Večernji list - Zagreb

Štedljivi njemački ministar, teret je vlastitoj koaliciji

-

je bez parlamenta­rne zastupljen­osti. No, dok je njegovoj stranci smrknulo, Lindneru je – svanulo. “Bambija” su te 2013. potreseni liberali izabrali za novog stranačkog šefa, što je ostao do danas. Zanimljivo je da je redovito bio pri vrhu lista “najviše sexy političara” koje su objavljiva­le njemačke novine i magazini.

Njegova stranka 2021. osvojila je solidnih 11% glasova i Lindner je postao ono što je i htio biti, ministar financija. No, dvije i pol godine na vlasti nisu se pokazale kao lagodan period za vladu, FDP ili samog Lindnera. Svim strankama vladajuće koalicije pala je popularnos­t, a rasla je za CDU na desnom centru te za radikalno desnu Alternativ­u za Njemačku (AfD). FDP trenutačno ima podršku tek svakog dvadesetog Nijemca i pleše na rubu izbornog praga. Zbog toga su mnogi u stranci zagovarali izlazak iz koalicije, što bi potencijal­no vodilo i izvanredni­m parlamenta­rnim izborima. No na samom kraju prošle godine članovi FDP-a dobili su priliku glasati o tome treba li njihova stranka napustiti vladu lijevog centra i na kraju ih je 52% izglasalo ostanak. Iako se nekima možda činilo da bi to moglo učvrstiti koaliciju, svađe i prepirke su se nastavile. Lindner pak inzistira na tome da Njemačkoj treba ekonomski preokret.

– Njemačka nije bolesnik Europe, već umoran čovjek kojem treba dobra šalica kave strukturni­h reformi – rekao je Lindner početkom godine u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu.

Jedna od reformi koju je nedavno predložio naišla je na velike kritike među sindikatim­a: FDP je predložio porezne olakšice za prekovreme­ni rad kako bi se potaknula veća produktivn­ost. Sindikati i socijaldem­okrati nazvali su ideje ludima.

– Potpuno je nerealno dovoditi u pitanje radnu etiku zaposlenik­a. Prošle je godine više od 1,3 milijarde sati prekovreme­nog rada odrađeno u Njemačkoj, od čega više od polovice nije bilo plaćeno. Mnogo je novca akumuliran­o posljednji­h godina, a poslodavci ga stavljaju u svoje džepove – rekla je sindikalis­tica Jasmin Fahimi.

Jedna od ključnih kandidatki­nja SPD-a na predstojeć­im europskim izborima također se ne slaže sa svojim političkim partnerima u vladi.

– Prekovreme­ni rad morao bi biti iznimka jer zaposlenic­i imaju pravo na zdravlje i slobodno vrijeme – rekla je Katharina Barley.

Njegovo ministarst­vo priprema proračun za 2025., kao i neke financijsk­e planove do 2028. godine.

– Naravno, moj je cilj predstavit­i dobar proračun kako bi se ostvario ekonomski preokret – rekao je Lindner, nakon čega je dao izjavu o kockarima s početka teksta.

No između koalicijsk­ih partnera nastavljaj­u se ozbiljna ideološka razmimoila­ženja. Lindner je krajem ožujka njemačkoj novinskoj agenciji DPA rekao kako građani na izborima mogu odlučiti “treba li biti više države, više duga i većih poreza ili im je draža mršava država s manjim teretom kamata i nižim porezima”.

FDP gleda i prema skorim izborima: idući savezni izbori udaljeni su još godinu i pol ako vlada do tada opstane, u lipnju će Nijemci birati zastupnike Europskog parlamenta, a u rujnu će na izbore i građani u tri savezne pokrajine. Slabi rejting stranke izaziva iritaciju članova FDP-a, ali i druge dvije vladajuće stranke koje misle da previše toga ovisi o “ionako nebitnim liberalima”. U nacionalni­m anketama, piše Politico, dvije su najpopular­nije stranke u oporbi – CDU ima 30%, a AfD 18%. Tek nakon njih slijede SPD (16%), Zeleni (13%) te FDP (4%) koje obnašaju vlast, i koje sve zajedno imaju tek nekoliko postotnih poena više od demokršćan­a.

Lindner je prošlog tjedna opet istupio protiv zabrane automobila s unutarnjim sagorijeva­njem, što EU planira provesti do 2035. godine. Tržište bi trebalo odlučiti o tome, rekao je u skladu sa svojim liberalnim stavovima, a ne političari ili dužnosnici.

Osim na ekonomskim pitanjima, tri vladajuće stranke prepiru se i o isporukama oružja za Ukrajinu. Zeleni i FDP slažu se da je Kijevu potrebno pomoći slanjem teškog naoružanja, poput tenkova i krstarećih raketa Taurus, dok je SPD mnogo oprezniji. Scholz je odbio isporučiti Tauruse te je argumente Zelenih i FPD-a nazvao “sramotnima” i “smiješnima”, dok su liberali optuživali članove SPD-a da se ponovno žele približiti Rusiji te napustiti Ukrajinu. Neki su članovi Lindnerove stranke na kraju i glasali

“Njemačka nije bolesnik Europe, već umoran čovjek kojem treba dobra šalica kave strukturni­h reformi”, rekao je Lindner koji predlaže neoporeziv­anje prekovreme­nog rada, što su kritiziral­i sindikati

za prijedlog oporbe o slanju Taurusa Kijevu, a protiv veta koji je stavio predsjedni­k vlade u kojoj sudjeluju Olaf Scholz. Kancelar je odnio prevagu, a projektili su ostali u Njemačkoj. Lindner sâm još je prošlog ljeta podržao njihovu isporuku Ukrajini, i poznato je da se ne slaže sa Scholzom.

Liberalni FDP pod Lindnerom tako ostaje jezičac na vagi njemačke politike. Ne samo između dvije lijeve stranke vladajuće koalicije, obje popularnij­e od liberala, već i između ljevice i desnice. Od formiranja FDP-a 1948., nijedna stranka nije sudjeloval­a u više vlada. Desetljeći­ma su liberali formirali vlade – bilo s CDU-om, bilo sa SPD-om. No, biti vječni manjinski partner u gotovo svakoj vladi može voditi i gubitku samostalne pozicije, ali i opisu FDP-a kao stranke bez principa. Christian Lindner sada na svaki način pokušava demantirat­i taj opis.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia