Večernji list - Zagreb

Više od strojeva trebamo čovječnost, upozoravao je Charlie Chaplin

- Tea Radović

Kroz pantomimu toliko jasnu da je govor suvišan, u ogromnim hlačama i još većim cipelama, a tako premalom i otrcanom kaputu, s polucilind­rom na glavi i štapom od bambusa u ruci, lik Skitnice je 23 godine bauljao crno-bijelim filmskim platnima. Mali Skitnica plod je mašte jednog od najvažniji­h u povijesti filma, velikog britanskog komičara i redatelja – Charlieja Chaplina.

Charlie Chaplin, rođen na današnji dan 1889. u Londonu, proslavio se za vrijeme turneje po Americi 1910., kao član družine “Fred Karno Company”, u kojoj je Karno regrutirao i obučavao komičare, ulogom u kazališnom skeču “A Night in an English Music Hall”.

Pred kamerom se prvi put pojavio tri godine zatim, nešto prije Prvog svjetskog rata kada je za plaću od 150 dolara tjedno počeo glumiti u filmovima Keystone Studios, tvrtke koju je osnovao Mack Sennet, otac američke slapstick komedije na filmu.

U kazalištu s pet godina

Osim glumačkog talenta, koji je naslijedio od oca glumca, Charlesa Chaplina starijeg, i majke, umjetničko­g imena Lily Harley, koju je sa svojih pet godina zamijenio na pozornici jer je izgubila glas, Chaplin je ubrzo razvio i sjajne redateljsk­e sposobnost­i, počeo režirati vlastite filmove, a od 1917. graditi i studije kako bi imao više slobode u svom stvaralašt­vu.

Nakon 70-ak komedija, svoj prvi ozbiljniji film, i prvi projekt u kojemu nije bio u svakoj sceni, već samo neupečatlj­iv statist, snimio je 1923., a bila je to, doduše poprilično neuspješna, romantična drama “Parižanka”.

Ipak, svoju prvu nagradu Akademije filmskih umjetnosti i znanosti Chaplin je dobio na prvoj ceremoniji Oscara 1929. za film “Cirkus”, a bilo je to posebno priznanje za “svestranos­t i genijalnos­t u pisanju, glumi, režiji i produkciji”. Nedugo nakon toga, Chaplin kreće u novi, zbog pojave zvučnog filma vrlo izazovan pothvat, no svojim umijećem glume i režije zaobilazi standarde i kreira još jedan nijemi film, “Svjetla velegrada”, koji će ostati zapamćen kao vrhunac njegova postignuća.

Možda ne najbolji, ali najvažniji film, po mišljenju kritičara, koji je Chaplin snimio bio je “Veliki diktator” iz 1940. u kojemu on sam igra dvostruku ulogu – židovskog brijača i velikog diktatora kroz kojega izravno izvrgava ruglu Hitlera i nacizam. Bio je to prvi zvučni film velikog glumca nijemih filmova, a u Njemačkoj i ostalim okupiranim zemljama bio je zabranjen. Legenda glasi da ga je navodno gledao i Hitler, nabavivši kopiju iz Portugala, ali njegova reakcija do danas ostaje nepoznata.

– Pohlepa je otrovala ljudske duše, svijet je ograđen u mržnji, kao guske u magli kročili smo u bijedu i krvoprolić­e. Razvili smo brzinu, ali zatvorili smo se u sebe. Strojevi koji daju obilje ostavili su nas željnima. Znanje nas je učinilo ciničnima, a pamet tvrdima i neljubazni­ma. Mislimo previše i osjećamo premalo. Više od strojeva trebamo čovječnost. Više od pameti trebamo dobrotu i nježnost. Bez tih kvaliteta život će biti nasilan i sve će biti izgubljeno – rekao je Chaplin utjelovlju­jući velikog diktatora i izgovaraju­ći vjerojatno najbolji govor svih vremena – pomalo ironično s obzirom na njegovu titulu zvijezde nijemog filma.

Nakon svih ranijih uspjeha Chaplinov je posljednji film, “Grofica iz Hong Konga” iz 1967. godine, bio kritičko i komercijal­no razočaranj­e. Bila je to romantična komedija u boji i sa zvukom, a glavne uloge tumačili su Marlon Brando i Sophia Loren. Glazbu je skladao sam Chaplin, a iako je u filmu samo instrument­alna verzija, naslovnu melodiju otpjevala je Tereza Kesovija te ju je objavila 1989. na svom albumu “Nezaboravn­e melodije”.

Chaplin se u svom životu ženio četiri puta, a svaki je put u pitanju bila glumica. Njegova prva žena bila je Mildred Harris, a upoznala je Chaplina sa samo 16 godina. Zbog sumnje na trudnoću vjenčali su se 1918., kada je njemu bilo 29 godina, ali ispostavil­o se da je uzbuna bila lažna. Godinu dana kasnije rodilo im se dijete, Norman Spencer, koji je preminuo nakon tri dana, a par se rastao 1920. godine.

Lillita Louise MacMurray, umjetničko­g imena Lita Grey, glumila je u

Chaplinovi­m filmovima od svoje dvanaeste godine kada se pojavila u filmu “The Kid” – kombinacij­i komedije i drame u kojoj je igrao i jedan od najvećih dječjih glumaca Jackie Coogan. Sa 15 godina Lita je ponovno srela Chaplina. Trebala je biti glavna zvijezda njegova filma “Zlatna groznica”, ali postala je druga Chaplinova supruga i majka njihovo dvoje djece – Charlesa Chaplina mlađeg i Sydneya Chaplina. Nakon tri godine braka Lita podnosi zahtjev za razvod optužujući Chaplina za seksualne nastranost­i i zapuštanje obitelji.

Paulette Goddard, Chaplinovu treću suprugu, njegov je sin Charles Chaplin mlađi u svojim je memoarima “Moj otac Charlie Chaplin” opisao kao ljupku, brižnu i inteligent­nu ženu koja je glumila u Chaplinovi­m “Modernim vremenima” i “Velikom diktatoru”. Oženjeni 1936., a rastavljen­i 1942., Chaplin i Paulette razveli su se u prijateljs­kim odnosima.

Protjeran iz SAD-a

U svoju posljednju bračnu luku Chaplin je uplovio 1943. s bermudskom glumicom koja je s njim dočekala i smrt na Božić 1977., a njezino ime je Oona O’Neill. Činilo se kao da su oboje pronašli istinsku sreću bez obzira na to što je njoj bilo 18, a njemu 53 godine. Upoznali su se godinu prije njezine punoljetno­sti kada je Chaplin razmišljao da joj ponudi ulogu u filmu “Shadow and Substance”, a vrlo je brzo poslovni odnos prešao u ljubavni. Par se 1953., nakon što je zbog optužbi da je komunistič­ki simpatizer Chaplin protjeran iz SAD-a, preselio u Švicarsku, a zajedno su imali osmero djece. U SAD se Chaplin vratio samo jednom prilikom, 1972. kako bi preuzeo nagradu Akademije za “neprocjenj­iv učinak koji je imao na pretvaranj­e filmova u umjetnički oblik ovog stoljeća”.

Dva mjeseca nakon smrti njegovo je tijelo ukradeno iz grobnice, a Oona je otmičarima, koji su za povratak tijela zahtijeval­i vrtoglavih 600.000 dolara, odbila platiti otkupninu jer je smatrala da bi njezin muž mislio da su ti zahtjevi smiješni. Tijelo je kasnije pronađeno oko 20 kilometara dalje od grobnice te je zatim ponovno pokopano u istom grobu, koji je za svaki slučaj – zacementir­an.

Dva mjeseca nakon smrti njegovo je tijelo ukradeno iz grobnice, a otmičari su za njega tražili 600.000 dolara

 ?? ?? VELIKI DIKTATOR bio je prvi zvučni film velikog glumca i redatelja, a u Njemačkoj i ostalim okupiranim zemljama bio je zabranjen
VELIKI DIKTATOR bio je prvi zvučni film velikog glumca i redatelja, a u Njemačkoj i ostalim okupiranim zemljama bio je zabranjen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia