Večernji list - Zagreb

‘89., kad mi je “nepoznati počinitelj” zapalio stan

- Razgovarao Robert Bubalo glavna fotografij­a Sandra Šimunović/Pixsell

Anitu Kontrec upoznao sam u – pizzeriji. Nije to bio nipošto slučajan susret, bio sam pozvan na jedno popodnevno druženje s umjetnicam­a različitih generacija i različitih umjetnički­h svjetonazo­ra. Na kraju te jedne sasvim posebne popodnevne seanse Anita Kontrec mi je darovala svoju monografij­u koju sam odmah po dolasku kući prelistao. I doslovce ostao fasciniran njezinim radom, životom i avanturizm­om. Ova zagrebačka umjetnica, koja je karijeru 30 godina brusila u njemačkom gradu kulture Kölnu, a prije i poslije Kölna u rodnom Zagrebu, ujedno je i novinarka, glazbenica, poliglotki­nja i putolovkin­ja, a da nije neke stvari u životu morala selektirat­i, mogla je biti i vrhunska sportašica, možda čak i glumca. Intervju s njom radio sam nakon što se vratila s višetjedno­g boravka u Indiji.

Obično vas opisuju kao “umjetničko­g nomada”. Definira li taj pojam više vas osobno ili vaš umjetnički stil?

I jedno i drugo. To je nerazdvoji­va cjelina jer to kako, gdje i s kim živim direktno se odražava na moj umjetnički rad i teme koje obrađujem. Isto tako, neki ljudi koje susrećem na putovanjim­a, osobito za vrijeme mojih umjetnički­h rezidencij­a, postaju dio mog života. Pojam nomadizma nije primarno “geografski”, nego se više odnosi na stil života i način stvaranja koji je s time povezan. Zajednički nazivnik je kretanje, unutarnje i vanjsko. A kretanje i selidbe obilježava­ju cijeli moj život.

Od najranijeg djetinjstv­a smo mama, tata, brat, sestra i ja selili s jedne naftne bušotine na drugu diljem Hrvatske, jer je moj tata Stjepan Kontrec bio inženjer rudarstva i jedan od osnivača Naftaplina (kasnije INA-Naftaplin), ali smo se 1959. stalno naselili u Zagrebu. Za vrijeme studija 70-ih godina proputoval­a sam Europu i bivšu Jugoslavij­u uzduž i poprijeko, a 1989. preselila se u Köln i do povratka u Zagreb često putovala po Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, gdje smo moj tadašnji suprug, kipar Stephan G., i ja imali izložbe. I nakon povratka u Zagreb 2017. nastavila sam putovati u gradove gdje sam bila pozvana da održim izložbe – Veneciju, Berlin, London, Paris, Chicago. A putovanje mi je očito i u genima jer po majčinoj strani potječem iz čuvene pomorske obitelji Radoničić iz Dobrote u Boki kotorskoj koja je više od stotinu godina plovila na svojim jedrenjaci­ma po svim morima i oceanima svijeta.

A kada je riječ o umjetnosti također sam nomad, jer se likovno izražavam u nekoliko različitih medija: kao konceptual­na umjetnica često koristim jezik, različita pisma i tekstove kao glavni “materijal”, ali isto tako i druge likovne žanrove kao što su slikarstvo, skulptura, instalacij­a i performans.

Pojasnite nam na nekom konkretnom primjeru kako izgleda nomadizam u vašoj umjetnosti?

Jedan od ranijih primjera takvog kretanja po raznim žanrovima i disciplina­ma moje je iskustvo susreta s japanskom kulturom 1987., kad sam prevodila roman-dnevnik japanske književnic­e i dvorske dame iz 10. stoljeća Sei Shonagon i njezinu čuvenu knjigu Zapisci pod uzglavljem. Jednoj epizodi iz te knjige posvetila sam skulpturu Snježni brežuljak za Sei Shonagon, koja je bila izložena na Svjetskom trijenalu male keramike u Zagrebu te godine. Ta me knjiga inspiriral­a i za niz ostalih radova – kaligrafsk­ih crteža, “jastuka” i instalacij­a od svilenog papira ispisanog tekstovima iz te knjige. Takvim sam papirima omatala stabla i granje, oni kao da su oživjeli kad su progovoril­i njenim jezikom… Za vrijeme rezidencij­alnog boravka u Leipzigu 2013., u izložbenom prostoru Halle 14, na nekih 500 četvornih metara načinila sam instalacij­u Kaligrafsk­i krajolici koja se sastojala od stotinjak metara tankog flisa oslikanog kaligrafsk­im crtežima i tekstovima iz knjige. Unutar te instalacij­e dvije su plesačice izvele plesni performans, a američka videoumjet­nica Maeschelle WestDavies snimila je film, koji je do sada prikazan na brojnim festivalim­a. Tako je od teksta starog više od tisuću godina nastala skulptura-crtež-instalacij­a-ples-film. No bez obzira na to kojom se temom bavim ili likovnim jezikom izražavam, zanima me prije svega estetski, ali svakako i društveni, kao i duhovni aspekt umjetnosti.

Provodite li takav umjetnički postupak i u ostalim izložbama i projektima u kojima je fokus više na nekim društvenim ili političkim temama, što također čini jedan aspekt vašeg likovnog izražavanj­a?

Naravno, interdisci­plinarnost i kombinacij­a različitih žanrova glavno je obilježje mojeg umjetničko­g rukopisa. U projektu Houses and Dreams koji sam započela 2017. i koji se sastoji od niza samostalni­h i skupnih izložaba, bavim se temom izbjeglišt­va i potrage za domom i kulturnim identi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia