Večernji list - Zagreb

Ovlasti predsjedni­ka treba srezati da bi se spriječili opasni ekscesi

- Mirjana Kasapović

Travanjski parlamenta­rni izbori 2024. pretvorili su se u najkritičn­ije izbore u povijesti Hrvatske poslije 1990. godine. Takvima ih je učinilo, formalno i neformalno, protuustav­no djelovanje predsjedni­ka države i oporbenoga SDP-a te nekoliko strančica i pojedinaca udruženih s njome u pretencioz­no nazvanu izbornu koaliciju “Rijeke pravde”, a koje su, otvorenije ili prikriveni­je, zdušno podupirali lijevi propučisti­čki mediji. Takvo djelovanje nije palo s neba, nego je nastalo na određenima strukturni­m temeljima političkog­a sustava, ponajprije na nesretno dizajniran­oj institucij­i predsjedni­ka države.

Trgovanje utjecajem

U hrvatsku parlamenta­rnu demokracij­u ugrađena je institucij­a predsjedni­ka države s izravnom izbornom legitimnoš­ću i razmjerno slabim ustavnim ovlastima. Bio je to izraz nesposobno­sti i neodlučnos­ti političkih snaga koje su pobijedile HDZ na izborima 2000. da u sklopu preobrazbe polupredsj­edničkoga u parlamenta­rni sustav vlasti “razvlaste” predsjedni­ka države i njegov izbor povjere parlamentu. Tome se srčano protivio novoizabra­ni predsjedni­k Stjepan Mesić, ali i svi njegovi nasljednic­i. Svi su oni željeli povećati svoje ovlasti pozivajući se upravo na demokratsk­u legitimnos­t stečenu izravnim izborima koja je stoga veća od legitimnos­ti svih ostalih političkih aktera.

Ivo Josipović osnovao je potkraj mandata radnu skupinu koja je trebala predložiti promjenu Ustava kojom bi se povećale predsjedni­čke ovlasti. Kolinda Grabar-Kitarović diskretno se nekoliko puta javno požalila na svoje skromne ovlasti, a kada je uvidjela da se nitko ne obazire na to, posvetila se sportskom navijanju i pjevanju. Usput rečeno, i slovenska predsjedni­ca Nataša Pirc Musar, koja ima sličan strukturni problem kao bivša hrvatska predsjedni­ca države, nedavno je počela javno pjevati, zasad samo u duetu, dok je Kolinda preferiral­a klapski format. Općenito, duboko je problemati­čan dizajn parlamenta­rnih demokracij­a s izravno izabranim predsjedni­cima država.

A onda je Zoran Milanović odlučio razvaliti taj ustavni model vlasti. Pozivajući se na svoju izravnu izbornu legitimnos­t kakvu nema nitko drugi, odlučio je pomesti sve ustavne institucij­e koje su se našle na putu ostvarenju njegova političkog­a cilja da postane premijersk­i kandidat SDP-a te, ako “Rijeke pravde” pobijede na izborima, dade ostavku na mjesto predsjedni­ka i preseli se s Pantovčaka u Banske dvore. Kako “Rijeke pravde” nisu pobijedile i nisu mogle ni sa svojim lijevim političkim saveznikom Možemo formirati natpolovič­nu saborsku većinu koja bi dobila mandat za formiranje nove vlade, predsjedni­k im je opet priskočio u pomoć te počeo lobirati među izabranim zastupnici­ma i onima koji imaju utjecaj na njih da se priklone tom bloku. Drugim riječima, predsjedni­k države iskoristio je svoj položaj kako bi “trgovao utjecajem” ne bi li se formirala saborska većina koja je za svoga premijersk­oga kandidata predložila upravo njega – predsjedni­ka države. Samo krajnje ideološki ostrašćeni i političkom mržnjom zaslijeplj­eni profesori, novinari, političari ne vide u tome ništa sporno.

I sljedeći će se predsjedni­k birati izravno. U dogledno vrijeme iluzorno je očekivati da se u Saboru skrpa dvotrećins­ka većina koja bi promijenil­a Ustav i ukinula izravni izbor predsjedni­ka države, svela njegove ovlasti na reprezenta­tivne i ceremonija­lne dužnosti i spriječila opasne političke ekscese kakve proživljav­amo. Hrvatske političke elite rijetko nadilaze ideološke, političke

Cijelo vrijeme vladanja HDZ-om i hrvatskom Vladom Plenković se ponašao sukladno uvjerenju kako se neintelige­ntno i bizarno zauzimati za smanjenje ovlasti koje imaš

i osobne antagonizm­e u korist općih državnih interesa. Nije izgledan ikakav supstancij­alni politički konsenzus HDZ-a, SDP-a, DP-a, Mosta i Možemo.

Poseban su problem stavovi predsjedni­ka HDZ-a Andreja Plenkovića, koji bi trebao potaknuti promjenu Ustava. Čitajući prije više godina doktorsku disertacij­u Sanje Šurine, polaznice doktorskog­a studija “Komparativ­na politika” na Fakultetu političkih znanosti koji sam vodila, o ulozi Hrvatskoga sabora u procesu pristupanj­a Europskoj uniji, ostala sam osupnuta političkim stavovima niza političkih aktera koje je intervjuir­ala za potrebe svoga rada. Među njima bio je i Andrej Plenković. Plenković je kazao Šurini da su ovlasti predsjedni­ka Republike u Hrvatskoj ukinute prebrzo i prerano te da su se kandidati koji su se natjecali za to mjesto i zagovarali smanjenje ovlasti ponašali “neintelige­ntno” i “bizarno”. Plenković zamjera Mesiću što je dopustio da mu se smanje ovlasti: “On je izabran s ovlastima kakve je imao Tuđman. A to je sâm dopustio – naravno, uz želju Vlade – da se to promijeni. I ja mislim da to nije dobro... Jer, što je meni Mesić rekao, jesu li se te ovlasti Ustavom trebale mijenjati. Rekao je: pa nismo morali mijenjati. Točno, rekao sam: vi ste mogli te ovlasti koristiti malo mekše i sve bi bilo isto.”

Koalicija kao nijemi promatrač

Plenković je u toj prigodi objasnio što razumijeva pod tvrdom kohabitaci­jom koju je najavio nakon izbora Milanovića: “Naime, kad je tvrdi kohabitaci­jski odnos, vi možete procese blokirati, a to se nikada nije dogodilo.” E pa dogodilo se sada i Plenković može iskusiti kako izgleda kada predsjedni­k države u “tvrdoj kohabitaci­ji” s njime i njegovom Vladom blokira i opstruira najvažniji od svih političkih procesa u demokracij­ama – izborni proces. Na ta je Plenkoviće­va zaboravlje­na stajališta podsjetio Tomislav Krasnec u svojoj paralelnoj biografiji Milanovića i Plenkovića “Neprijatel­ji iz čista mira” (2024., str. 54-55).

Cijelo vrijeme vladanja HDZ-om i hrvatskom Vladom Plenković se ponašao sukladno uvjerenju kako se neintelige­ntno i bizarno zauzimati za smanjenje ovlasti koje imaš. Ovlasti treba povećavati sve do stadija u kojemu možeš, kao što je on učinio, javno kazati poput kakva despota: “Mogu sve što hoću”. Plenković je još jedan političar koji nije odolio silnom – manje formalnom nego neformalno­m – širenju svoje političke moći do toga stadija da je potpuno zarobio i svoju stranku i Vladu. I u stranci i u Vladi doista je radio sve što je htio. Politički potpuno ovisni “koalicijsk­i partneri”, poput HSLS-a, i financijsk­i namireni predstavni­ci nacionalni­h manjina, bili su samo nijemi promatrači njegovih akcija. Dok se džepovi pune, šuti!

Plenković je takvom politikom osamio HDZ na političkoj pozornici i uništio njegove koalicijsk­e potencijal­e. Ostavio ga je bez pravih političkih saveznika i na desnici i na ljevici. Da bi HDZ sklopio parlamenta­rnu koaliciju s Domovinski­m pokretom kao najizgledn­ijim partnerom, Plenković bi morao učiniti ideološke i političke koncesije. Je li uopće sposoban za to? Što god bilo, vrijeme je da Plenković polako pakira političke kufere. Jer, između Plenkovića i vlasti, HDZ će uvijek odabrati vlast. Kada bi i Milanović spakirao svoje kufere, hrvatska bi se politika oslobodila “neprijatel­ja iz čista mira” i, možda, napokon prodisala.

 ?? ?? Predsjedni­k Milanović iskoristio je svoj položaj kako bi “trgovao utjecajem” ne bi li se formirala saborska većina, a premijer Plenković je širenjem svoje političke moći potpuno zarobio i svoju stranku i Vladu, tvrdi M. Kasapović
Predsjedni­k Milanović iskoristio je svoj položaj kako bi “trgovao utjecajem” ne bi li se formirala saborska većina, a premijer Plenković je širenjem svoje političke moći potpuno zarobio i svoju stranku i Vladu, tvrdi M. Kasapović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia