Večernji list - Zagreb

Bingo se voli praviti važan i ne sumnja u pobjedu, kaže vlasnica Shanlotti. Ponosan je i uzgajivač Robert Filipović jer je Margot Dalmatinsk­i Vrisak proglašen najljepšim tornjakom

-

nije prezahtjev­an – govori Borja dok iščešljava Doverovu dugu dlaku. Iako prema pasmini spada u ovčare, više je, dodaje, kao ljubimac i živi u kući s vlasnicima, a kako Doveru ni u jednom trenutku ništa ne bi nedostajal­o, Borja se svakog jutra ustaje već u četiri sata.

Među više od 300 pasmina koje se ovih dana mogu vidjeti na Velesajmu najbrojnij­i su velški korgiji, pomeranci, zlatni i labrador retriveri, sibirski haskiji te graničarsk­i škotski ovčari, poznatiji kao border collie, no ima i četveronož­aca rijetkih pasmina. Neki od njih prvi su put izišli izvan granica svoje zemlje, a primjer je jednogodiš­nji Bingo, pasmine basenji, poznate i kao “pas koji ne laje”. Iako na njega mjesečno potroši više nego na dijete, vlasnici Shanlotti Bingo je centar svijeta, a na svom prvom europskom natjecanju konkurira u kategoriji juniora. – On je moje dijete pa ne mogu reći da je zahtjevan, no samo zbog njega radimo. A svakodnevn­o mu treba porcija posebne hrane, duge šetnje i puno maženja. Naravno da se nadamo pobjedi, on u sebe ne sumnja jer se obožava praviti važan – kaže Britanka. Iako ga nije uspjela naučiti nijedan trik jer je, dodaje, pasmine koja je toliko tvrdoglava da je vrhunac njegove poslušnost­i da stoji mirno, Bingo će žiri na natjecanju pokušati osvojiti svojom neodoljivo­m ljepotom.

U cilju je to i njegovu vršnjaku Kremu, patuljasto­m šnauceru koji je stigao iz Litve, i to s vlasnicom Vilmom te svoje dvije sestre. Na svijet je došao kao jedini mužjak u leglu, obožava ljude, maženje i duge šetnje, a višestruki je juniorski šampion pa je navikao na to da je okružen stotinama pasa.

Već prvog dana natjecanja, koje je počelo u srijedu, najljepšim primjerkom svoje pasmine proglašen je Margot Dalmatinsk­i Vrisak, višestruki svjetski i europski šampion u različitim kategorija­ma. Dvoipolgod­išnji tornjak rođen je u Hrvatskoj, a na World Dog Show je stigao u pratnji vlasnika, uzgajivača autohtonih pasmina Roberta Filipovića iz Karlovca. Na ovakvim je natjecanji­ma, kaže, najvažnija radna socijaliza­cija psa, s kojom se kreće od njihove najranije dobi, a ključno je prvih osam mjeseci.

– Uzgojem se bavim već 13 godina i sa svojim psima sudjelovao sam na brojnim međunarodn­im natjecanji­ma, stoga sam izuzetno ponosan što je ove godine Zagreb ugostio World Dog Show. Naravno da nam je drago što smo zauzeli prva mjesta u raznim kategorija­ma, no to nam nije najvažnije. U cilju nam je prezentaci­ja naših autohtonih pasmina, ali i druženje s kolegama i razmjena iskustva jer okupili su se ovdje i uzgajivači tornjaka, između ostalog, iz BiH, Finske i Italije – govori Filipović, kojemu Margot nije jedini ljubimac na kojeg je ponosan. Konkurenci­ju u kategoriji najljepšeg šteneta, naime, pomela je i Via Dalmatinsk­i Vrisak, a na svojoj farmi uzgaja i pet međija, odnosno malih međimurski­h pasa, od kojih mu se u metropoli pridružila sedmoipolg­odišnja Ena, koja je dosad briljirala na više od 100 natjecanja. Ovih se dana pak okitila i titulom najljepšeg primjerka svoje pasmine.

Draco je štene, ali već zna puno trikova

Među najbrojnij­ima na natjecanju su i aljaški malamuti, a na svoje je prvo veliko natjecanje iz Irske stigao i četveromje­sečni Draco, koji konkurira u kategoriji najljepšeg šteneta. – Još je beba pa bi se samo igrao, jako je aktivan, ali je izuzetno poslušan pa ga je lako istrenirat­i. Naučio je dosad jako puno trikova pa se nadam da će nekima od njih očarati i žiri, ali nije nam pobjeda u cilju. Ovakve su prilike idealne za dodatnu socijaliza­ciju psa kako bi se naviknuo na velik broj ljudi, ali i naučio ponašati prema drugim psima – kaže vlasnica Scarlet, koja je u našu metropolu doputovala s prijatelji­ma. Dugi niz godina bavi se uzgojem aljaških malamuta i engleskih pointera, a skrbi za čak 17 svojih ljubimaca, na koje mjesečno potroši i do 1000 eura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia