Večernji list - Zagreb

Novi Gubec buni se zbog podruma i kuha čudesni džin

Hiže na bregu, terme Jezerčica, povijesna bitka i zagorska kuhinja mamac za turiste

- Srđan Hebar

Buna u Stubici traje i dalje, a pitate li domaće do kada će trajati, odgovaraju unisono: “Zauvijek, buni je rok trajanja – neograniče­n.” Turisti rado dolaze u kraj, jer je onima iz metropole blizu, a oduvijek se tu na bregima dobro jelo, pilo i – družilo.

Buna zbog praznih bačvi

– Franjo Tahi nama je kmetovima uzimao što god je mogao i stigao, ali kad je počel praznit podrume, jasno je da smo se pobunili! Prek toga nismo mogli preći! – govori Igor Frajtag (42), novi Matija Gubec, čiji je lik utjelovio u uprizorenj­u povijesne Bitke kod Stubice.

– Školovao sam se za Matiju Gupca, išao sam i u Osnovnu školu koja nosi njegovo ime, kuća mi je 200 metara udaljena od Gupčeve lipe, a u Zagorju smo ionako oduvijek buntovnici, pa mi ta uloga nije nimalo teška. Gubec navodno nije imal ženu, to se sam razlikujem­o – priča Frajtag, novi Gubec, koji u Stubici proizvodi – zagorski džin nazvan “Kajlander”, parafrazir­an iz kultnog filma “Highlander”.

– Budući da vitezovima neki put nedostaje kuraža, počeo sam sâm proizvodit­i čudesne napitke poput Asterixa, otvorio destilerij­u Frajtag Fluid, u kojoj proizvodim džin, a za koji ovih dana stižu međunarodn­e nagrade. Glavni je sastojak, naravno, borovica, ali džin radim i s – lipom. Kad u lipnju procvate Gupčeva lipa, radit ću to piće i s cvjetovima klonovima naše slavne Gupčeve lipe, koja je tu duže od 500 godina i jedini je svjedok bune. Morate znati i da su po nama, Matiji Gupcu i meni, nazvane čak 362 ulice u Hrvatskoj, a gdje su tek trgovi, škole, hoteli... Jedino još poštu po Gupcu nisu nazvali.

Ivan Štefek (44), predsjedni­k Družbe vitezova zlatnog kaleža, koja organizira najveći turistički događaj u kraju, Bitku kod Stubice, nastavlja:

– U Zagorju smo se za Bitku podijelili na kmetove, vitezove, streličare, puškare, imamo i topove, srednjovje­kovne puške kukače... Odijela vitezova itekako su skupa? – Jeftinije bi nam bilo obući se u kreacije Louis Vuitton ili Balenciaga od glave do pete nego u oklop vitezova. Usto, kad smo bili mlađi, ti su nam metalni oklopi, teški i 35 kilograma, bili taman, a sada nas već tiskaju. Ili su se metalni oklopi stisnuli u pranju ili smo se mi vitezovi od finih zagorskih delicija u struku proširili (smijeh). U Bitci sudjeluju i naše dame, mačuju Duda i Petra, Ivana puca iz topa, kao i Monika, Nikolina, još jedna Petra... Okupili smo se svi iz kraja ne bismo li gostima predstavil­i našu povijest što god autentični­je znamo.

Što jedu vitezovi?

– Zagorsko! Stubičku pisanicu, štrukle, strepu, ali bez pečenih rebrica nećemo se boriti, ni pod razno! Većinom jedemo meso, a od vegetarija­nskog luk – smiju se Stubički vitezovi pa dodaju:

– Terme Jezerčica idealna su destinacij­a za naše goste, u Hižakovcu “Hiže na bregu” za idiličan odmor. Mnogo je klijeti preuređeno u kuće za odmor, pa turisti mogu vidjeti kako se kod nas živi.

U Društvu je i Mario Tučkar, ugostitelj iz stubičke Donje Podgore, koji je zagorski – princ feferona.

’Hudi kokot’ i ‘chilli džem’

– Pod brendom “Hudi kokot” uzgajam feferone u Parku prirode Medvednice. Ljutih, hudih papričica ubrali smo rukom gotovo 300 tisuća te osmislili prvi hrvatski Chilli džem, za koji su se zainteresi­rali vrhunski chefovi, a proizvodim­o i ulje medvjeđeg luka, sol medvjeđeg luka, pa i pesto od medvjeđeg luka – govori Tučkar.

Prva dama Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica Kornelia Vnučec kaže:

– Gupčeva lipa, dvorac Oršić u kojem je Muzej Seljačke bune, hiža Matije Gupca u Hižakovcu, biciklisti­čke i pješačko-rekreativn­e staze, to su naši aduti. Imaju turisti itekako što vidjeti u našem kraju, a iz Zagreba mnogi dođu i – biciklom. Blizu smo metropoli, a imamo posebnu, drugačiju priču, koju gostima prenosimo više od pet stoljeća.

Je li i Franjo Tahi pio gemišt? – Pio je zagorsku belinu! A kad mu je ponestalo, onda je nas napao..., ali to već znate – dodaju Zagorci.

U centru Donje Stubice, gradu poznatom po raskošnim parkovima, neposredno pokraj crkve – kultni restoran Lagvić. – Stubički fijaker jelo je po kojem smo najpoznati­ji, odrezak je to od mesa iz Bedekovčin­e punjen domaćom šunkom i sirom u pikantnom umaku od gljiva, a poslužujem­o ga uz krokete. Toliko je velik da ga rijetko koji gost pojede sam – kaže glavni kuhar Zdravko Stepan (44).– Sve je svježe, od ćevapa, pečenica, svinjetine ili junetine. U škrinji nemamo nijedan dekagram mesa! – govore u Lagviću. Nude niz plata, roštilj je na drveni ugljen, a poznato je da malo tko iz Zagorja odlazi gladan i tako je i u Lagviću. Bez štrukli na stolu obrok na bregima nije potpun, a tu su sjajne. Vikendom su gužve pa su potrebne rezervacij­e, a domaći hvale i rebarca.

– Da imam vremena, sebi bih najradije ispekao srednje pečeni Tomahawk steak, ali većinom završim na sendvičima – smije se Stepan.

 ?? ?? Čuvari baštine: Ivan Štefek, predsjedni­k Družbe vitezova zlatnog kaleža, Igor Frajtag koji je utjelovio lik Matije Gupca u uprizorenj­u povijesne bitke kod Stubice i Mario Tučkar, ugostitelj iz Donje Podgore
Čuvari baštine: Ivan Štefek, predsjedni­k Družbe vitezova zlatnog kaleža, Igor Frajtag koji je utjelovio lik Matije Gupca u uprizorenj­u povijesne bitke kod Stubice i Mario Tučkar, ugostitelj iz Donje Podgore
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia