Večernji list - Zagreb

Marko Marić: U HNL-u ima igrača za Dinamo, ali ne bi odmah bili pojačanja

- Robert Junaci

Na svoj 41. rođendan Marko Marić, vršitelj dužnosti sportskog direktora Dinama, javnosti je predstavio viziju maksimirsk­og kluba kad je o sportskom sektoru riječ. Dan prije tu je viziju predstavio i članovima Izvršnog odbora kluba. Kad je sportska politika tema, onda je svakako zanimljiv prelazni rok.

Naši najbolji igrači nisu skupi

– Moramo misliti i na sadašnje igrače. Ne smijemo komunicira­ti točno koje pozicije tražimo jer još igramo u ovoj sezoni. Ako znamo da 90 posto budžeta dolazi od prodaje i europskih rezultata, naš je posao stvaranje novog, mladog kadra i promoviran­je u prvu momčad, što, nažalost, izostaje u Hrvatskoj. Okosnica moraju biti iskusni, kvalitetni igrači, no kad su utakmice riješene, moramo dati šansu mladima. Jer, nikad nismo ostvarili razliku s igračima iz inozemstva! To je trošenje vremena, možemo popuniti neke pozicije. Primjerice, ne možemo razviti brza krila na ovim prostorima, ali znamo da imamo dobre vezne igrače i nema smisla takve tražiti u inozemstvu – rekao je Marko Marić koji je protivnik davanja velikog novca mladim igračima jer tako zadovolje svoje potrebe.

– Najbolji igrači Dinama nisu skupi, oni moraju biti plaćeni i to nikad neće biti problem. Ne pričamo da bi najbolji igrač trebao igrati manju plaću, ali oni koji igraju manje, 17., 18. ili 20. igrač treba biti iz naše škole i treba ga držati u nogometu godinama, zato ne trebaju imati velike ugovore.

No razvoj mladih igrača nije jednostava­n, pogotovu prelazak u seniorski nogomet, a otežan je još i nakon što je HNS ukinuo mogućnost da druge momčadi prvoligaša igraju u drugoj ligi. Plavi stoga traže partnerski klub u kojem bi razvijali igrače, u kojem bi imali i svoje trenere, a koristi bi trebao imati i taj partnerski klub, ne samo Dinamo.

– Kad nemate B momčad ili partnerski klub, onda se dogodi da nitko od mladih igrača nije dobio šansu tri godine. Zadnji je bio Martin Baturina koji je na taj način promoviran u prvu momčad. To što nitko nije dobio šansu ne znači da je rad naše škole loš – veli Marić koji puno razgovara s HNS-om, najviše sa Stipom Pletikosom ne bi li se pronašao model za mlade igrače, kao što, primjerice, postoje lige U21 i U23 u Portugalu, no do toga ne postoji brzi put.

Razgovori o Vidoviću i Kaneku

Ima li u HNL-u igrača za Dinamo? – U HNL-u ima igrača koji su Dinamu zanimljivi. Nikad nećemo komunicira­ti o pozicijama ni o tome tko nam je interesant­an. Moramo kupiti igrača iz HNL-a dok ima prihvatlji­vu cijenu. Morate znati da i najveća pojačanja igraju u Europi u prvoj sezoni 50-55 posto minutaže, treba im i godinu dana za adaptaciju. Tako i igrač iz HNL-a nije odmah pojačanje za Dinamo i treba mu dati vremena. U prvu ruku popunjava kadar, onda svojim razvojem može biti pojačanje. Jer, igranje u Dinamu je drugi sport u odnosu na manje klubove – veli Marić koji je dodao kako je francusko, azijsko, skandinavs­ko tržište plavima zanimljivo zbog najboljeg omjera cijene i kvalitete. No, morat će i pročistiti svlačionic­u jer je puno igrača pod ugovorom, puno ih je i na posudbama, a na plaći u Dinamu.

Hoćete li otkupiti Vidovića i Kaneka koji su sad na posudbi?

– Ne mogu to zasad reći, ali želimo naći najbolje rješenje za klub, nijedan dogovor koji imamo ne mora se doslovno realizirat­i, možemo naći bolje rješenje. Ako razvijemo tog igrača, ti klubovi mogu zaraditi kroz postotak od budućeg transfera više novca nego što bi sad dobili – rekao je među ostalim Marko Marić.

 ?? ?? MARKO MARIĆ nije želio govoriti o konkretnim imenima i pozicijama koje Dinamo prati ili želi dovesti u prijelazno­m roku
MARKO MARIĆ nije želio govoriti o konkretnim imenima i pozicijama koje Dinamo prati ili želi dovesti u prijelazno­m roku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia