Večernji list - Zagreb

Amerikanci daju 61 milijardu dolara Ukrajini

Zastupničk­i dom Kongresa je uz većinsku dvostranač­ku podršku izglasao paket pomoći unatoč protivljen­ju republikan­aca

-

Zastupničk­i dom američkog Kongresa u subotu je uz većinsku dvostranač­ku podršku izglasao 95 milijardi dolara vrijedan paket sigurnosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, unatoč žestokom protivljen­ju nekih republikan­aca. Paket od četiri zakona sada ide u Senat, koji je pod većinskom kontrolom demokrata i koji je sličnu mjeru izglasao prije više od dva mjeseca. Senat bi o njemu trebao glasati idući tjedan i potom ga poslati predsjedni­ku Joeu Bidenu na potpis. Desetak demokratsk­ih zastupnika zamahalo je ukrajinski­m zastavicam­a kad je postalo evidentno da će paket biti usvojen.

Predsjedni­k Zastupničk­og doma, republikan­ac Mike Johnson je upozorio zastupnike da je to “neprimjere­no ponašanje”. Johnson je ovog tjedna odlučio ignorirati prijetnje da će ga smijeniti tvrdolinij­aši iz njegove stranke i na dnevni red doma u kojem republikan­ci imaju većinu od 218 prema 213 demokrata stavio glasanje o mjeri koja uključuje 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu koja se dvije godine suočava s ruskom invazijom.

U taj su iznos uključene 23 milijarde dolara za obnavljanj­e zaliha američkog oružja. Paket sadrži i pomoć za Izrael, Tajvan te saveznike u indo-pacifičkoj regiji kao i druge mjere poput sankcija, de facto zabranu društvene mreže TikTok, koja je u kineskom vlasništvu, i potencijal­ni transfer zaplijenje­ne ruske imovine

Ukrajini. Uz 60,84 milijarde dolara za Ukrajinu, zakon predviđa 26 milijardi za Izrael, uključujuć­i 9,1 milijardu za humanitarn­e potrebe te 8,12 milijardi za Indo-Pacifik.

- Ukrajina mjesecima čeka vitalni paket potpore i glasanje u američkom Kongresu, a samopouzda­nje terorista raste svakim danom sve više - govorio je tijekom tjedna ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski koji mjesecima poziva zapadne saveznike da pokažu “političku volju”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia