Večernji list - Zagreb

U inozemstvu je ‘dosadna’ Hrvatska često tema tek u izbornoj kampanji

- Dino Brumec

Međunarodn­i mediji jesu pisali o parlamenta­rnim izborima u Hrvatskoj, ali tek odnedavno, a možda i manje nego što bismo to htjeli. Jedan je od glavnih razloga za to činjenica da oni, u međunarodn­om kontekstu, baš i – nisu važni. Naravno, za građane Hrvatske središnji su politički događaj u 2024., sigurno mnogo važniji nego primjerice američki predsjedni­čki izbori krajem godine, no slučaj je htio da se održavaju u svjetskoj superizbor­noj godini. Naime, ove godine na izbore izlazi, ili je izašlo dosad, oko polovice globalnog stanovništ­va, prema izračunu magazina Time iz prosinca 2023. godine. Tajvanci su glasali već početkom godine, Rusi su navodno ponovno plebiscito­m izabrali Vladimira Putina da vodi zemlju, Turci su na lokalnim izborima nanijeli težak poraz predsjedni­ku Recepu Tayyipu Erdoğanu, u petak će započeti ogromno glasanje u Indiji koje traje tjednima, a tek na jesen glasaju Amerikanci... Čak 64 zemlje izbore su zakazale za ovu godinu.

Do ponovnog izbornog sraza Joea Bidena i Donalda Trumpa ostalo je još šest mjeseci, i već sada se možemo početi pripremati na izvanredno stanje koje će nas tad dočekati: teorije zavjere, velike riječi, priče o visokim godinama dvojice političara, svađe naših susjeda i prijatelja o tomu koji je od njih dvojice manje zlo. Općenito su 2024. na globalnoj razini obilježili ratovi i izbori, i srećom da se Hrvatska samo po drugom elementu uklapa u te trendove. Hrvatsku se u međunarodn­om kontekstu često opisuje kao relativno uređenu demokracij­u, a međunarodn­i mediji prenose svađe domaćih političara, ali ne prečesto. Posljednji­h su dana veliki mediji i pisali ponešto o izborima, ali čini se po službenoj dužnosti: izvan izborne kampanje Hrvatska je rijetko na naslovnica­ma.

Isto tako, ova zemlja vrlo često ispada iz međunarodn­ih analiza zbog određenih objektivni­h razloga, često vezanih uz svoju veličinu. Naime, ako velike kompanije za praćenje javnog mnijenja, poput primjerice Pew Research Centera, istražuju što o pojedinoj temi misle istočni Europljani, iz njihove je perspektiv­e vjerojatno zanimljivi­ji stav skoro 40 milijuna Poljaka od onog četiri milijuna Hrvata. Hrvatske je građane nekada, najviše u 1990ima, moglo zasmetati kako o njoj pišu međunarodn­i mediji, a time što je u međuvremen­u postala ‘dosadna’, članica NATO-a i Europske unije, i što su joj nogometaši glavni međunarodn­i PR adut, zapravo je ostvarila solidan uspjeh. Možemo se sjetiti kako je Hrvatska bila na naslovnici New York Timesa i CNN-a kada je izborila polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru. More, nogomet, turizam, hrana i dobri ljudi koji se ponose da su još bolji domaćini sasvim su kvalitetni začini za juhu međunarodn­og rejtinga neke zemlje. Cinici bi rekli, možda i bolji od politike.

 ?? ?? Ove godine na birališta izlazi, ili je izašlo dosad, oko polovice globalnog stanovništ­va, 2024. su općenito obilježili ratovi i izbori
Ove godine na birališta izlazi, ili je izašlo dosad, oko polovice globalnog stanovništ­va, 2024. su općenito obilježili ratovi i izbori
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia