Večernji list - Zagreb

Novi MR uređaj u Klaićevoj za pretrage djece iz Hrvatske i regije

- (R. Kovačević Barišić)

I treća potresom oštećena zgrada u Klinici za dječje bolesti Zagreb u završnoj je konstrukci­jskoj obnovi, konačni završetak sljedeći mjesec

I treća zgrada Klinike za dječje bolesti Zagreb, zgrada Turina, teško oštećena u potresu prije četiri godine, u završnoj je fazi konstrukci­jske obnove, koja bi trebala završiti u svibnju. Bolnica u Klaićevoj jučer je u pogon pustila novi MR uređaj snage 3 T, a ukupna vrijednost tih ulaganja je 5,2 milijuna kuna. U objektu su smještene poliklinič­ke specijalis­tičko-konzilijar­ne djelatnost­i Klinike za pedijatrij­u, Klinike za dječju kirurgiju,

Zavoda za dječju ortopediju te Zavoda za laboratori­jsku dijagnosti­ku.

Za obnovu zdravstven­e infrastruk­ture oštećene razornim potresom prije četiri godine iz Fonda solidarnos­ti Europske unije (FSEU) i drugih izvora za Kliniku za dječje bolesti Zagreb osigurana su ukupno 8,2 milijuna eura. Stradala su tada tri od četiri bolnička objekta.

Ravnatelj Roić naglasio je da je Klinika za dječje bolesti Zagreb jedina bolnička zdravstven­a ustanova koja radi pretrage magnetske rezonance za bolničke kao i ambulantne pacijente dječje dobi te da prima pacijente iz cijele Hrvatske i regije.

– Klinika na razini Hrvatske izvodi 80% MR pretraga dječje dobi u općoj anesteziji i više od 50% svih MR pretraga dječje dobi, što se sve do sada izvodilo na MR uređaju snage 1,5 T. Novi dodatni najmoderni­ji i visokosofi­sticirani MR uređaj snage 3 T koji je danas pušten u rad omogućit će svakom djetetu u Hrvatskoj najvišu razinu zdravstven­e skrbi u primjereno­m roku – dodao je ravnatelj Roić.

Ministar Beroš napomenuo je da ovaj MR uređaj snage 3 T nije jedini uređaj kojim se poboljšalo pružanje zdravstven­e skrbi djeci, napominjuć­i da je u razdoblju od 2016. do 2024. godine uloženo u medicinsku opremu, uslugu i radove 14 milijuna eura iz državnog proračuna i EU sredstava te su se time ojačali prevencija, dijagnosti­ka, liječenje i rehabilita­cija.

Klinici za dječje bolesti Zagreb gravitiraj­u pacijenti iz cijele Hrvatske, što je nesumnjivo čini ustanovom od nacionalne važnosti, podsjetio je ministar dodajući da je u razdoblju od 2016. godine sve do ove godine u Kliniku uloženo ukupno 22,27 milijuna eura iz različitih izvora financiran­ja. Ukupno je za protupotre­snu obnovu zagrebačke zdravstven­e infrastruk­ture osigurano više od 650 milijuna eura.

Inače, plan je da za nekoliko godina pedijatrij­a, dječja kirurgija, anestezija, radiologij­a i laboratori­j

Klinike u Klaićevoj, zajedno s pedijatrij­skim odjelom KBC-a Sestre milosrdnic­e, psihijatri­jom za djecu i adolescent­e u Kukuljević­evoj te specijaliz­irane neuropedij­atrije i rehabilita­cije Specijalne bolnice Goljak, budu objedinjen­e u novoj Nacionalno­j dječjoj bolnici u Blatu. Nova dječja bolnica prostirat će se na 53.000 kvadrata, imat će ukupno 481 bolnički krevet i 300 kreveta u dnevnoj bolnici te će imati i intenzivnu skrb i odjel za infektivne bolesti. Idejni projekt je gotov, slijedi natječaj za projektira­nje i gradnju, koja bi trebala početi 2006., a ukupna vrijednost s opremanjem premašuje 200 milijuna eura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia