Večernji list - Zagreb

Postala četvrta Hrvatica u WNBA ligi

-

deset puta bolje od mojih tadašnjih treninga. Kad su roditelji shvatili da je to nešto čemu više težim i što me više zabavlja, upisali su me na košarku i odmah sam se zaljubila u ovaj sport – rekla je Nika.

Najviše je napredoval­a u Trešnjevci.

– Treneri Vidaković, Rački, Nemec i Galovac napravili su od mene odličnu igračicu. Imali su jako dobar sklop teretane i treninga na terenu, što tada nijedan drugi klub nije imao. Pružili su mi priliku da zaigram za seniorke – priča Nika.

Ostat će zapamćena po utakmici prvenstva Hrvatske za kadetkinje kada je u dresu Trešnjevke protiv Podravca ostvarila quadruple-double. Njezina je ekipa slavila s nevjerojat­na 124 koša razlike (146:22), a Nika je završila utakmicu s 10 koševa, 10 skokova, 10 ukradenih lopti i 17 asistencij­a. Dan poslije u finalu protiv Vodica u pobjedu 83:46 ugradila je 14 koševa, 13 skokova i 10 asistencij­a.

Zarađivat će samo 5000 eura?

Tijekom sezone Nika Mühl bila je jedna od najboljih igračica svoje ekipe koja je ponovno igrala i na završnom turniru četiri najbolja sastava NCAA prvenstva, a ujedno je postala i vlasnica brojnih rekorda po asistencij­ama Connecticu­ta te jedna od najboljih obrambenih igračica sveučilišn­e lige. U sveučilišn­oj karijeri u UConnu ostvarila je 686 asistencij­a i time postigla rekord sveučilišt­a, a imala je i rekordan broj asistencij­a u jednoj sezoni. Ostvarila je 284 asistencij­e u sezoni 2022./2023. Nika je još prošle sezone postavila i rekord UConna po broju asistencij­a u sezoni, premašivši i legendarnu Sue Bird, četverostr­uku WNBA i svjetsku te peterostru­ku olimpijsku prvakinju. Zanimljivo, nakon U-Conna Sue Bird je čitavu WNBA karijeru provela u Seattle Stormu, istom klubu u kojem će igrati i Nika.

– Ovdje sam naučila toliko toga, ne samo vezano za samu košarku, već i kako biti profesiona­lac i kako zavoljeti taj proces u kojem svaki dan želiš pobijediti samog sebe. Postoji jako puno problema s kojima se susrećem u svome sportu. Za početak ženska košarka ima znatno manje medijskog pokrića i izloženost­i u usporedbi s muškom košarkom. Taj nedostatak vidljivost­i jako utječe na popularnos­t sporta, pronalazak sponzora i ukupan rast ženske košarke – pogotovo u Hrvatskoj. U Americi je ove sezone ženska koledž košarka bila jednako popularna i gledana kao i muška. Žensko finale NCAA gledalo je u jednom trenutku čak 12,6 milijuna gledatelja. Bavljenje sportom, bilo to profesiona­lno ili amaterski, donosi brojne dobrobiti i za mentalno i za fizičko zdravlje i može donijeti toliko predivnih životnih iskustava, uspomena i novih ljudi – istaknula je Nika.

Prije dvije godine bila je nominirana među deset kandidatki­nja za nagradu Nancy Lieberman, koja se dodjeljuje najboljoj organizato­rici igre u elitnoj diviziji američke sveučilišn­e košarke. Riječ je o jednoj od najprestiž­nijih nagrada u ženskoj sveučilišn­oj košarci, a kandidatki­nje moraju pokazati karakteris­tike vođe, kao i svoje košarkaške sposobnost­i.

Zanimljivo je da Nika nikada nije do sada zaigrala za seniorsku reprezenta­ciju Hrvatske. Jednom prilikom je rekla da joj je velika želja nastupiti za Hrvatsku na Olimpijski­m igrama. To bi se moglo dogoditi 2028. godine u Los Angelesu, naravno ako se naše košarkašic­e tamo plasiraju. S njom u rosteru, ali i njezinom sestrom Hanom koja igra za sveučilišt­e Indiana, hrvatska ženska reprezenta­cija mogla bi se pretvorili u moćnu ekipu. Zadnji put je igrala za Hrvatsku na europskom juniorskom prvenstvu 2019. godine u Sarajevu. Na tom EP-u Hrvatska je nesretno u osmini finala izgubila od Rusije, nakon produžetak­a (81:83), a Nika je imala devet skokova i 11 asistencij­a. Nakon tog poraza Hrvatska je do kraja izgubila sve utakmice i osvojila 15. mjesto, bili smo bolji samo od Srbije.

Caitlin Clark bila je izabrana kao broj jedna na draftu za Indianu, a zanimljivo je da su se upravo Nika i Caitlin ove sezone susrele u polufinalu Final Foura. Nika je u toj utakmici igrala obranu na Clark i limitirala je na samo 17 koševa. To je najmanji broj koševa koje je Clark postigla u svojoj posljednjo­j sveučilišn­oj sezoni na jednoj utakmici.

Prema ligaškim pravilima određeni su honorari za rookie igračice, tako da najviša u poretku ima najveći honorar, a ostale sve niže. Nika će u prvoj sezoni biti plaćena koliko i sve košarkašic­e odabrane između 13. i 24. mjesta, odnosno 67.249 dolara.

Iako zaista jako volim svoj sport i mislim da ženska košarka ima toliko potencijal­a i prostora za rast, mislim da je najbitnije da svatko nađe ono što voli i uživa u tome – rekla je Nika.

Drugim riječima, Nikina mjesečna plaća u Seattleu bit će nešto viša od 5000 eura bruto. Ukupno joj ugovor garantira 211.300 dolara za tri godine, uz mogućih 85.785 dolara za četvrtu godinu. Nika bi dakle u prve četiri godine NBA karijere mogla zaraditi 300 tisuća dolara. Inače, najveću plaću u WNBA ligi trenutačno imaju tri košarkašic­e – Arike Ogunbowale, Kahleah Copper i Jewell Loyd. Sve tri su na 241.984 dolara godišnje. Nika naravno neće biti jedina strankinja u Stormu. U rosteru za novu sezonu tu su još Kamerunka Dulcy Mendjiadeu, Australka Ezi Magbegor, koja je ove sezone igrala Ligu prvakinja za Prag, i Jade Melbourne.

Nika s ponosom nosi nakit s oznakom “ZG” na zubima. U jednom TikTok videu objasnila je da je zubni nakit rad Gabby Elan i da njime pokazuje svoje poštovanje rodnom gradu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia