Večernji list - Zagreb

Jakirović: Bruni odgovara igrati s drugom špicom

Dinamo je na gostovanju rutinirano svladao Goricu (2:0) i nastavlja borbu za vrh HNL-a s Riječanima

- Varaždin Slaven B. Istra Rudeš 7 8 6 1 6 4 7

Edi Džindo

Hrvatski prvak Dinamo je prilično bezbolno i rutinirano odradio svoj zadatak u 30. kolu HNL-a. Momčad Sergeja Jakirovića je u Velikoj Gorici svladala domaću Goricu 2:0 i tako potvrdila svoju iznimno dobru formu petom uzastopnom prvenstven­om pobjedom, što je rezultatsk­i niz kakvog Dinamo nije uspio ostvariti nijednom u posljednje dvije sezone, evo do ovog vikenda.

Dinamo s tri braniča

Plavi su tako uoči današnjeg ogleda Istre i Rijeke došli na dva boda zaostatka za liderom prvenstven­e ljestvice Rijekom uz isti broj odigranih utakmica. S druge strane, novi strateg Gorice Rajko Vidović je u svojoj trećoj utakmici na klupi Velikogori­čana upisao prvi poraz, nakon jedne pobjede i jednog remija u prve dvije utakmice svojeg mandata.

Jakirović je za ovaj susret napravio veliku formacijsk­u promjenu. Dinamo je utakmicu započeo u formaciji 3-4-1-2 s Ristovskim, Theophileo­m i Perkovićem kao trojicom u zadnjoj liniji, što je prvi put ove sezone da je Dinamo započeo utakmicu u takvoj formaciji s tri igrača otraga. Očita je ideja bila dodatno povećati broj igrača koji sudjeluju u završnici i od početka što više napasti Goricu. Tako je Dinamo i krenuo u susret, riveću

Parovi 31. kola: (20. 4), Slaven Belupo - Hajduk (20. 4.), Lokomotiva Dinamo (21. 4.), Rijeka - Gorica (21. 4.), Rudeš - Varaždin (22. 4.). Zaostala utakmica 5. kola: Dinamo - Varaždin (17.4.)

VELIKA GORICA - Gradski stadion. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec) 6,5

Banić 6 - Krizmanić 6,5, Maloča 6, Leš 5, Štiglec 5,5 - Pršir 5,5 (od 82. Kapulica), Mrzljak

6 - Mitrović 5,5, Lazarov 5 (od 46. Soldo 5,5), Rukavina 6 (od 87. Vrzić) - Vujnović 5,5. Trener: Rajko Vidović.

Nevistić 6,5 - Ristovski 6, Theophile 6,5, Perković 6 - Kaneko 6 (od 64. Bernauer 6), Mišić 6, Sučić 6,5 (od 83. Ademi -), Vidović 6,5 (od 64. Hodža 6) - Baturina 7 (od 72. Bulat 6,5) - Petković 6,5, Kulenović 6,5 (od 83. Rog -). Trener: Sergej Jakirović.

0:1 Kulenović (13., Baturina), 0:2 Bulat (88., Ristovski)

Martin Baturina tmično, napadački i proaktivno, što se plavima isplatilo već u 13 minuti dvoboja kad su došli do vodstva. Sinoć iznimno raspoložen­i Martin Baturina je dohvatio jednu ničiju loptu otprilike na centru, uočio trk Sandra Kulenovića iza leđa obrane Gorice i fantastičn­o ga proigrao, Kulenović je istrčao u čistu jedan na jedan šansu protiv Ivana Banića i zabio svoj peti ligaški gol ove sezone, te deveti računajući sva natjecanja. To je za Kulenovića peti pogodak u proteklih mjesec i pol dana otkako dobiva sve minutažu.

Favorit je nastavio utakmicu dominantno i s više prilika, većinom ih je stvarao Baturina, a šutevima najčešće završavali Vidović i Kulenović. S druge strane, Gorica je svoju jedinu pravu priliku imala u 26. minuti susreta kad je nakon velike greške Josipa Mišića u čistu priliku došao Gabriel Rukavina, igrač Dinama na posudbi u Gorici, koji je bio jedan na jedan s Ivanom Nevistićem, ali Dinamov vratar je izišao kao pobjednik. To je bio jedini trenutak u susretu u kojem je Dinamo strepio, osim toga je gostujuća momčad bila ta koja je stvarala sve opasnosti, o čemu najbolje govori statistika udaraca (20:6) te udaraca u okvir (7:1). Što se Dinamovih šansi tiče, najviše vrijedi izdvojiti 68. minutu susreta kad je Petar Sučić za Kulenovića servirao šansu s petšest metara ispred praznog gola, a Sandro je to nekako uspio promašiti. No, ako je zbog minimalnih 1:0 i bilo ikakve sumnje i strepnje, Dinamo je sve riješio u 88. minuti kad je udarac s ruba kaznenog prostora (uz pomoć bloka Gorice) u mrežu za 2:0 poslao Marko Bulat.

- Čestitam dečkima na jako dobroj utakmici. Od prve minute smo pokazali da smo energični, da je pristup dobar i tražili smo brzi gol, koji smo i zabili. U ovoj formaciji imamo više fluidnosti, više kombiniram­o, a imamo i dva napadača, koji pritišću zadnju liniju. Kad igramo s dva napadača Bruno ima više slobode, može se više spuštati u međuprosto­re i biti kreativan. Kompatibil­an je s oba naša napadača tako da nam to odgovara rekao je Jakirović nakon utakmice, a njegov suparnik, ali i kum, Rajko Vidović je poručio:

- Vidjelo se koliku Dinamo ima širinu. Odradili su dobru utakmicu, napravili više šanse, a mi smo, po meni, dobro parirali. Malo me ljuti što smo poklonili prvi gol, bio je jeftin. Ali Dinamo je napravio više i zasuženo pobijedio.

Ademi ušao među deset

Od ostalih događanja na susretu vrijedi istaknuti da je Arijan Ademi ulaskom s klupe u ovoj utakmici ušao u top 10 društvo igrača po broju nastupa u HNL-u svojim 311. utakmicom u prvom razredu hrvatskog nogometa. Nažalost, treba spomenuti i jedan ružni trenutak. Bad Blue Boysi su u 74. minuti susreta bacili vatromet u teren Gorice koji je zamalo ozlijedio vratara domaćih Banića te je na neko vrijeme utakmica bila prekinuta. Nadamo se da takve situacije više nećemo gledati, da se s time stane prije nego što se netko uistinu ozlijedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia