Večernji list - Zagreb

Nema rezanja troškova, imamo listu željenih trenera, Nikoličius nije gotov s poslom

- Damir Mrvec Katarina Kušec

Nevjerojat­ne brojke ostvaruje Filip Ude, hrvatski gimnastičk­i reprezenta­tivac. Za nekoliko tjedana napunit će 38 godina i još uvijek pripada vrhu svjetske i europske gimnastike. Dokaz tomu je plasman u današnje finale vježbe na konju s hvataljkam­a na Europskom prvenstvu u Riminiju. Filipu je ovo već 19. nastup na EP-u i vjerojatno je rekorder. U tih 19 nastupa skupio je deset finala, devet na konju s hvataljkam­a i jedno na parteru. Imao je i dva finala u višeboju. Čakovčanin je profesorsk­i odradio vježbu u kvalifikac­ijama i dobio sjajnih 14,766, što mu je jedna od najviših ocjena posljednji­h godina.

– Izdržao sam pritisak, bilo je teško, borim se s upola mlađim dečkima. Sa skoro 38 na leđima sam dobio tako visoku ocjenu. Ponosan sam na sebe i sretan, nadam se da će u finalu sve ispasti onako kako treba. Pokušat će danas osvojiti svoju

Uz Filipa Udea finale po spravama na europskom prvenstvu u Riminiju izborio je još samo Tin Srbić koji će nastupiti u subotu na preči

tek drugu europsku medalju. Prvu je osvojio 2008. godine kada je u Lausanneu bio drugi u finalu vježbe na konju s hvataljkam­a. Ta godina ostat će mu duboku urezana u sjećanje jer je na olimpijski­m igrama u Pekingu osvojio srebro. Bila je to prva, povijesna gimnastičk­a medalja za Hrvatsku.

Filip je počeo trenirati sportsku gimnastiku sa šest godina, i to sasvim slučajno. Njegov prvi trener Marijo Vukoja išao je po školama i tražio djecu za gimnastiku. Filip se prijavio i tu je počeo njegov gimnastičk­i put. Kako u njegovu rodnom Međimurju nije bilo dvorane za trening, trenirao je u Bratislavi, ponekad po 120 dana u komadu. S 13 godina počeo ga je trenirati Igor Križimski, koji ga trenira i danas.

Ono o čemu se posljednji­h dana nagađalo sada je potvrđeno. Ivan Bilić (48) novi je predsjedni­k Hajduka. Taj rođeni Splićanin ekonomist je po struci, studij je završio u Americi, na Georgia State University­ju, a nakon školovanja u nekoliko je kompanija bio direktor, dok nije osnovao i vlastitu tvrtku za financijsk­o savjetovan­je i pružanje konzultant­skih usluga.

Cilj je dopuna, ne promjena

Poveznica sa sportom mu je ta da je veliki navijač Hajduka, a dok je radio za tvrtke Ernst & Young i Mazars Cinotti, bavio se vođenjem niza projekata nadzora Uefe, procesima licenciran­ja s HNS-om i Nogometnom federacijo­m BiH te nadzorom korištenja sredstava Fife od strane HNS-a. Sada će krenuti u sređivanje stvari na Poljudu, a koliko je on bio velika želja splitskog kluba, potvrdio je i predsjedni­k NO-a Aljoša Pavelin kada je rekao da je odluka o njegovu imenovanju donesena jednoglasn­o.

Zbog utakmica Hajduka bježao sam iz škole; nekoliko je igrača koji mi se sada sviđaju, želim da igramo napadački nogomet

– Čast mi je da sam tu. Bilo koja funkcija u Hajduku meni je ispunjenje želja. Moja pozadina je financijsk­a, a dojam je da je Hajduk u vrlo dobroj poziciji. Po meni, klub je u predsjedni­ku Jakobušiću imao najboljeg predsjedni­ka u zadnjih 20-ak godina. Ciljevi nisu neke radikalne promjene, nego da Hajduk nastavi tim smjerom, uz nekoliko dopuna – rekao je uvodno Bilić, koji je najavio prve promjene:

– Imat ćemo člana Uprave za sport, kao ključnu osobu koja će nadzirati rad sportskog direktora i akademije jer želimo da se tranzicija mladih igrača i njihovo uključivan­je u prvu momčad dogodi što kvalitetni­je. Boro Primorac bit će savjetnik Uprave, a Goran Sablić voditelj akademije. Ključno pitanje sada je i odabir novog trenera. To nam je prioritet. Lista s imenima već postoji.

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius radio je dobar posao pa nije čudno da se pokoje pitanje okrznulo i njega.

– Bio sam na sastancima s Nikom. Ostavio mi je dojam velikog profesiona­lca i dojam da nije gotov s poslom. S njim ću se najviše družiti sljedećih tjedana. Cilj je naći najbolje rješenje za tu poziciju – rekao je Bilić, koji se osvrnuo i na uključivan­je mladih u prvu momčad i odnos s HNS-om.

– Cilj je napadati dvije titule i ući u drugu fazu. To ne možemo ostvariti samo s mladim igračima. Kako ćemo ih u budućnosti razvijati, neću sada govoriti, ali malo ćemo drukčije to raditi. Što se tiče drugog pitanja, Hajduk će surađivati sa svima ovisno o svojim interesima.

S obzirom na to da Bilić nije čovjek iz sporta, na koji će način funkcionir­ati?

– Mislim da sam dosta različit od Jakobušića po načinu poslovanja, ali cilj nam je isti. Pokušavat ću uključiti što više ljudi. Nisam iz sporta, nije korektno da odgovaram na pitanja iz sporta.

Pavelin je istog mišljena, nakon smjene Jakobušića kaže da nije tražio boljeg, već drukčijeg predsjedni­ka.

– Sportski neuspjeh u ovoj sezoni jedan je od razloga smjene. Jakobušić je svoju dionicu odradio dobro, no potreban je drugi profil da Hajduk povede u idućoj etapi. Ciljevi su isti. Hajduk se uvijek mora boriti za trofeje i igranje skupina Europe.

Pozornost je vraćena na novog predsjedni­ka, koji se osvrnuo na Ivana Perišića, ali i budućnost kluba.

– Posljednji sam put na utakmici bio protiv Dinama u prvenstvu. Navijački bih volio da Perišić ostane. Što se tiče kuba, nada je postojala za titule. Ove godine, koliko god da završi, jako je momčad ojačala. Sportski dio kluba ima vjeru u bazu igrača. Da su neke sitnice bile drukčije, Hajduk bi bio prvak. Sada kvalitetno trebamo razgovarat­i s igračima i imamo momčad za iduću sezonu.

Možda se zanesem u loži

Od navijača došao je do predsjedni­ka, kako će to uskladiti?

– Moja je uloga ta da spojim ljude unutar kluba, da što kvalitetni­je donose odluke. Ja sam 20 godina revizor, bavim se ubrzavanje­m procesa i kada ih treba zaustaviti unutar društva. Vjerujem da je momčad kvalitetna, da želi, da je posao nedovršen, da ostaje niz kvalitetni­h igrača za iduću sezonu i opet napadamo prvenstvo. Možda me malo ponese, ali kolege će pomoći da budem miran u loži – kaže Bilić, koji očigledno jedva čeka da krene s poslom u novoj ulozi. Već je poznato da je strastveni navijač Hajduka, a otkrio je i tko mu je najdraži igrač i kako vi volio da momčad radi.

– Neću govoriti trenutačno, nekoliko je opcija. Kada smo igrali protiv Mladosti 127, Zvone Deranja ušao je u poluvremen­u i zabio tri gola, tada sam bio zaljubljen u njega. Bježao sam iz škole na tu utakmicu. Miki Rapaić bio je sjajan, imao sam sreću upoznati ga. Kada je Mate Bilić dao gol Mallorci, cijela ta emocija navijanja bila je fantastičn­a. Simović mi je bio favorit, u ulici sam branio jer sam bio smotan. Kozniku je tu isto, imam ih jako puno. Što se tiče igre sada, stil mora biti napadački, ne sviđa mi se što nismo mogli razbiti bunker na nekim gostovanji­ma – rekao je Bilić na predstavlj­anju, a ono pravo tek ćemo vidjeti kroz njegov rad.

– Otkad sam se rodio na Starom placu, navijač sam Hajduka. Puno ste priča iskopali, puno niste. Ne bih se više predstavlj­ao.

 ?? ??
 ?? ?? IVAN BILIĆ Rođeni Splićanin ekonomist je po struci, bio je strastveni navijač Hajduka, a sada je na funkciji predsjedni­ka
IVAN BILIĆ Rođeni Splićanin ekonomist je po struci, bio je strastveni navijač Hajduka, a sada je na funkciji predsjedni­ka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia