Večernji list - Zagreb

Relijaši obožavaju loš hrvatski asfalt, Evans brani naslov WRC CROATIA RALLY POČINJE 18. TRAVNJA, DOLAZI SVJETSKA ELITA

- Katarina Kušec

Kada su krenule priče o WRC-u i Hrvatskoj, mnogi su se podsmjehiv­ali, bila je to samo neka fantazija u glavama malobrojni­h, a sada gledamo kako prestižno natjecanje već četvrtu sezonu dolazi u Lijepu Našu.

WRC Croatia Rally ove godine održat će se od 18. do 21. travnja, a za njega je prijavljen­o 68 posada iz 35 zemalja. Nije to mala stvar i nisu to bezazlene brojke, a treba se i dodati da će osam vozača biti u najjačoj, Rally1 klasi.

Stiže i legendarni Ogier

WRC je jedan od najpraćeni­jih svjetskih sportskih događaja, a ove godine hrvatskim će cestama ponovno voziti najbolji relijaši svijeta. Velšanin Elfyn Evans dolazi obraniti naslov iz 2023., ali gledat ćemo i kako vozi osmerostru­ki svjetski prvak – Francuz Sebastien Ogier, trenutačno vodeći u ovogodišnj­em prvenstvu – Belgijac Thierry Neuville, a tu je i mladi Francuz Adrien Fourmaux, prvak svijeta iz 2019. Među najjačim posadama je i ona koju predvodi Estonac Ott Tänak, Japanac Takamoto Katsuta, Norvežanin Andreas Mikkelsen i Luksemburž­anin Grégoire Munster.

Kako i prijašnjih godina, tako se i ove prijavio velik broj hrvatskih posada. Njih sedam vozit će uz bok svjetskoj eliti. Viliam Prodan, Jan Pokos i Slaven Šekuljica prijavljen­i su u klasi Rally3, Tomas Hrvatin, Željko Magličić i Igor Mandić u klasi Rally4 te Igor Tomljanovi­ć u klasi Rally5.

Već tradiciona­lno WRC Croatia Rally počinje ceremonija­lnim startom na kojemu će biti predstavlj­ene sve posade ispred Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice u Zagrebu (četvrtak 18. travnja), a cijela priča bit će zaokružena u nedjelju dodjelom trofeja ispred Inine poslovne zgrade u Novom Zagrebu.

Prije svega toga, vozače čeka ukupno 20 brzinskih ispita koji će se voziti na području Zagrebačke, Karlovačke, Primorsko-goranske,

Varaždinsk­e i Krapinsko-zagorske županije. Ovogodišnj­i itinerer dugačak je 1401,93 kilometra, od čega 283,28 km otpada na brzinske ispite.

Zanimljiva trasa proteže se od glavnog grada i zagorskih brežuljaka pa sve do mora, a vozači i gledatelji svjedočit će utrkama pored jezera, dvoraca, šuma, livada, pogleda na more... Cilj tome je pokušati prikazati svijetu prirodne ljepote koje Hrvatska nudi. No, osim po krajoliku, WRC Croatia Rally privlači vozače zbog terena. Dok mnogi od nas psuju kada voze cestom punom zakrpa, reli vozači nabace osmijeh na lice i stisnu gas. Oni obožavaju razne vrste asfalta koje ova utrka nudi, kao i zavoje i prijevoje kojima trasa obiluje. Nisu jednom spomenuli kako su hrvatski brzinci – zeznuti – ali to je njihova čar.

Do sada su se na takvom terenu najbolje snašli Sébastien Ogier, Kalle Rovanperä i Elfyn Evans koji su u Hrvatskoj slavili pobjede. Zanimljivo, u dva od tri WRC izdanja, pobjednik je bio odlučen na posljednje­m brzinskom ispitu, što svjedoči neizvjesno­sti kojoj se svi nadamo i ove godine.

Osim što je za vozače napeto do zadnjeg odvoženog kilometra, tako je i gledatelji­ma kojih se uživo pored staze nerijetko okupi i preko 30.000. O općenitim brojkama gledanosti pak ne treba puno ni govoriti, ipak je to jedan od najpraćeni­jih sportova u svijetu.

Inače, u samo tri sezone, koliko se Svjetsko reli prvenstvo održalo u Hrvatskoj, vidjeli smo svašta. Ogier je punio naslovnice jer je skrivio nesreću u Novom Zagrebu pa častio večerom, gledatelji su sve šokirali kada su se naguravali po stazi za vrijeme utrke, a prošle sezone svjedočili smo i tragediji kada je na testiranju poginuo vozač Craig Breen.

Puno se tu pisalo i o lošoj situaciji servisnog parka kod Velesajma pa je novost da je on ove godine – zbog tehničkih zahtjevnos­ti – premješten u Westgate Shopping City.

Očekuje se puno gledatelja

Inače, WRC Croatia Rally je četvrta stanica Svjetskog prvenstva u reliju, a kao uvertiru za njega vozači su odvozili utrke u Monte Carlu, Švedskoj i Keniji.

Organizato­ri se nadaju da će ova godina proći bez većih problema, a gledatelja očekuju mnoštvo. Svemu će kumovati i vremenska prognoza koja se najavljuje u razmjerima od sunca do kiše. Bilo kako bilo, budemo li imali i jedno i drugo, utrka će biti samo još zanimljivi­ja jer gledat ćemo kako posade taktiziraj­u s brzinom i gumama.

Puno se pisalo o lošoj situaciji servisnog parka kod Velesajma pa je – zbog tehničkih zahtjevnos­ti – premješten u Westgate Shopping City

 ?? ?? VELŠANIN ELFYN EVANS lanjski je pobjednik, a zanimljivo je da je u dva od tri WRC izdanja pobjednik bio odlučen na posljednje­m brzinskom ispitu
VELŠANIN ELFYN EVANS lanjski je pobjednik, a zanimljivo je da je u dva od tri WRC izdanja pobjednik bio odlučen na posljednje­m brzinskom ispitu
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia