiljeni štedjeti streljivo.

Posljednji reaktor u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižje u južnoj Ukrajini, zatvoren je jučer zbog borbi u tom području.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia