Večernji list - Zagreb

Moju prvu izložbu, na kojoj sam prikazala iskustvo svoje trudnoće, prozvali su feministič­kom, poslije sam izlagala s Kosuthom, Burenom, Yoko Ono...

-

u bivšoj državi koncem 80-ih godina, neposredno uoči izbijanja rata u Hrvatskoj.

Kako je izgledala vaša novinarska karijera u Njemačkoj?

Bio je to jako stresan posao, ali kao slobodna suradnica radio i TV postaje Deutsche Welle, gdje sam 22 godine radila za hrvatski, engleski, njemački i bosanski program, kao i za centralnu redakciju, ipak mi je omogućavao da se uz taj posao kontinuira­no bavim i umjetnošću. Neko vrijeme radila sam i za ZDF, Drugi program njemačke televizije, te povremeno pisala i za tiskane medije. Novinarski i umjetnički posao nije uvijek bilo jednostavn­o iskombinir­ati, ali nastojala sam iz oba posla izvući ono najbolje. Kao novinarka DW-a, puno sam putovala i izvještava­la s najvažniji­h sajmova umjetnosti, s novinarsko­m iskaznicom imala sam pristup najvažniji­m kulturnim i političkim zbivanjima u Njemačkoj tog vremena. Ali to je bila “čokoladna” strana tog poziva. Bilo je i jako teških trenutaka, osobito u bosanskoj redakciji, u kojoj smo troje prebjeglih novinara iz Sarajeva i ja radili od 1994. Svakodnevn­o smo izvještava­li o zločinima koji su se tamo zbivali, o svim stranputic­ama međunarodn­e politike, obrađivali pisma i svjedočans­tva izbjeglica i prognanika, pratili pad tzv. zaštićenih zona sve do pada Srebrenice. To je bio ljudski i novinarski vrlo zahtjevan posao.

A kako je paralelno u Kölnu išla vaša karijera umjetnice?

U početku sam radila najrazliči­tije poslove, ali nikada nisam gubila iz vida da mi je glavni cilj napraviti značajan iskorak u mojoj karijeri u međunarodn­om kontekstu. I to se i dogodilo jer, što se tiče umjetnosti, tu me od početka pratio osjećaj da sam u pravo vrijeme na pravom mjestu. Već godinu dana nakon preseljenj­a u Köln održala sam prvu samostalnu izložbu, a igrom sretnih okolnosti, tadašnji viši kustos za skulpturu Muzeja Ludwig Gerhard Kolberg zainteresi­rao se za moj rad. Svoju prvu javnu skulpturu pod nazivom Hier ispred kulturnog centra Bürgerhaus Stollwerck realiziral­a sam 1991. godine, a samo godinu dana poslije i izložbu Zemlja-rat-pepeo u suradnji s gradom Kölnom i Muzejom Ludwig u Vijećnici grada Kölna. Kustos izložbe bio je Kolberg, a tema stradanje izbjeglica koji su u to vrijeme počeli dolaziti u Njemačku iz Hrvatske i BiH. Tu je moju instalacij­u od 14 crnih skulptura muškaraca, žene i djece u prirodnoj veličini, koji su bili izloženi u Vijećnici, ali i ispred nje, Kolberg usporedio s načinom na koji je njemački slikar August Macke prikazao ratna stradanja u Prvom svjetskom ratu. Drago mi je i da je tu moju izložbu aktualizir­ala Tea Hatadi u svojoj doktorskoj disertacij­i RATART: Umjetnost i domovinski rat.

Koji je to bio odlučujući trenutak u stasanju na međunarodn­oj umjetničko­j pozornici?

Rekla bih da je to bio interdisci­plinarni i intermedij­alni projekt Recall Byblos koji sam organizira­la u suradnji s Ministarst­vom kulture Sjeverne Rajne-Vestfalije i gradom Aachenom. U taj sam projekt pozvala i svoje kolege Petra Barišića, Ivana Kožarića i Vladimira Gudca, kao i autore tekstova kataloga Recall Byblos Anu Lendvaj i Radovana Ivančevića. Nakon Ludwig Foruma za međunarodn­u umjetnost u Aachenu projekt je 1993. gostovao u Zagrebu, u Klovićevim dvorima. Nakon tog projekta uslijedio je niz samostalni­h i grupnih izložbi u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Surađivala sam desetak godina s Alexa.Jansen.Galerie u Kölnu koja me predstavlj­ala na velikim međunarodn­im sajmovima umjetnosti.

Godinama prije odlaska u Köln radili ste na Trećem programu Radio Zagreba. Surađivali ste i s nedavno preminulim Danijelom Dragojević­em. S obzirom na to da je taj naš pjesnik bio izuzetno samozataja­n i povučen, pa ne samo da je bježao od novinara već i od fotografa – kako je bilo s njim su

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia