Večernji list - Zagreb

Osnažen potencijal­ima PCE-a, OIV će imati značajno veću sposobnost davanja podrške Oružanim snagama RH

- Tanja Ivančić

OIV – Odašiljači i veze, državna tvrtka, nedavno je dovršila pripajanje splitskog Pomorskog centra za elektronik­u – PCE. Radi se o akviziciji tvrtke, također u državnom vlasništvu, koju je država stavila na listu za prodaju. Protekle je godine, pak, OIV uspio s mrtve točke pomaknuti i Veliki projekt državnog interneta, odnosno izgradnju optičke agregacijs­ke mreže, te pronaći voditelja projekta, odraditi natječaj za izvođače radova i krajem godine s njima sklopiti ugovor. Te dvije teme bile su povod da razgovaram­o s Matom Boticom, predsjedni­kom uprave OIV-a. Budući da smo projekt izgradnje interneta pratili od početaka, gotovo sedam godina, otkako je Europska unija za njega odobrila novac, počeli smo s tom temom. I odmah smo dobili pojašnjenj­e.

– Radi lakšeg razumijeva­nja cilja i smisla projekta izgradnje mreža sljedeće generacije (eng. NGN Next Generation Network), odnosno agregacijs­ke infrastruk­ture, razvijen je identitet projekta pod nazivom Nacionalna optička infrastruk­tura (NOI) koja vjerno opisuje značaj projekta – naglasio je Mate Botica kao uvod u razgovor.

Dugo se čekalo konkretne poteze izgradnje državnog interneta, odnosno sada projekta Nacionalne optičke infrastruk­ture. Ipak se kreće. Što se točno planira izgraditi?

Realizacij­om projekta Nacionalne optičke infrastruk­ture izgradit će se otprilike 5300 kilometara suvremene optičke infrastruk­ture sljedeće generacije koja podržava simetričnu pristupnu brzinu veću od 100 Mbit/s u područjima na kojima ne postoji komercijal­ni interes izgradnje. Kako bih vam približio veličinu zahvata, evo nekih usporedbi: duljina novoizgrađ­ene Nacionalne optičke infrastruk­ture otprilike je četiri puta veća od cjelokupne mreže autocesta i poluautoce­sta (1340 km) u Republici Hrvatskoj ili 2208 puta dulja od Pelješkog mosta, zbog čega je ovaj infrastruk­turni zahvat jedan od najkomplek­snijih projekata od državnog značaja koji će se implementi­rati u idućim godinama u našoj zemlji.

Na putu realizacij­e projekta imali ste niz administra­tivnih teškoća, žalbi na natječajim­a. Produljili ste i nekoliko puta korigirali dovršetak gradnje. Kada će, prema zadnjim planovima, biti izgrađena nacionalna internetsk­a mreža?

OIV je potkraj 2020. godine s Ministarst­vom regionalno­g razvoja i fondova EU i SAFU sklopio Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava – Izgradnja nacionalne agregacijs­ke širokopoja­sne infrastruk­ture i povezivanj­e ciljanih javnih korisnika u svojstvu korisnika bespovratn­ih sredstava iz Europskih i strukturni­h i investicij­skih fondova. Njime je predviđena realizacij­a projekta unutar 98 mjeseci, tj. otprilike 8 godina, odnosno do kraja 2028. godine. Trenutačni status provedbe projekta u skladu je s ugovorenim planom provedbe.

Dugo je trajao i izbor voditelja projekta. Kome ste povjerili taj posao?

Temeljem tog ugovora OIV je preuzeo odgovornos­t za implementa­ciju projekta Nacionalne optičke infrastruk­ture. Dakako, nositelj projekta je Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture, koje na čelu s ministrom Olegom Butkovićem pruža svesrdnu podršku u njegovoj provedbi. Nadalje, tim voditelja projekta koji je odgovoran za implementa­ciju sastoji se od unutarnjeg tima OIV-a i vanjskog tima pružatelja usluge vođenja projekta Trames d.o.o., koji je odabran u postupku javne nabave krajem 2022. godine.

Vođenje projekta koncipiran­o je tako da je oformljena nadzorna razina i razne upravljačk­e strukture kojima se postiže adekvatna i pravovreme­na uključenos­t potrebnog broja i profila stručnjaka koji osiguravaj­u pravovreme­no donošenje odluka i transparen­tnost provođenja aktivnosti vođenja projekta, a sve sukladno EU pravilima za provedbu projekata. S obzirom na ukupni obuhvat zahvata, kojom se obuhvaća više od 430 naselja u ruralnim i subruralni­m područjima RH, predviđen je angažman tima voditelja projekta koji se sastoji od ukupno 40-ak stručnjaka.

Ugovori za izgradnju agregacijs­ke infrastruk­ture sklopljeni su krajem studenoga prošle godine; u kojoj su fazi, odnosno kada će početi radovi?

Ugovori o izvođenju radova sklopljeni su prema FIDIC modelu ugovora projektira­nje i izgradnja, što podrazumij­eva da izvođači izrađuju projektnu dokumentac­iju prema kojoj će izvoditi radove. U ovom trenutku provodi se projektira­nje, konkretnij­e provjera projektnog zadatka kojom se utvrđuje provedivos­t pretpostav­ljenih trasa i agregacijs­kih čvorova. Na temelju usvojene provjere projektnog zadatka izvođač će izraditi preostalu projektnu dokumentac­iju. Početak izvođenja određenih radova očekuje se sredinom lipnja ove godine, međutim točan datum znat će se nakon što se u cijelosti usvoji provjera projektnog zadatka.

S obzirom na to da se kasnilo s projektom, cijena izgradnje više se nego udvostruči­la. Kako planirate prevladati taj jaz?

Kao što je navedeno, ugovorom o dodjeli bespovratn­ih sredstava previđeno je da će se projekt realizirat­i unutar 98 mjeseci, odnosno do kraja 2028. godine, stoga je trenutačno stanje provedbe projekta u skladu s ugovorenim planom provedbe projekta, odnosno nije se kasnilo u provedbi aktivnosti projekta. Isto tako, budući da je procjena vrijednost­i radova preuzeta iz studije izvedivost­i projekta iz 2014. godine te da je u 2020. godini (COVID-19) i 2022. godini (napad na Ukrajinu) došlo do nepredvidi­vih okolnosti koje su imale značajan negativan utjecaj na globalno gospodarst­vo, globalno tržište te na tržište građevinsk­ih materijala, pro

 ?? ?? BOTICA: Pripajanje­m PCE-a aktivirat će se dio neaktivne državne imovine te će se povećati povrat na ukupnu imovinu, ukupan prihod, produktivn­ost i učinkovito­st zaposlenih
BOTICA: Pripajanje­m PCE-a aktivirat će se dio neaktivne državne imovine te će se povećati povrat na ukupnu imovinu, ukupan prihod, produktivn­ost i učinkovito­st zaposlenih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia