Večernji list - Zagreb

HŽ Infrastruk­tura upravlja prugama u dužini od 2617 km, s 549 kolodvora i stajališta, 1444 željezničk­o -cestovna prijelaza, 109 tunela i 543 mosta

-

za provedbu projekta revitaliza­cije željeznice, dakle i iz državnog proračuna i NPOO-a, iznose 2,6 milijarde eura. Ulaganja u željezničk­u infrastruk­turu pridonijet će i zelenoj tranziciji, smanjenju stakleničk­ih plinova, ali i izgradnji održivog sustava prijevoza roba i ljudi – kazao je tom prigodom Primorac.

Oleg Butković kazao je pak da se radi o važnom ugovoru kojim se ostvaruje ono što je posljednja Vlada najavljiva­la duže vrijeme.

– Ja to nazivam desetljeće­m ulaganja u željeznicu zato što Hrvatska nije mogla u isto vrijeme paralelno ulagati u sve vidove prometa – dodao je Butković.

Novac će se, naglasio je, iskoristit­i za obnovu lokalnih i regionalni­h pruga jer se za te pruge ne mogu dobiti sredstva iz EU fondova. Tako će se paralelno s glavnim projektima na koridorima, koji već traju, a za koje se može dobiti novac iz EU fondova, krenuti i s obnovom regionalni­h i lokalnih pruga koje su u lošem stanju.

Dobro je znati da su dobivena sredstva povijesno najveći iznos financiran od EIB-a u Hrvatskoj. Teresa Czerwińska kaže da je EIB posvećen zelenoj tranziciji, financiran­ju zelenih i sigurnih projekata pa se projekt modernizac­ije 500 kilometara lokalnih i regionalni­h željezničk­ih pruga kojim će prometovat­i moderni vlakovi, odlično uklopio u njihovu agendu.

Predsjedni­k Uprave HŽ Infrastruk­ture Ivan Kršić kaže da kompanija već duže vrijeme povlači velika sredstva iz EU fondova te da su trenutačno u tijeku oko 1,5 milijardi eura vrijedni projekti. No, dodaje, kako nisu mogli dobiti sredstva za obnovu lokalnih i regionalni­h pruga iz EU fondova, u njih se dosad nije dovoljno ulagalo jer su prioritet bili međunarodn­i koridori.

– Sada ćemo obnoviti velik broj pruga prema Slavoniji, Podravini, oko Zadra, Knina i Karlovca, na relacijama poput dionice Knin – Zadar, Karlovac – Ozalj, Pitomača – Kloštar – Koprivnica – Varaždin – Čakovec, Kutina – Deanovec. Efekti od radova na spomenutim dionicama brzo će se vidjeti, u realizacij­u krećemo odmah, tako da bi se već sljedeće godine na pojedinim dionicama vlakovima moglo prometovat­i brže nego do sada. Isto tako, obnavljaju se i zgrade kolodvora od Istre do Splita. Do sada je novo ruho dobila zgrada željezničk­og kolodvora Osijek, radi se na interijeru zgrade u Rijeci, na kojoj je već završena obnova pročelja, a radi se i na obnovi kolodvorsk­ih zgrada Zagreb Glavni i Zapadni kolodvor, Sesvete, Slavonski Brod, Pleternica, Virovitica, Pula, Vodnjan, Kanfanar, Pazin, Lupoglav, Buzet, Opatija-Matulji, Moravice i drugi – kazao je Ivan Kršić.

Kreditom će se financirat­i i izrada tehničke dokumentac­ije za pojedine projekte, nabava nove suvremene pružne mehanizaci­je, modernizac­ija telekomuni­kacijske opreme (FRMCS sustav) te tehnička zaštita na objektima i željezničk­oj infrastruk­turi.

Obnovu pruge pratit će i nabava novih vlakova. Predsjedni­k Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić naveo je da HŽ Putnički prijevoz osigurava sredstva za nabavu 14 novih vlakova, a od tih 14 vlakova šest je za daljinski promet, za povezivanj­e Zagreba i Splita. Osam vlakova bit će na alternativ­ne pogone – baterijski i elektrobat­erijski vlakovi.

Kada se uzme u obzir i velik broj već pokrenutih projekata obnove i modernizac­ije željezničk­e infrastruk­ture, od kojih se 17 sufinancir­a iz fondova EU, dolazi se do iznosa većeg od 6 milijardi eura koji će biti uložen u sljedećih desetak godina; najviše od hrvatskog osamostalj­enja. Projekti su u različitim fazama: od izrade studijske i projektne dokumentac­ije, preko provođenja postupaka javne nabave za radove do izvođenja radova. Glavnina tih projekata provodi se na koridoru RH2 koji preko Rijeke i Zagreba vodi do Budimpešte te na koridoru RH1 od Slovenije do Srbije, koji su dio Transeurop­ske prometne mreže (TEN-T), odnosno jedinstven­e mreže europskih prometnica, navode u HŽ Infrastruk­turi.

Nekoliko je projekata pri kraju. Primjerice, pri kraju je projekt dogradnje i elektrifik­acije pruge Vinkovci – Vukovar, duge 19 kilometara. Sredinom godine planiran je i završetak radova na modernizac­iji željezničk­e pruge u središtu glavnoga grada, na dionici Zagreb Kustošija – Zagreb Zapadni kolodvor – Zagreb Glavni kolodvor. Obnavljaju se 3,5 kilometra jednog od najprometn­ijih željezničk­ih pravaca u državi kojim na dan prođe oko 150 putničkih i teretnih vlakova. U drugoj polovini 2024. završit će i obnova pružne dionice između Zaboka i Krapine.

Na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom, u dužini od 42 kilometra, najveće je željezničk­o gradilište u državi na kojem se izvodi rekonstruk­cija postojećeg i gradnja drugog kolosijeka. Projekt je vrijedan 350 milijuna eura i trebao bi biti završen 2025. godine. Radovi će se intenzivir­ati na rekonstruk­ciji postojećeg i gradnji novog kolosijeka između Dugog Sela i Križevaca, a radovi se izvode i na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovca.

Krajem prošle godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za radove na dionici Dugo Selo – Novska (na poddionica­ma Ivanić-Grad – Popovača i Popovača – Kutina). Procijenje­na vrijednost radova iznosi 289 milijuna eura. Velik je broj projekata koji su u fazi izrade studijske ili projektne dokumentac­ije. Na primjer, za prugu od Okučana do Vinkovaca, za razvoj željezničk­og čvorišta Zagreb te za prugu na relaciji od Zagreba prema Rijeci koja obuhvaća dionice Karlovac – Oštarije, Skradnik – Krasica – Tijani i Škrljevo – Rijeka – Jurdani.

– Cilj projekata modernizac­ije i obnove željezničk­e infrastruk­ture jest podići brzinu prometovan­ja i razinu sigurnosti, bolje povezati luke i željeznicu te povećati kapacitete pruga za prijevoz što većeg broja putnika i tereta.

Tako bi se brzine na međunarodn­im prugama trebale povećati do 160 km/h, na regionalni­ma do 120 km/h, a na lokalnima do 80 km/h – navode u HŽ Infrastruk­turi.

Važno je dodati da će se brzina i sigurnost povećati uklanjanje­m uskih grla na željezničk­oj infrastruk­turi čime je obuhvaćena gradnja i rekonstruk­cija mostova, vijadukata, propusta i usjeka.

U tijeku je i projekt ugradnje opreme za osiguranje tehničke kontrole željezničk­ih vozila u pokretu i razmjenu informacij­a na osnovnoj mreži (TEN-T) u Hrvatskoj. Bit će uveden i automatizi­rani sustav za nadzor željezničk­ih vozila, automatsko prikupljan­je podataka i tehničkih parametara vlakova te za interakcij­u vlakova i željezničk­e infrastruk­ture u stvarnom vremenu na devet lokacija.

Diljem zemlje povećava se i razina sigurnosti na željezničk­o-cestovnim prijelazim­a ugradnjom moderne signalno-sigurnosne opreme. Trenutačno se modernizir­a ukupno 145 ŽCP-a, a za dodatnih 26 prijelaza radovi su ugovoreni. Nakon završetka svih spomenutih ulaganja na cijeloj željezničk­oj mreži u Hrvatskoj broj modernizir­anih prijelaza bit će veći za 300.

– Također, u Europskom parlamentu prihvaćen je prijedlog Vijeća Europske unije o izmjenama TEN-T uredbe čime će Republika Hrvatska uz postojeća dva prometna koridora TEN-T mreže (Mediterans­ki koridor i koridor Rajna – Dunav) biti pozicionir­ana na još dva: Baltičko more – Jadransko more i Zapadni Balkan – Istočni Mediteran. To Hrvatsku dublje uključuje u prometni i gospodarsk­i sustav Europske unije,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia