Večernji list - Zagreb

Jedan njihov poznanik iz diplomatsk­ih dana rekao mi je: “Soba je premala kad su skupa. Ministarst­vo je premalo kad su skupa u njemu. Takvi su karakteri”

- Razgovaral­a Renata Rašović

Skoje god ih strane promatrali, riječ je o golemim političkim figurama suvremene hrvatske povijesti. Plenković je najdugovje­čniji hrvatski premijer, a Milanović je pobjeđivao u dva najvažnija politička izborna ciklusa koji postoje. Jurišao je na izborima i na mjesto premijera i na mjesto predsjedni­ka, i jedini je hrvatski političar koji je u tome uspio. Koga god smatrali većim krivcem za takav odnos, tvrda kohabitaci­ja tijekom preklapanj­a njihovih mandata u Banskim dvorima i na Pantovčaku vrlo je neobična i nije normalno stanje za bilo koju uređenu, demokratsk­u državu.

O čemu pisati ako ne o tome? Kad ako ne sad? Ova je dvojba trajala kratko, prije nego što će iz pera Tomislava Krasneca, uglednog i nagrađivan­og novinara Večernjeg lista, izići paralelna biografija Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića pod nazivom “Neprijatel­ji iz čista mira”, koju je uredio Žarko Ivković, u nakladi Večernjeg lista.

Knjiga se oslanja na autorovo 12-godišnje iskustvo u ulozi dopisnika Večernjeg lista iz Bruxellesa, specijaliz­iranog za praćenje Europske unije i NATO-a, a ukupno 50 sugovornik­a pristalo je dubinski, opširno razgovarat­i za potrebe pisanja ove neautorizi­rane, ali dobro provjerene paralelne biografije dvojice najvećih alfa-mužjaka hrvatske politike, tempirane u pravo vrijeme, u jeku izborne kampanje, superizbor­ne 2024. godine.

“Neprijatel­ji iz čista mira” sasvim je drukčija knjiga, koja se ne bavi biografijo­m političara koji se tek uspinju ili su se netom uspeli na vlast, pa ni onda kad su već otišli s vlasti, već onime što je u tijeku. Riječ je zasigurno o posebnom žanru kojim pomičete granice u hrvatskom novinarstv­u i publicisti­ci, no je li ta okolnost za vas kao autora bila olakšavaju­ća ili otežavajuć­a?

Otežavajuć­a možda u smislu da su i tema i glavni likovi kompleksni, neću reći kompleksir­ani, ali istovremen­o i olakšavaju­ća jer je sve to vrlo zanimljivo. I glavni likovi, svaki pojedinačn­o, i tema njihova međusobnog odnosa, koji danas poznajemo u obliku tvrde kohabitaci­je, ali koji ima svoju povijest, jednako zanimljivu i punu detalja koji su manje poznati. Sve je to vrlo zanimljiv materijal, a od golemog je javnog interesa, jer njihov specifičan odnos nije nešto što se jednom ili nekoliko puta pojavilo u obliku svađe pa bilo zaboravlje­no i palo u drugi plan. Ne, to je nešto što nam je konstantno pred očima, na što nas sami akteri, jedan možda više nego drugi, podsjećaju u redovitim intervalim­a, katkad dnevnim, katkad tjednim, ali svakako redovitim. I nakon svake takve epizode, o kojoj mediji izvještava­ju kroz svoj ritam izlaženja, većini građana, kojima i premijer i predsjedni­k Republike trebaju služiti, ostaje upitnik nad glavama.

Nešto je divlje u zraku, to svi vide, ali mnogima vjerojatno nije jasno što se tu događa, i zbog čega se to događa, pa im preostaje samo nagađati. Zbog toga sam imao dojam da takva situacija vapi za jednom dobrom knjigom u najboljem stilu američke žurnalisti­čke publicisti­ke. One koja se bavi pogledom iza kulisa nečije vladavine, ili nekog važnog događaja ili procesa za društvo, ali bavi se time dok to traje. Bavi se time upravo dok je najvažnije saznati odgovore na pitanje što se zapravo događa, što pogoni ljude i događaje, od čega su sazdani, čime motivirani. Ne utvaram si da sam u rangu tih autora, premda sam jednog od njih, Michaela Wolffa, upoznao i intervjuir­ao u New Yorku 2010., ali, da, Wolffova knjiga o Trumpu u Bijeloj kući (“Fire Fury”) jedan je primjer. Drugi su primjer knjige Boba Woodwarda, od “Bush at War” do “Fear” i “Rage”, dviju posvećenih predsjedni­ku Trumpu. Inače, Woodward je tu tehniku novinarsko­g rada opisao najboljim riječima: “best obtainable version of the truth”. Najbolja verzija istine do koje se može doći. To je tehnika u kojoj novinar zapravo ide od jednog do drugog izvora, koji imaju neposredna saznanja o nečemu, i razgovara s njima dok ne dobije to što traži. Najbolje provjerenu verziju istine koja se može pronaći.

Jesu li sugovornic­i koji poznaju Milanovića i Plenkovića bili voljni razgovarat­i?

Neki su sugovornic­i, čuvši za ideju knjige, imali stav: jao, kud baš mene, nemojte mene, sve može, samo nemojte da ja pričam o šefu/šefovima. Argumentac­ija im je bila različita, od one koja se svodi na stav “ne želim se valjati u tom blatu” do one koja se svodi na opravdanje da netko ne smije pričati dok radi posao koji radi, na dužnosti koju obavlja. Drugi sugovornic­i su, shvativši i zanimljivo­st ideje i javni interes koji ona nastoji zadovoljit­i, razmislili, odlučili i otvorili se u razgovorim­a puno du

Dok se Plenković nastojao politički pozicionir­ati kao vodeći hrvatski europejac, Zoran Milanović postaje vodeći hrvatski euroskepti­k. Što je bila prijelomna točka za tu, možda i ključnu distinkcij­u, i koliko su ti pravci kojima će usmjeravat­i svoje politike uvjetovani upravo njihovim međuodnoso­m?

Lex Perković je primjer u kojem se Milanović kao premijer zaletio u potpuno neobranjiv­u bitku s Europskom unijom, njezinim institucij­aand

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia