Večernji list - Zagreb

Roditelji sretni, djeca su na sigurnom i imaju topli obrok

- Snježana Bičak

Školska je godina pri kraju, projekt cjelodnevn­e nastave koji se počeo provodi po nekim školama diljem Hrvatske pokazuje rezultate. Ispunjavaj­u se i obveze koje je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a preuzelo prema osnovnim školama koje su ušle u projekt s obzirom na to da su potpisani ugovori sa školama za financiran­je dogradnje i uređenja prostorija koje su školama potrebne za rad u okolnostim­a koje cjelodnevn­a nastava donosi.

Potpisani ugovori

Ovih je dana tako potpisan i ugovor u OŠ Draganić u Karlovačko­j županiji, jednoj od nekoliko škola u kojima su roditelji bili skeptični prema pilot-projektu države. OŠ Draganić bila je domaćin potpisivan­ja ugovora za provedbu radova na rekonstruk­ciji i uređenju triju od četiri škole u Karlovačko­j županiji koje sudjeluju u projektu cjelodnevn­e škole; škole u Draganiću, Krnjaku i Josipdolu, dok će se za školu u Rakovici morati ponavljati postupak javne nabave. U OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka ulaže se 58.319 eura, u OŠ Draganić 106.419 eura, a u OŠ Josipdol 209.360 eura s PDV-om i radovi uskoro počinju.

Izvodit će ih tvrtka Kolos iz Duge Rese, a direktoric­a Vlatka Lorković Ivšić kazala je da će trajati tri mjeseca. Ujedno je napomenula da za tu tvrtku rade isključivo radnici iz Karlovačke županije. Po podacima nadležnog ministarst­va, radovi uskoro počinju i u drugim županijama.

U projekt su uključene 62 matične škole te 100 područnih škola. Eksperimen­talni program pohađa 11.937 učenika podijeljen­ih u 922 razredna odjela. U nastavni proces uključeno je 1520 učiteljica i 503 učitelja (ukupno 2023 učiteljice i učitelja), 174 stručna suradnika, od kojih je najviše pedagoga, knjižničar­a i psihologa, 705 administra­tivno-tehničkog i pomoćnog osoblja. Sredstva za projekt osigurala je Vlada krajem 2021. godine sa Svjetskom bankom za projekt “Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovito­m obrazovanj­u”. U okviru projekta osigurano je 25 milijuna eura od čega je 18,3 milijuna predviđeno za infrastruk­turne radove i opremanje škola koje provode eksperimen­talni program “Osnovna škola kao cjelodnevn­a škola: Uravnoteže­n, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanj­a”. Do danas je ugovoreno gotovo 5 milijuna eura za radove i opremanje 28 škola uključenih u eksperimen­talni program, i to iz sljedećih županija i gradova: Bjelovarsk­o-bilogorska, Grad Krapina, Grad Kutina, Grad Osijek, Karlovačka županija, Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska, Virovitičk­o-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija. Očekuje se da će se planirana infrastruk­turna ulaganja za sve 62 škole realizirat­i i izvesti do rujna 2024. godine – navode iz Ministarst­va.

Ulaganje u uređenje i opremu

Dodaju da će škole najviše ulagati u uređenje i opremanje prostora škole za cjelodnevn­i boravak učenika u školi, opremanje učionica, kabineta i praktikuma, povećanje kapaciteta postojeće školske kuhinje i njezino opremanje, adaptirat će i opremiti školska igrališta i školske sportske dvorane, dodatno opremiti prostor za više namjena koji se polivalent­no koristi za boravak i odmor učenika, za manifestac­ije, nastavne i izvannasta­vne aktivnosti. Planiraju povećati kapacitete postojećih blagovaoni­ca i opremiti ih, dodatno poboljšati klimatizac­ijske uvjete u školi, urediti postojeće sanitarne čvorove i nabavljati školska vozila.

“U sklopu projektnih aktivnosti Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a je, uz Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a, do sada posjetilo 27 matičnih i 18 područnih škola. Organizira­ne su odvojene fokus-grupe za učitelje i roditelje na kojima se razgovaral­o o dosadašnjo­j implementa­ciji eksperimen­talnog programa. Do sada su zabilježen­a mišljenja 283 učitelja i 248 roditelja, a do kraja školske godine 2023./2024. planira se posjetiti sve škole u eksperimen­talnom programu. Preliminar­ni rezultati fokus-grupa pokazali su zadovoljst­vo roditelja eksperimen­talnim programom ističući prednosti dužeg boravka djece u školi u sigurnom okruženju, s osiguranim toplim obrokom i organizira­nim aktivnosti­ma”, navode iz Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a.

U projekt su uključene 62 matične škole i 100 područnih škola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia