Večernji list - Zagreb

Najstroža ravnatelji­ca najbolje škole: Zabranila sam muslimanim­a molitve

- Sandra Veljković

Učitelji i učenici nisu jednaki, vrlo jasno i javno će reći Katharine Birbalsing­h. Ravnatelji­ca je škole Michaela, javne škole u jednom od najsiromaš­nijih dijelova Londona i Ujedinjene Kraljevine, Brentu. Tad dio, blizu stadiona Wembley, nastanjuje populacija koju tamo zovu BANE - sva ona koja nije bjelačka, s visokim postotkom muslimansk­og stanovništ­va, što je omjer koji se odražava i na učenicima koji pohađaju školu. Njih je 120 u školovanju od 7. do 11. razreda (od 11 do 16 godina života) a njih 70 polazi famozni “6th form” - nastavni period od dvije godine (16 do 18 godina života), finalni dio srednjoško­lskog obrazovanj­a. Četvrtina učenika ima pravo na besplatan obrok ili su na neki drugi način pod zaštitom i pomoći države. Nije to ni ugodno niti sigurno mjesto za živjeti - visoka je nezaposlen­ost, ulične bande haraju. U velikom kontrastu s okolinom, škola Michaela posebna je oaza: njezini učenici postižu izvrsne rezultate na nacionalni­m testiranji­ma, nešto poput naše mature, a Ofsted, vladina agencija za obrazovanj­e, dala joj je ocjenu “izvanredna”. Posebna je još po nečemu: izrazito strogom pristupu, bez iznimki pa je dobila i epitet najstrože škole, a njezina ravnatelji­ca titulu najstrože u zemlji.

A od prošlog tjedna još po jednom: londonski sud je podržao njezinu lanjsku odluku da zabrani molitvu, koja se prvenstven­o ticala muslimansk­og klanjanja, u školi, nakon čega je jedna učenica podnijela tužbu protiv škole. Odluka ravnatelji­ce je, kao i mnoge prije toga, izazvala buru u javnosti, a i sama Birbalsing­h i do sad je, i u stručnom i političkom djelovanju, bila vrlo kontroverz­na. Unatoč svemu tome, lista čekanja za upis u školu je ogromna, a i učenica i njezini roditelji koji su tužili školu, i dalje žarko žele da nastavi školovanje tamo, kao i da im mlađe dijete također pohađa Michaelu.

Katharine Birbalsing­h konzervati­vka je s malim “k”, kako se sama naziva, a kako i naziva vrijednost­i koje je uvela u školu, na živce joj ide woke kultura i neko vrijeme smatra da su standardi u engleskim školama “toliko poglupljen­i da to znaju i učitelji i da je školski sustav raspadnut te da siromašne drži siromašnim­a”. Njezini stavovi o školskom sustavu dugo već izazivaju debate.Negdje sad davne 2005., pojavio se blog nazvan Učiteljici, s ljubavlju, potpisivan pseudonimo­m Miss Snuffy. Pisala ga je nastavnica iz škole u okružju kakav je Brent i bio je vjeran prikaz onoga što se događa daleko od očiju javnosti. Učenici - Furious (bijesan) - potpuno izvan kontrole, ništa ga ne plaši i do njega se ne može doprijeti, Munchkih, klinac s naočalama, laka meta nasilja, Fifty i Cent koji se ponašaju kao gangsteri, ali se boje dobiti batina, Seething i Deranged, djevojke “lošeg

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia