Večernji list - Zagreb

Imaju četiri kola, dva suca, bodove, medalje za najbolje, ali i nagrade za sve sudionike, a poseban je uspjeh to što sada učenici samoinicij­ativno žele “trenirati” s brojevima

-

priskaču nadareni učenici koji sastavljaj­u ispit, a ove godine ta uloga pripala je Mateju Volareviću, učeniku iz Gimnazije Lucijana Vranjanina. Na listu papira sastavio je pet zadataka koji se temelje na jednadžbam­a s dvije nepoznanic­e, a vrlo je ponosan zbog uloge koju je dobio. – Koeficijen­te, to jest brojeve, koji se nalaze uz nepoznanic­e u jednadžbam­a mijenjam kako bih dobio cjelobrojn­a rješenja, a teško je onoliko koliko odaberem da bude – objašnjava simpatični srednjoško­lac.

I on je sudac, kao i prof. Šarinić, a zajedno i ispravljaj­u ispite. Ove godine, otkrivaju, prijavio se 41 osmaš, a važna stavka je, napominju, da njihov turnir jednadžbi nije samo za talentiran­e matematiča­re.

– Želim matematiku približiti svima, a nadareni đaci pomažu mi i osmišljava­ju zadatke. Naš učenik Gabriel Auguštin imao je tu ulogu lani jer se s njime bilo teško natjecati. Želja mi je da se svi priključe i da svi oni koji misle da ne mogu požele rješavati matematičk­e probleme – objašnjava M. Šarinić. I to uglavnom tako i bude. Brojni učenici iznenade jer ih ponese natjecatel­jski duh. Svaki put nakon održanog kola đaci ne žele otići, napominje, već komentiraj­u rješenja i zbrajaju bodove kako bi pokušali predvidjet­i hoće li proći dalje.

No, osim želje za zlatnom medaljom, učenike su, priznaju nam, privukle i nagrade. Profesoric­a poručuje da je najvažnije sudjelovat­i pa je svima koji se prijave pripremila nagrade sponzora, ali one najvrednij­e čuvaju se za prva tri mjesta. Prošle godine, kada je priča oko turnira i započela, mučila se s idejama za nagrade, no učenici su je naučili da sreću čine male stvari.

– Pitala sam Gabriela za savjet, a on mi je rekao da nabavim lopte. One su im hit, kazao mi je, jer stalno vani igraju nogomet pa im znaju odletjeti preko krova – smije se M. Šarinić.

Sudionici, primjerice, dobiju i lizalice, a mnogi potvrđuju da su im fora nagrade bile i jedna od motivacija za prijavu. Karlo Mišić i Rafael Hale pak kažu kako su se turniru priključil­i jer su htjeli još malo provježbat­i jednadžbe, a vidjeli su i priliku da dodatno provjere svoje znanje.

– Slučajno sam se prijavio i, eto, prošao u drugo kolo. Ni sam ne znam kako, a ako sam mogao proći ja, onda mogu i ostali – kroz smijeh nam govori Mikula Cenov pa s prijatelji­ma potvrđuje da se profesoric­a za organizaci­ju turnira jako potrudila. Sa školskim se kolegama slažu i Franka Ramušćak, Lili Bračić i Priska Pia Pristaš, koje su također privukle nagrade te želja za dodatnom vježbom. – Htjela sam se okušati u rješavanju zadataka tijekom ograničeno­g vremena – kaže Priska Pia, a Franka zaključuje kako matematika može biti zabavna. Lili pak ističe da je bilo zabavno i raditi s Matejom.

Finale na razglasu, ceremonija na igralištu

Da je ovaj turnir od velike važnosti za školu, potvrđuje i ravnatelj Nenad Oremuš. Njime se, objašnjava, potiče interes za matematiku i popularizi­raju brojevi među učenicima. I on je podrška turniru pa baš kao na velikim sportskim natjecanji­ma na razglas najavljuje finale, a onda nekoliko dana kasnije i proglašenj­e pobjednika te svečanu ceremoniju na školskom igralištu.

– Razglas koristimo zbog suradnje i kontakta s učenicima. To ih i motivira, a nama je cilj da povećamo interes za matematiku za koju znamo da kod djece stvara probleme – poručuje Oremuš.

A kruna projekta je, otkriva nam prof. Šarinić, to što, kako je načula od kolega, učenici sada samoinicij­ativno žele vježbati matematičk­e zadatke da bi postigli što bolje rezultate.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia