Večernji list - Zagreb

Puljiz: Tužna sam što nisam osvojila medalju pred domaćom publikom

- Dražen Brajdić

Dani Klačar (66 kg), imao je tu čast da otvori Prvenstvo Europe, ali i da bude prvi sudionik tog velikog natjecanja koji je izgubio na ipon. Njega je nadmudrio Austrijana­c Marcus Auer izvukavši mu polugu.

Vrlo brzo na tatami je izašao Nikola Zorotović (66 kg), kojem se suprotstav­io Mađar Pongracz, koji je poveo sredinom borbe, bacanjem za vazari, a još jednim vazarijem pobijedio na ipon.

Debitanti su bili pod snažnim dojmom

Za rezultatsk­i neuspjele nastupe obojice debitanata muški izbornik Dean Ilić imao je razumijeva­nja:

– Vrlo su mladi i njima je ovo prvo iskustvo na ovakvoj sceni. Ne mogu im puno zamjeriti. Klačar je od suparnika bio bolji u kaznama, ali je ostao neoprezan u parteru, a Zorotoviću je nedostajal­o agresivnos­ti. Obojica su možda malo podlegla debitantsk­om pritisku.

No, zato je prva hrvatska džudašica na ovom natjecanju bila uspješna. Tihea Topolovec (57 kg) pobijedila je Kosovarku Flahxu i to u iscrpljuju­ćoj borbi bez bodova. Taj dvoboj okončan je nakon dodatne dvije minute i 22 sekunde, kada je Kosovarka zaradila treću kaznu i automatsku diskvalifi­kaciju (hansoku-make).

U osmini finala Topolovec se namjerila na Srpkinju Maricu Perišić i izgubila na vazari. Bez obzira na to što je izgubila od aktualne doprvakinj­e Europe, Tihea je bila prilično samokritič­na:

– Žao mi što sam razočarala. Nije ona neki drugi svijet pa da je nepobjediv­a. Da sam imala malo bolju taktiku, možda bih je i pobijedila, a ovako me skupo stajala jedna moja neopreznos­t.

Moglo se primijetit­i da je Perišić imala glasnije navijače nego domaća predstavni­ca pa je to nešto na čemu bi hrvatski organizato­ri za preostale dane trebali poraditi.

U prvom nastupu uspješna je bila i Ana Viktorija Puljiz (52 kg) koja je bacanjem za vazari, a potom i zahvatom držanja za još jedan vazari pobijedila Mađaricu Gyertyas. I to na samom isteku četveromin­utne borbe, sekundu prije kraja.

Ždrijeb je htio da se Solinjanka u četvrtfina­lu namjeri na olimpijsku pobjednicu, 28-godišnju Distriju Krasniqi, od koje je, u zahvatu držanja, izgubila za samo 56 sekundi. Bio je to njen četvrti poraz u međusobnim susretima.

– Cura je najjača na svijetu, žao mi je jedino što se s njom nisam dulje borila – kazala je Viki, koju taj ekspresni poraz od prvorangir­ane džudašice svijeta nije pokolebao. pa nam je 22-godišnja Hrvatica, onako u prolazu, kazala:

– Pobijedit ću u repesažu i osvojiti medalju. Nažalost, u tome uspjela nije, pri čemu je imala i peh da joj je, od sutkinje na tatamiju, već dosuđena pobjeda iponom nakon pregledava­nja snimke oduzeta. A dogodilo se to nakon minute produžetka.

– Tužna sam što pred domaćom publikom nisam uspjela doći do medalje. Žao mi je što nisam uspjela natjerati suparnicu na treću kaznu, a imala sam priliku. U “golden scoreu” išla sam u

Drugog dana EP-a, u petak, nastupaju naši najjači aduti: Barbara Matić, Lara Cvjetko, ali i Katarina Krišto, Iva Oberan, Dominik Družeta...

požrtvovno bacanje, a nakon pregledava­nja snimke ocijenjeno je da je ona prva krenula u akciju, što je pošteno.

Moram još potvrditi olimpijsku vizu

No, Puljiz će ipak zaraditi nešto bodova na olimpijsko­j listi:

– I dosad sam bila unutra, a taj ću status morati potvrditi na Grand Slam turnirima i predstojeć­em Svjetskom prvenstvu.

Prvog dana kontinenta­lne smotre pozlatili su se Ruskinja pod neutralnom zastavom Kristina Dudina (48 kg), Kosovarka Distria Krasniqi (52 kg), Ukrajinka Daria Bilodid (57 kg), Španjolac Francisco Garrigos (60 kg) i Gruzijac Vazha Margvelašv­ili (66 kg).

Drugog dana natjecanja Hrvatsku će predstavlj­ati Robert Klačar (73 kg), Dominik Družeta (81 kg), Dominik Rožić (81 kg) te Barbara Matić (70 kg), Lara Cvjetko (70 kg), Katarina Krišto (63 kg) i Iva Oberan (63 kg).

 ?? ?? ANA VIKTORIJA PULJIZ izvela je atraktivan požrtvovni zahvat protiv Mađarice Gyertyas koju je pobijedila zahvatom držanja i tako ušla među osam najboljih Europljank­i
ANA VIKTORIJA PULJIZ izvela je atraktivan požrtvovni zahvat protiv Mađarice Gyertyas koju je pobijedila zahvatom držanja i tako ušla među osam najboljih Europljank­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia