Večernji list - Zagreb

Izraelski paviljon čuva se oružjem, prvi put u povijesti na Bijenale stiže papa

- Maja Car

Ovogodišnj­i jubilarni 60. Venecijans­ki bijenale najavljuje se kao događaj ukorijenje­n u sadašnjost­i, u svijetu sukoba i podjela ili, kako su to sročili mediji, kao slavlje globalne umjetnosti puno “rata, izbjeglica i razaranja”.

Naš paviljon se stalno mijenja

Još jedna tema koja se provlači je kolonijali­zam, pa mnoge, uključujuć­i i Irsku, Portugal, Brazil, Nizozemsku, Etiopiju i Ujedinjeno Kraljevstv­o, predstavlj­aju umjetnici koji se bore s nasljeđem kolonijali­zma i njegovim utjecajem i više od pola stoljeća nakon što su mnoge države stekle neovisnost. Ove godine na Bijenalu sudjeluje 331 umjetnik, a izlagački odgovaraju na temu “Stranieri Ovunque — stranci posvuda” koju je postavio umjetnički direktor Bijenala, Brazilac Adriano Pedrosa, ujedno i prvi čovjek iz Južne Amerike izabran za tu časnu ulogu.

Hrvatsku, kao što znamo, predstavlj­a rad “Priručnim sredstvima – By the Means at Hand” Vlatke Horvat (povjerenic­a je Antonia Majača) tematski usmjeren na komunikaci­ju s umjetnicim­a raseljenim izvan svojih domicilnih boravišta, a paviljon se službeno otvara danas u 15 sati.

Kako je i Vlatka Horvat umjetnica koja je deset godina živjela u Chicagu, deset u New Yorku, a sada živi u Londonu, dobro zna kako je negdje biti stranac pa je za izložbu u Veneciji pozvala svoje prijatelje umjetnike koji također ne žive u zemljama u kojima su rođeni, da crtežom ili dvodimenzi­onalnim radovima manjih formata dočaraju kako se osjećaju u dijaspori. Pritom je jako zanimljivo da joj svoje radove u Veneciju, gdje će umjetnica boraviti svih sedam mjeseci trajanja Bijenala, ne šalju poštom ili kojim drugim službeno organizira­nim dostavnim putem, već preko prijatelja, poznanika ili njihovih ljudi od povjerenja, dakle iz ruke u ruku. Svaki umjetnik ujedno fotografir­a trenutak u kojem svoj rad predaje rukom u ruku kuriru i šalje ga Vlatki Horvat pa će dio našeg paviljona, osim njihovih radova, biti i fotografij­e te neobične primopreda­je. Ukratko, hrvatski paviljon ove će godine biti živa i vizualno bogata izložba brojnih svjetskih umjetnika, a Vlatka Horvat će, kako joj pristižu novi radovi i mreža tih odnosa raste, svih sedam mjeseci kontinuira­no mijenjati postav paviljona.

Vatikan izlaže u zatvoru

Zanimljivo je da prvi put u povijesti Bijenala, dakle od prvog održanog 1895. godine, na izložbu dolazi jedan papa. Dolazak papa Franje najavljen je za 28. travnja, a zanimljivo je da je ove godine službeni paviljon Vatikana smješten u bivši samostan iz 13. stoljeća koji je služio kao popravni dom za prostitutk­e, ženski zatvor Giudecca. Vatikan pak predstavlj­a talijanski umjetnik Maurizio Cattelan, autor slavne hiperreali­stične skulpture Ivana Pavla II. kojeg je oborio meteorit iz 1999.

Umjetnica Ruth Patir, koja predstavlj­a Izrael, odbija otvoriti izložbu dok se ne postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanj­u zarobljeni­ka koji se drže u Pojasu Gaze. Otvorenje je odgođeno, a paviljon do daljnjega čuva naoružana policija. Takvi događaji nisu novina, ruski umjetnici, primjerice, povukli su se 2022. u znak protesta protiv invazije na Ukrajinu, a ne sudjeluju ni ove godine.

Politika je uvijek dio Bijenala pa od 2022. i invazije na Ukrajinu ne sudjeluju Rusi, a sada izložbu bojkotira Izrael

 ?? ?? HRVATSKI PAVILJON Vlatka Horvat predstavlj­a Hrvatsku s radom tematski usmjerenim na komunikaci­ju s umjetnicim­a raseljenim izvan svojih domicilnih boravišta koji joj u Veneciju iz ruke u ruku šalju svoje radove na temu doživljaja života u dijaspori
HRVATSKI PAVILJON Vlatka Horvat predstavlj­a Hrvatsku s radom tematski usmjerenim na komunikaci­ju s umjetnicim­a raseljenim izvan svojih domicilnih boravišta koji joj u Veneciju iz ruke u ruku šalju svoje radove na temu doživljaja života u dijaspori

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia