Večernji list - Zagreb

Strani suci pokazali su se pogotkom, a volio bih da imamo suce kao naši susjedi

Marijan Kustić, predsjedni­k Hrvatskog nogometnog saveza

- Željko Janković

Na zadnjoj redovnoj sjednici Skupštine HNS-a više je vremena potrošeno na protokolar­ne forme nego na konkretno usvajanje točaka dnevnog reda. Sve su usvojene jednoglasn­o. Tako je, među ostalim, konstatira­no da savez posluje pozitivno. Potvrdila je to i revizija financijsk­ih izvještaja koja je, kako je kazano, prošla bez poteškoća. Predsjedni­k saveza Marijan Kustić u svom je govoru, među ostalim, govorio i o sucima, istaknuvši da će taj problem biti riješen.

Pola sata kasnije ista je tema bila na službenom druženju s novinarima.

– Svjesni smo da se ideja sa stranim sucima pokazala jako dobrom. U sljedećih nekoliko dana donijet ćemo neke konkretne odluke kada je u pitanju sudačka komisija. Imao sam sastanak s Ladom Rojc (iz povjerenst­va za VAR u HNL-u, nap. a.), razgovaral­i smo o izvješću koje je napravljen­o i prezentira­t ćemo ga javnosti u sljedećih nekoliko dana. Nakon toga konkretno ćemo odlučiti – počeo je Marijan Kustić.

Ljudski je griješiti

Hoće li finale Hrvatskog nogometnog kupa suditi domaći ili strani suci?

– Nismo još donijeli odluku. Jedna od rasprava je da idemo prema stranom povjerenik­u.

Naših sudaca opet nema na Europskom prvenstvu, a zapravo je pitanje kako strani povjerenic­i mogu pridonijet­i da se popravi ta kritična točka hrvatskog nogometa.

– Uvođenjem stranih sudaca u četiri utakmice, ako računamo nadolazeću Rijeke i Dinama, pokazali smo spremnost da riješimo taj problem. Griješe i strani suci, no takve stvari možemo riješiti nekim konkretnim odlukama kada je u pitanju funkcionir­anje sudačke komisije. Siguran sam da ćemo to napraviti. Potezi koje smo zadnjih mjeseci povlačili jasan su dokaz da HNS želi da sve bude transparen­tno. Vjerujem da možemo napraviti iskorak. Žalosti me što naši susjedi imaju suce na utakmicama Lige prvaka, a nas nema. Vjerujem da ćemo i mi u budućnosti imati takve suce. Ponekad i igrača morate istrpjeti po mjesec-dva dana da dođe u željenu formu. Kada su mladi suci u pitanju, trebam ih čekati. Najvažnije je da nema namjere, a ljudski je griješiti. Važno je da svi to prepoznamo.

Bilo je riječi i o uspjesima mladih selekcija, no dojam je da je U21 reprezenta­cija malo zapela. Kakva je budućnost te mlade vrste s Draganom Skočićem na čelu?

– Najbolje je to pitanje za Stipu Pletikosu, koji je tehnički direktor reprezenta­cije. On će vam najbolje odgovoriti. Vodstvu saveza jedini je interes napraviti što bolje rezultate.

Finale kupa igrat će se na dvije utakmice.

– To je dobra odluka. Kada se igra samo jedna utakmica, domaćin je praktički uvijek u prednosti, ako igra na svom terenu. Razgovaral­i smo sa svim akterima i došli smo do zajedničko­g zaključka da je najbolje da se igraju dvije utakmice, jedna kod kuće, druga u gostima. Sada sam u Tirani razgovarao s kolegom iz Slovenije i oni su jako blizu da krenu istim smjerom. I njima je ta ideja jako dobra.

Kamp ide svojim tijekom

Hoće li to utjecati na populariza­ciju nogometa u Hrvatskoj, s obzirom na to da su se finala kupova kod nas nekada igrala na neutralnim terenima?

– Ne bih rekao. Znate kako je to izgledalo kada se finale igralo na jednu utakmicu. Ovo je puno realnije jer su svi u situaciji da jednu utakmicu odigraju kod kuće. Možemo se složiti oko toga da sada ne bi bila ista situacija da se jedna utakmica igra na Rujevici ili Maksimiru. U dvije je utakmice sve moguće. To je dobra odluka i s tom ćemo praksom ići dalje.

Postoje li planovi za popravljan­je travnjaka na stadionima u Hrvatskoj nogometnoj ligi? Znamo, primjerice, kakva je situacija s travnjacim­a u Koprivnici i u Kranjčević­evoj ulici.

– Vi najbolje znate tko je vlasnik svih tih objekata. Koliko znam, u Koprivnici će se mijenjati travnjak. Hrvatski nogometni savez napravio je ogroman iskorak kada je u pitanju gradnja hibridnih terena. Time smo pokazali koliko je važno ulaganje u infrastruk­turu i terene. Sada je sve na klubovima i na lokalnoj zajednici jer oni su vlasnici tih objekata i oni moraju voditi brigu o takvim stvarima. Ne znam da negdje postoji da savezi svakih godinu, dvije ili tri klubovima mijenjaju travu. Vjerujem da će se uskoro i taj dio poboljšati. Puno je bolje nego prije, no definitivn­o imamo terene, poput tog u Koprivnici, koje moramo promijenit­i, što je u interesu svih nas. A ponajviše igrača.

Rekli ste da ćete do sljedeće sjednice Skupštine HNS-a imati konkretne informacij­e oko gradnje nogometnog kampa.

– Najsretnij­i bih bio da to ide preko noći. No postoji procedura prikupljan­ja dokumentac­ije i suglasnost­i. Sve za sada ide svojim tijekom i nadamo se da će stvar biti što prije riješena. Predana je dokumentac­ija za izdavanje lokacijske dozvole. Nakon toga slijedi priprema dokumentac­ije za ishođenje građevinsk­e dozvole. Nadam se da ćemo do sljedeće sjednice Skupštine znati kada ćemo zakopati prvu lopatu.

Kakvu suradnju očekujete s novim predsjedni­kom Hajduka?

– Gospodinu Biliću čestitam na novoj funkciji. Želimo mu puno uspjeha i naša su mu vrata uvijek otvorena. Spremni smo za suradnju – zaključio je Kustić.

Čestitam Biliću na funkciji predsjedni­ka Hajduka. Naša su mu vrata uvijek otvorena, kaže Marijan Kustić

 ?? ?? MARIJAN KUSTIĆ: Nismo još donijeli odluku hoće li finale kupa suditi domaći ili strani suci. Jedna od rasprava je da od iduće sezone idemo prema stranom povjerenik­u
MARIJAN KUSTIĆ: Nismo još donijeli odluku hoće li finale kupa suditi domaći ili strani suci. Jedna od rasprava je da od iduće sezone idemo prema stranom povjerenik­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia