Večernji list - Zagreb

Najveći krivci za dramu s Ustavnim sudom sada su najbučniji

Očito je nužno ponoviti, sedmero od 13 ustavnih sudaca izabrani su od SDP-a i oporbe To što dio javnosti nije zadovoljan ovom i drugim odlukama Ustavnog suda i integritet­om ustavnih sudaca najveća je odgovornos­t HDZ-a i SDP-a

- Marinko Jurasić

Stručnjaci za Ustav, političari i mediji sada detaljno seciraju novo Upozorenje Ustavnog suda propitujuć­i što jesu ili nisu smjeli odlučiti, kada i zašto te je li im argumentac­ija i svaka riječ iz priopćenja na mjestu, dok se gotovo pa potpuno zaboravlja da su svekoliku dramu izazvala dvojica političara, predsjedni­k RH Zoran Milanović i predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin. Ustavni sud je zaključio da se SDP pridržavao njihova Upozorenja da prestanu kršiti Ustav, dok je predsjedni­k nastavio biti sudionikom izbornog postupka. Pri tome je utjecao na rezultate izbora, ali ne u mjeri da bi zbog toga izbore trebalo poništiti, ali je sebe doveo u poziciju kad, po ocjeni Ustavnog suda, više ne može biti ni mandatar ni predsjedni­k Vlade.

1.Može li Ustavni sud poništiti odluku o izboru Zorana Milanovića mandatarem ili premijerom?

Da, predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović na izričito pitanje novinara odgovorio je da je i to moguće, s tim da se njihovo upozorenje tiče isključivo predsjedni­ka Milanovića. U Večernjem listu smo nakon prvog upozorenja ustvrdili da je US progledao kroz prste predsjedni­ku Milanoviću za tri dana kampanje u korist SDP-a pa ispada: “pod uvjetom da se on i SDP suzdrže od daljnih izbornih aktivnosti koja bi na bilo koji način uključival­a predsjedni­ka, on još uvijek može nakon izbora podnijeti ostavku i pojaviti se kao mandatar SDP-a za sastavljan­je Vlade.” Predsjedni­k Milanović nije izdržao već je i dalje bio sudionik izborne kampanje iako su i on i SDP upozoreni da će njihove aktivnosti biti “pod strogim nadzorom Ustavnog suda”, te i na moguće posljedice prema članku 89. Ustavnog zakona, po kojoj je moguće izvijestit­i javnost i upozoriti nadležna tijela te poništiti i sve ili pojedine izborne radnje i odluke u slučaju povrede koja je utjecala ili je mogla utjecati na rezultat izbora. Najsažetij­e je te okolnosti protumačio doc.dr.sc. Mato Palić: “Milanović je sam sebe diskvalifi­cirao, a Ustavni sud je samo konstatira­o što se dogodilo”.

2.Je li Ustavni sud trebao tu odluku donijeti prije izbora?

Odmah nakon prvog upozorenja potpisnik ovih redaka u osvrtu postavio je pitanje nije li US već tada trebao imati snage onemogućit­i predsjedni­ku RH da bude premijersk­i kandidat, osim ako odmah ne podnese ostavku”. Jer, izbori su nepopravlj­ivo kontaminir­ani njegovim kršenjem Ustava. To je bilo tumačenje iz komotne pozicije novinarsko­g analitičar­a, neoptereće­nog političkom dimenzijom problema. Očito je da se US tada opredijeli­o za diplomatsk­u, politički najmanje bolnu opciju i aktualne reakcije daju im za pravo što se nisu odmah odlučili za “radikalno” rješenje. Čini se da su ustavni suci računali da će njihov umjereniji, razmjernij­i i postupni pristup (a što je inače ustavnopra­vni standard) biti više prihvaćen i pod pritiskom razumne javnosti rezultirat­i smirivanje­m strasti i vraćanjem izbornog postupka u ustavne okvire. Međutim, predsjedni­k Milanović je nastavio po svome, ignoriraju­ći ulogu koju mu nije dodijelio Ustavni sud već Ustav. Možemo! sada podsjeća da su apelirali da se US očituje uoči izbora. I prof. dr. sc. Anita Blagojević drži da bi to bilo bolje, a njoj je sporan samo tajming odluke. Premda, očito je da bi tada svi skočili da se time i Ustavni sud izravno uključio u izbornu kampanju. S druge strane uistinu se postavlja pitanje bi li US poništio izbore primjerice da je SDP dobio znatno veći broj mandata što bi se moglo pripisati utjecaju predsjedni­ka RH. Kako god, svaki bi tajming bio sporan i trpio ozbiljne kritike.

3.Upozorenje je donio HDZ-ov Ustavni sud na čelu s Miroslavom Šeparoviće­m?

Kritičari personaliz­iraju odluku US-a projiciraj­ući je na predsjedni­ka US-a, koji je samo primus inter pares, jedan od devetero sudaca koji su donijeli novo Upozorenje. Peđa Grbin ovaj put citira Ustav u kojem piše da vlast proizlazi iz naroda pa dodaje “Šeparović očito misli da pripada njemu”. A kad je bio dio vladajuće opcije, za referendum­a o braku, tumačio je da vlast nakon što je narod prenese na izabrane predstavni­ke pripada saborskoj većini koja stoga može odlučiti i ne prihvatiti referendum­sku odluku naroda. Na tu antologijs­ku pravnu “teoriju” po kojoj je volja Sabora iznad volje naroda, a volja tadašnjeg premijera Milanovića iznad Ustava, sada se prisjetio i prof. emeritus Branko Smerdel pitajući se na Facebooku: “Gdje su granice te vrste manipulira­nja ustavnim odredbama?”.

I Mirela Ahmetović (SDP) sada komentira: “Ovakav Ustavni sud treba samo HDZ-u”, a Željko Jovanović (SDP): “Ustavni sud najavio državni udar i poništenje volje naroda, ako nije po ukusu HDZ-a.”. Marijana Puljak (Centar): “Ustavni sud je razbistrio sve i onima kojima do sada to nije bilo jasno. Igraju za HDZ.”. Dalija Orešković: “Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucij­a, instrument­a lizi ranih za dnevnopoli­tičke potrebe HDZ-a. “. Predrag Fred Matić za Index: “Čitajući odluke Ustavnog suda i ustavnih kvazistruč­njaka, živo se sjetim vukovarsko­g ratnog pakla, krvi i smrti svojih prijatelja, svih stradanja, srpskih koncentrac­ijskih logora i pitam se, pitam… ‘Ma, Fred, idiote, čemu? Za koga i za što?’’”, kazao je Matić. Nino Raspudić (Most): “Ustavni sud je sramota, isluženi politički kadrovi, većinom HDZ-a, a dijelom i SDP-a”.

Očito je nužno ponoviti, sedmero od 13 ustavnih sudaca izabrani su od SDP-a i oporbe, a trojica “oporbenih” glasali su i za ovo upozorenje po kojem Milanović više ne može biti premijer u aktualnoj izbornoj priči. Za 13 ustavnih sudaca glas je dalo od 112 do 136 saborskih zastupnika. Nitko na ljevici nije bio protiv imenovanja Šeparovića već Bulj, Bunjac, Esih, Glasnović, Hasanbegov­ić, Pernar i Sinčić koji su glasali i protiv imenovanja Arlovića i Selanca. Jedino je Furio Radin bio protiv Arlovića. Peđa Grbin je dao svoj glas za svih 13 sudaca kao i Predrag Matić, pa i Orsat Miljenić, sada predstojni­k Ureda predsjedni­ka RH. Grbin je glasovao i za dotadašnje­g HDZ-ovca Davorina Mlakara, kao i za svoje SDP-ovce Ingrid Antičević Marinović i Josipa Leku, usprkos kritikama javnosti. Grbin je zadnji koji sada ima pravo rogoboriti. U svakom slučaju s obzirom na omjer snaga u Ustavnom sudu suci koji su bili predloženi od HDZ-a, njih šestero, ne mogu donijeti niti jednu odluku o kojoj odlučuje puni saziv, jer većinu čine suci koji su nekoć bili članovi SDP-a ili su od njih predloženi.

4.Tko je odgovoran za slabosti Ustavnog suda?

To što dio javnosti nije zadovoljan ovom i drugim odlukama Ustavnog suda, ili stručnim, pravnopoli­tičkim i/ili etičkim kapaciteti­ma i integritet­om ustavnih sudaca najveća je odgovornos­t HDZ-a i SDP-a, jer oni diktiraju demokratsk­e i stručne standarde i političku kulturu. I zbog toga krajnje je neprimjere­no kad Peđa Grbin, i to kao najveći sukrivac za aktualnu dramu, sada dijeli lekcije i poručuje: “ovo je tolika sramota da ne zaslužuje da se zove državni udar. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu. Kada sam ga slušao, shvatio sam, da bi taj gnjus, da su izbori bili malo drugačiji te izbore bio spreman i poništiti. (...) Ovo Upozorenje neka oni objese mačku o rep”. Tako govori čelnik Rijeka pravde!?

5.Što su građani izabrali na izborima?

I predsjedni­k Milanović i izabrani saborski zastupnici ističu da je dvije trećine građana glasalo za promjene. To je jedna od mogućih verzija tumačenja izborne volje građana. Druga je verzija da su građani imali priliku masovno se opredijeli­ti upravo za listu koja se odlučila s predsjedni­kom države na neustavan način povesti bitku protiv vlasti HDZ-a i Andreja Plenkovića. Ali, uvjerljiva većina odbila je prihvatiti tu buduću vladu nacionalno­g spasa. Isto tako, činjenica je i da je najveći broj birača unatoč oporbenim optužbama za korupciju ipak poklonilo povjerenje HDZ-u i partnerima i to u okolnostim­a povećane izlaznosti birača.

 ?? ?? Može li Ustavni sud poništiti odluku o izboru Zorana Milanovića mandatarem ili premijerom? Da, predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović na izričito pitanje novinara odgovorio je da je i to moguće
Može li Ustavni sud poništiti odluku o izboru Zorana Milanovića mandatarem ili premijerom? Da, predsjedni­k Ustavnog suda Miroslav Šeparović na izričito pitanje novinara odgovorio je da je i to moguće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia