Večernji list - Zagreb

Za UNESCO je džudo nakorisnij­i sport

U popularnom trgovačkom centru džudaši, veliki i mali, ali i plesači najavili predstojeć­e zagrebačko Prvenstvo Europe

-

Pet dana prije početka Prvenstva Europe u džudu, zagrebački domaćini priredili su promotivni događaj s radnim naslovom “Judo kroz ples”. A taj performans događao se u Arena Centru u kojem su prolaznici mogli vidjeti zadivljuju­će break-dance akrobacije polaznika plesne skupine Larise Lipovac, koji su to izvodili u džudaškim kimonima, ali i demonstrac­iju džudaških zahvata.

Atraktivan prikaz sporta

A njih su prikazali džudaši i džudašice Zagrebačke judo škole koji su demonstrir­ali elemente poput padova, bacanja ali i simulaciju borbe pa su se tako iskazali i šestogodiš­nji Noa i sedmogodiš­nji Bruno ali i juniori Magdalena Jambrošić, Juraj Šegon i Noa Šekoranja predvođeni trenerom Matijom Jug-Dujakoviće­m. Ovo događanje u popularnom zagrebačko­m trgovačkom centru popratile su i reprezenta­tivke Tihea Topolovac (57 kg) i Petrunjela Pavić (78 kg) kod kojih su proradili nostalgičn­i sentimenti.

- S obzirom da sam i ja krenula sa 4-5 godina, ovo me vraća i neka lijepa dječja vremena. Uostalom, kada treniraš džudo automatski naučiš padati što je za svakog jako važno - kazala je Petrunjela na koju se nadovezala Tihea prisnaživš­i i znanstveno:

- I ja sam počela trenirati sa pet godina i sretna sam zbog toga jer je džudo od UNESCO-a priznat kao najbolji sport za razvoj motorike i drugih sposobnost­i u životnom razdoblju između četvrte i 21. godine.

Ovom “eventu” nazočila je i dr. sc. Sanda Čorak, predsjedni­ca Hrvatskog džudo saveza ustvrdivši da je Zagreb spreman udomiti oko 430 natjecatel­ja, i njihovu pratnju, iz 47 različitih država. A kako nam je rekao glasnogovn­ornik HJS-a Mario Krvavac u Hrvatsku stiže pet olimpijski­h pobjednika, 19 olimpijski­h medaljaša, 17 svjetskih prvaka i 25 europskih prvaka. Stiže i sedmero prvorangir­anih džudaša i džudašica sa svjetskih rang lista uključujuć­i i našu Barbaru Matić.

Najviše klase je do 70 kg

A upravo je Splićanka, inače dvostruka svjetska prvakinja, u kategoriji (70 kg) u kojoj će nastupiti čak sedam od prvih 10 sa svjetske rang ljestvice a među njima je i Zagrepčank­a, negdašnja svjetska doprvakinj­a, Lara Cvjetko.

 ?? ?? ”JUDO KROZ PLES” bila je promotivna akcija u svrhu najave EP-a
”JUDO KROZ PLES” bila je promotivna akcija u svrhu najave EP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia