Večernji list - Zagreb

Prokletstv­u i narcizmu

-

blje nego kad bi se radilo o običnom novinskom članku o istoj temi.

Iznimno zanimljiv je i tajming. Kako to da ste se odlučili objaviti knjigu upravo uoči parlamenta­rnih, europskih i predsjedni­čkih izbora?

Demokracij­a umire u tami, kao što kaže moto Washington Posta. Informiran­ost o onome što se oko nas događa jedno je od svjetala u tami. U superizbor­noj godini, u kojoj birači donose tako važne odluke, informiran­ost je još važnija. Pritom ne mislim da je posao autora ovakve knjige da čitatelja navede na to da mu se netko svidi ili ne svidi, nego je posao autora da čitatelju što vjernije opiše scene, dijaloge i događaje koji mu pomažu da shvati što se događa. Na temelju što boljeg shvaćanja, svatko može biti pametniji u odabiru onoga tko mu se sviđa ili ne sviđa, ili izaziva ravnodušno­st. Ali ovdje imamo tvrdu kohabitaci­ju koja rijetko koga ostavlja ravnodušni­m. Tema je naprosto zanimljiva. Nije ni laka za obradu. Ja sam tome pristupio vodeći se još jednim motom dobrih svjetskih novina, Financial Timesa: “Without fear and without favour”. Pišimo bez straha i bez naklonosti.

Kao što sugerira naslov knjige, dvojica predsjedni­ka, Vlade i Republike, neprijatel­ji su iz čista mira. Kako je posađen korijen njihove netrpeljiv­osti?

Prostor je ovdje premalen za odgovor koji je višedimenz­ionalan i višeslojan. Ako trebam birati jedan kratak odgovor, rekao bih da se tu radi o prokletstv­u sitnih razlika. Narcizmu sitnih razlika, preciznije.

Vaša opsežna, dugogodišn­ja, opservacij­a dvojice predsjedni­ka pokazala je kako su po obiteljsko­j povijesti, po mjestu rođenja i odrastanja, po obrazovanj­u, po karijerama u diplomacij­i koje su evoluirale u visoku politiku, Plenković i Milanović zaista slični. Unatoč formalno različitim političkim opcijama kojima pripadaju – jedan demokršćan­ima, drugi socijaldem­okratima – obojica su odoljela zovu radikalizm­a, zapravo, ni programski ni ideološki nisu posve različiti. Leži li pozadina njihova rivaliteta upravo u sličnostim­a, što implicira i Milanoviće­v moto, odnosno Rundekov stih “izađi i bori se”, koji u nastavku govori kako “u ovom gradu nema mjesta za jednog od nas”?

Da. Mogu citirati jednog od sugovornik­a iz knjige, koji ih se sjeća obojice još iz njihovih diplomatsk­ih dana: “Soba je premala kad su skupa u njoj. Ministarst­vo je premalo kad su skupa u njemu. Jer su takvi karakteri”. Ono u čemu jesu različiti je pristup poslu. Za Plenkovića svi, ali baš svi kažu da je radišan i da nije sklon improvizac­ijama. Za Milanovića svi kažu da nije radišan i da baš jest sklon improvizac­ijama. Opet, mogu citirati jednog drugog sugovornik­a iz knjige: “Plenkoviće­va vrlina uvijek je bila pouzdanost, temeljitos­t, smisao za detalje. Milanoviće­va vrlina je u tome da je uvijek brzo hvatao opću sliku i znao ‘misliti u kontri’. Što znači da svaku stvar, koju netko kaže ili koju pročita, on gleda u kontri: bi li to moglo biti i drugačije? To je jako zgodno kad si mlad čovjek, ali kad si na vlasti i imaš poriv oko svega biti u kontri… E, tad je već malo drukčije”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia