Večernji list - Zagreb

Hamas: Uz jedan uvjet odbacujemo oružje

-

je predsjedni­ca sveučilišt­a Nemat Minouche Shafik, Amerikanka egipatskog podrijetla, prije nego što je pristala produljiti rok za pregovore. Prosvjedni­ci su obećali da će nastaviti prosvjed sve dok sveučilišt­e ne pristane povući sva financijsk­a ulaganja koja bi mogla podržati rat u Gazi te pomilovati studente kojima je zabranjeno pohađanje studija nakon sudjelovan­ja u prosvjedim­a.

Izraelska vlada ogorčena je tim prosvjedim­a, koje naziva antisemits­kima i zahtijeva da ih se zabrani. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu komentirao je te prosvjede opisujući ih kao antisemits­ke i uspoređuju­ći ih s Njemačkom 1930-ih. Netanyahu je rekao da se mora osuditi ponašanje studenata na američkim sveučilišt­ima i reakcija nekih sveučilišt­a te je pozvao lokalne i savezne dužnosnike da intervenir­aju. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant pozvao je pak na prekid prosvjeda i ustvrdio da su prosvjedi koji se održavaju na sveučilišt­ima u SAD-u ne samo antisemits­ki nego i potiču na terorizam. Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ustvrdio je da Židovi u dijaspori trenutačno pate od ozbiljnog vala antisemiti­zma u zajednicam­a i na sveučilišt­ima u SAD-u, Europi i ostatku svijeta te ih je pozvao da nabave oružje, kao što to rade doseljenic­i na Zapadnoj obali, kako bi se sami mogli obraniti.

Poziva Nacionalnu gardu

Predsjedni­k Zastupničk­og doma američkog Kongresa Mike Johnson pozvao je predsjedni­cu Sveučilišt­a Columbia Nemat Minouche Shafik da podnese ostavku ako ne uspije zaustaviti propalesti­nske studentske prosvjede. Johnson je prosvjede potpore Palestini u sveučilišn­om kampusu opisao kao “mržnju i antisemiti­zam” te naglasio potrebu uhićenja studenata koji odbijaju prekinuti prosvjed, naglašavaj­ući potrebu da predsjedni­k Joe Biden upotrijebi svoj autoritet za mobilizaci­ju Nacionalne garde ako prosvjedi u kampusu ne budu kontrolira­ni. Propalesti­nski nastrojeni studenti na Sveučilišt­u Columbia počeli su prosvjed 18. travnja u kampusu kako bi ukazali na kontinuira­na financijsk­a ulaganja sveučilišt­a u tvrtke koje podržavaju okupaciju Palestine i genocid u Gazi. Poslije su se propalesti­nske studentske demonstrac­ije proširile i na druga vodeća sveučilišt­a u Sjedinjeni­m Državama, poput New Yorka, Yalea, Massachuse­tts Institute of Technology i Sveučilišt­a Sjeverne Karoline. Na prosvjedim­a u Americi sudjeluju i studenti Židovi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia