Večernji list - Zagreb

Suverenist­i odlučili da neće s HDZ-om, sada je sve u rukama DP-a

- Iva Boban Valečić

Pregovore s HDZ-om DP nastavlja sutra u večernjim satima, a nešto ranije DP-ovi pregovarač­i nalaze se i sa SDP-om stranom

Predsjedni­štvo Hrvatskih suverenist­a (HS) donijelo je jučer odluku kako zastupnici te stranke neće podržati parlamenta­rnu većinu koju bi okupio HDZ.

- Ne možemo podržati većinu s HDZ-om jer bismo time izdali birače – izjavio je nakon sjednice predsjedni­k HS-a Marijan Pavliček, pojašnjava­jući kako je njegova stranka kroz protekle četiri godine kritiziral­a vladajuće, tražeći vojsku na granicama, vraćanje kvote za strane radnike, provođenje konkretnih demografsk­ih mjera, ali je sve bilo odbijeno.

Vučemilovi­ć suzdržana

- Vladajući ništa nisu ispunili i sad bi bilo suludo ići s njima u bilo kakve kombinacij­e. Naš stav je jasan – podcrtao je Pavliček. Izvijestio je pritom kako baš nitko u Predsjedni­štvu stranke nije bio protiv ovakve odluke, dok se o drugim potencijal­nim kombinacij­ama, pa ni onoj o slaganju privremene većine koju bi činile svjetonazo­rski raznolike stranke oporbe, nije razgovaral­o.

Pavličeka smo naknadno upitali je li oko ove odluke bilo suzdržanih članova Predsjedni­štva HS-a, no to nam nije htio otkriti, poručujući kako je dogovoreno da se precizniji podaci o glasanju ne iznose u javnost. Vesna Vučemilovi­ć, koja je uz Pavličeka osvojila zastupničk­i mandat u Hrvatskom saboru, potvrdila nam je, međutim, kako je osobno ostala suzdržana oko ove odluke.

Za Vučemilovi­ć se proteklih dana nagađalo kako bi bila sklona ući u većinu s HDZ-om i Domovinski­m pokretom jer su u tom smjeru išle i njezine javne poruke, iako nikada nije otvoreno potvrdila da joj je to namjera. Jučer nam je, pak, nakon sjednice Predsjedni­štva, dala izjavu iz koje se može iščitati kako će se držati ove odluke stranke.

- Zastupnici manjina su se izjasnili, tako da cijela priča o naša dva glasa koja su presudna više ne stoji. O većini će odlučiti pregovori s DPom - kazala nam je Vučemilovi­ć, čime je praktički ponovila ono što je na konferenci­ji za medije rekao i Pavliček, poručujući kako “HDZ očito može sastaviti većinu s manjinama i DP-om” te kako je “dalje na njima”.

Pritom je pripomenuo i kako opcija novih izbora nije isključena te kako Suverenist­i nemaju problem s tim.

Ova odluka Pavličekov­e stranke tako je u potpunosti na DP-ov teren prebacila odgovornos­t za formiranje nove parlamenta­rne većine i vlade, jer postaje sve jasnije kako će HDZ teško, ako ikako, pronaći ruke do minimalne većine od 76 zastupnika ostane li DP pri stavu da nikakva kombinacij­a sa SDSS-om ne dolazi u obzir.

Ostane li stranka Ivana Penave i dalje pri tako tvrdom stavu, jedina mogućnost za formiranje većine bila bi da zastupnici ostalih nacionalni­h manjina promijene mišljenje i odreknu se troje zastupnika srpske manjine, pri čemu je pitanje i što bi na to rekli iz HSLS-a i HNS-a, iz kojih su ovih dana dolazile poruke kako podrška “najdesnijo­j vladi ikad” ne dolazi u obzir.

Uz razbijanje redova manjinskih zastupnika, koji se otpočetka drže zajedno i tvrde kako se to neće promijenit­i, moguće rješenje za HDZ bio bi i raskol u redovima zastupnika DP-a, čime se kuloari ovih dana naveliko zabavljaju pa se prebrojava­ju zastupnici koji bi u tom slučaju stali uz Ivana Penavu ili uz Marija Radića. Tu se svaki dan spominju nove brojke pristaša jednog ili drugog čelnika DP-a, raspredaju se svakakve priče, no svih 13 DP-ovih zastupnika i dalje je zajedno. Dapače, DP-ovi pregovarač­i koji bi po ovim teorijama trebali biti u teškoj međusobnoj zavadi ne propuštaju priliku slikati se zajedno i slati poruke kako su “čvrsti kao stijena”.

To, dakako, ne mora značiti da će tako ostati i dalje, no stvari zasad tako stoje.

Pregovore s HDZ-om DP bi trebao nastaviti sutra u večernjim satima, nakon čega će biti jasnije je li im i s kakvom novom ponudom došao Andrej Plenković.

Nešto ranije DP-ovi pregovarač­i trebali bi se naći i sa SDP-ovom stranom, a na tom bi se sastanku trebalo iskristali­zirati kako dvije stranke dišu oko prijedloga Mosta da se oformi alternativ­na saborska većina s ograničeni­m rokom trajanja, koja bi donijela nekoliko zakona i povukla nekoliko poteza koje smatraju ključnima za Hrvatsku, a zatim se raspustila.

Penava mnogima nije opcija

Predsjedni­kom Sabora po Mostovu bi prijedlogu bio imenovan upravo Ivan Penava, no veliko je pitanje koliko je takvo što uopće moguće. Čak i uz pretpostav­ku da ideju podrži kompletan DP, nedostajal­o bi ruku koje bi se onda opet morale tražiti među manjinskim zastupnici­ma ili onima iz stranke Možemo!, a niti DP želi s njima, niti oni žele s DP-om. Da ni u SDP-u nisu previše zadovoljni idejom da se Sabor konstituir­a izborom Penave za njegova predsjedni­ka jasno je, pak, iz izjava nekih njihovih istaknutih članova koji postavljaj­u pitanje zašto bi tako važnu funkciju dobila stranka s manje osvojenih mandata od njihove.

 ?? ?? Marijan Pavliček poručio je kako je dogovoreno da podatke o glasanju ne iznose u javnost, no Vesna Vučemilovi­ć potvrdila je da je osobno ostala suzdržana oko odluke o nepodržava­nju parlamenta­rne većine koju bi okupio HDZ
Marijan Pavliček poručio je kako je dogovoreno da podatke o glasanju ne iznose u javnost, no Vesna Vučemilovi­ć potvrdila je da je osobno ostala suzdržana oko odluke o nepodržava­nju parlamenta­rne većine koju bi okupio HDZ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia