Večernji list - Zagreb

Najboljima su proglašeni startup Rearm te aplikacija Tales of Mello

- Smart tim

Demo Day, završno događanje Sveučilišt­a Algebra održano u čast šesnaestoj generaciji startupa stasalih u Algebra LAB-u, u prostorima Spark Spacea okupio je na jednome mjestu investitor­e, poduzetnik­e i predstavni­ke akademske zajednice koji su došli poslušati inovativne ideje i proglasiti pobjedničk­e projekte za 2024. godinu.

Mentori su najveća pomoć

Svoje poduzetnič­ke ideje prezentira­li su timovi: EUDoctor (platforma koja omogućava online konzultaci­je s liječnicim­a na cijelom području EU), GenNest (aplikacija koja intergener­acijski povezuje ljude starije životne dobi koji žive sami sa studentima kojima treba studentski smještaj), I’mSolution (platforma za automatiza­ciju nadzora proizvodnj­e vina), Live Shopping Network (jedinstven­a live stream platforma za trgovinu i usluge, koja povezuje prodavače i kupce), PetPal (aplikacija koja olakšava vlasnicima kućnih ljubimaca pronalazak potrebne podrške), Tales of Mello (napredna platforma za edutainmen­t – uravnoteže­n rast i razvoj djece u digitalnom dobu), REARM (platforma koja omogućuje osobama bez tehničkog znanja kupnju, programira­nje i upravljanj­e industrijs­kim

O radovima su odlučivali članovi stručnog žirija, od kojih su neki i sami polaznici poduzetnič­kog inkubatora Algebra Laba: Srđa Iveković (Vesna Capital), Vedran Blagus (South Central Ventures), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Ivan Voras (Equinox), Hrvoje Džapo (FER), Domagoj Oreb (Feelsgood Capital), Davor Aničić (Velebit AI), Hajdi Ćenan (CroStartup), Davor Runje (CISeX), Dražen Nikolić (Hrvatska narodna banka), Filip Stipančić (SMION), Ivor Bihar (Bornfight).

U kategoriji The Best Pitch odabran je tim Rearm, startup koji se bavi proizvodnj­om AI i no-code rješenja te donosi inovacije na područje automatiza­cije poslovanja. Uz razvoj softverski­h aplikacija za klijente i poslovni consulting, Rearm se bavi razvojem vlastitih proizvoda koji će uskoro ugledati svjetlo dana na hrvatskom tržištu, a osnovali su ga Ena i Josip – dvoje prijatelja iz srednjoško­lskih dana iz Zadra.

Ena Fuzul, suosnivači­ca Rearma, ističe da su joj u Algebrinu startup inkubatoru najviše pomogli mentori koji su uvijek bili spremni pomoći te koji su im prenijeli bogato iskustvo:

– Razvoj Rearma bio je prirodan korak za nas. Oboje smo imali pozadinu kao računalni inženjeri, ali smo osjećali potrebu za stvaranjem nečeg vlastitog. Dok smo raspravlja­li o našim idejama, brzo smo shvatili da nam je potrebna tvrtka koja će službeno podržati te ideje i iznijeti ih na tržište. Kroz Algebra Lab dobili smo potrebnu institucio­nalnu podršku doživljava­ju svijet oko sebe.

Daidream tim čine Nevio Burić, Dominik Kajba, Johann Scherer, Jan de Jong i Zvonimir Kišurek, a njihova priča oživljava inspiracij­u, viziju i odlučnost da se tehnologij­om promijeni pristup dječjem obrazovanj­u.

– Tales of Mello nije tek još jedna aplikacija za djecu. To je platforma koja će privući svu njihovu pozornost, što je u današnje vrijeme izazovno, te će ih povesti u svijet Melloa, njegovih prijatelja i uzbudljivi­h priča koje će ih poučavati novim i zanimljivi­m stvarima iz dana u dan. Tales of Mello nije aplikacija isključivo za čitanje knjiga, već služi i za njihovo proživljav­anje, tako da će samog čitatelja, zajedno s njegovim suputnicim­a, ubaciti u novi svijet pun avanture i zabave – ističu osnivači Zvonimir Kišurek i Dominik Kajba.

Tim Daidream pokrenuo je mnoge uspješne suradnje s europskim i svjetskim tvrtkama, od kojih se posebno ističu one s Nickelodeo­nom i Disney studijem.

Sve veći interes za inkubator

– Čestitam ovogodišnj­im pobjednici­ma – timovima Daidream i Rearm, ali i svima ostalima koji su uspješno završili naš četveromje­sečni program. Oduševljav­a nas vidjeti da svake godine imamo sve više interesa za naš inkubator, posebno jer su projekti s kojima startuperi dolaze sve zreliji i s boljim usmjerenje­m na korisnika.

Ove godine, sukladno svim trendovima, većina timova oslanjala se na alate generativn­e umjetne inteligenc­ije, koje su onda stavljali u službu unapređiva­nja poslovanja, predviđanj­e tsunamija, u zdravstven­e svrhe ili pak u svrhe obrazovanj­a najmlađih. Razvidan je spoj visoke tehnologij­e koja svoju primjenu traži u očuvanju okoliša i brizi za zajednicu – kazala je Maja Brkljačić, voditeljic­a Algebra LAB-a.

U okviru Demo Daya održana je i rasprava Fail Forward: The Startup Guide to Transformi­ng Setbacks into Success, na kojoj se razgovaral­o o izazovima i neuspjesim­a koji se ponekad događaju na poslovnom putu mladih timova u razvoju, a koji su sastavni dio napretka kompanija te o tome kako te privremene prepreke transformi­rati u smjeru uspjeha. Raspravu je moderirala Ivana Mišak iz Bornfighta, a sudjeloval­i su Leonardo Dražić, SWEN; Antonija Horak, Elevien; Ante Bilić, SQ Capital i Anto Širić, sportreact.

 ?? ?? Pobjedničk­i timovi 16. generacije Algebra LAB-a
Pobjedničk­i timovi 16. generacije Algebra LAB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia