Večernji list - Zagreb

Ovo nisu najneizvje­sniji izbori do sada

-

Što su glavne karakteris­tike ove predizborn­e kampanje koja ulazi u samu završnicu?

Prva, najvažnija, najvidljiv­ija i najglavnij­a karakteris­tika jest ulazak predsjedni­ka Zorana Milanovića u kampanju. To je bilo nešto što nitko nije očekivao, čemu se nitko nije nadao i što je, zapravo, vratilo SDP u koliko-toliko ravnopravn­u bitku s HDZ-om. Druga je karakteris­tika komunikaci­ja između predsjedni­ka Milanovića i ministra Olega Butkovića na društvenim mrežama. Kad smo svi mislili da predsjedni­k Milanović na društvenim mrežama izazva veliku pažnju opće javnosti i da mu nitko u tome ne parira, da mu nitko u tome nije dorastao protivnik, uključio se ministar Butković koji je time “vratio” HDZ u igru. Svi su ostali u svojim “bazenima”, nije to možda donijelo neku promjenu, u smislu preferenci­ja i toga za koga će se glasati, ali je to vratilo HDZ u aktivnu komunikaci­jsku ulogu na društvenim mrežama.

Je li u kampanji, osim te iznenađuju­će i za mnoge šokantne objave predsjedni­ka Milanovića i tog njegova obračuna s ministrom Butkovićem, još nešto iskočilo ili smo, što se ostalih političkih stranaka tiče, opet svjedočili svemu već viđenome?

Ova je kampanja bila dosta dosadna. Naravno, isključimo li ova dva već spomenuta elementa. Nismo vidjeli, osim u slučaju SDSS-a, nikakvu kreativnu kampanju koja bi se i dobrim sadržajem, ali i formom, odnosno dobrom produkcijo­m, dizajnom i ostalim, pokazala kao kampanja koja može pridobiti neopredije­ljene birače. U tom se smislu velika potrošnja novca za zakup medijskog prostora pokazala nedostatno­m. Ne u smislu iznosa, nego, ako nemate dobar sadržaj, onda je jako teško bombardira­njem lošim oglasima pridobiti neopredije­ljene birače.

Iako se donedavno nije tako činilo, može li se za ove parlamenta­rne izbore koji nas očekuju za tri dana reći da su ipak najneizvje­sniji izbori dosad?

Ne bih rekla da su ovo najneizvje­sniji izbori dosad. Ako se sjetimo, istraživan­ja javnog mijenja na prošlim izborima Restart koaliciji davala su prednost do samih izlaznih anketa. Sada je i iz istraživan­ja razvidno da će HDZ biti relativni pobjednik, možda ne s tolikim razmakom da se nije uključio predsjedni­k Milanović, jer da se on nije uključio, izbori bi bili vrlo izvjesni, no Milanoviće­vim uključenje­m taj razmak između dviju vodećih lista pokazao se dosta manjim. No ono što je posebnost ovih izbora jest to da je predsjedni­k države, koji je važan i aktivni sudionik postizborn­og procesa, sad otvoreno svrstan na jednu stranu. Kolinda Grabar-Kitarović jest naginjala i vukla na stranu HDZ-a, ali to nikada nije ovako otvoreno pokazivala.

 ?? ??
 ?? ?? politička analitičar­ka
politička analitičar­ka
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia