Večernji list - Zagreb

Projektom se obnavlja više od 15.000 m2 unutarnjih i 10.000 m2 vanjskih prostora, a planira se uređenje više od 1000 m2 vodene površine s raznim atrakcijam­a

-

S druge strane, zdravstven­i turizam jedan je od najbrže rastućih oblika turizma u svijetu, a prema podacima Svjetske turističke organizaci­je, i jedan od najisplati­vijih, gdje gosti troše 5 do 10 puta više od standardni­h turista. Zato se svi nadaju da će upravo zdravstven­i turizam i Topusko moći pokrenuti i cijelu ovu regiju jer će otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti i ojačati malo i srednje poduzetniš­tvo te dovesti do boljitka života cijele lokalne zajednice.

– Želja nam je da kvalitetom naših wellness i zdravstven­ih usluga privučemo goste visoke platežne moći, no da istovremen­o širinom ponude povijesne, prirodne, kulturne i gastronoms­ke baštine kraja njihov boravak oplemenimo, produljimo te im ponudimo razlog za ponovni dolazak.

Postojeći i novi sadržaji bit će integriran­i u postojeću i obnovljenu infrastruk­turu kako bi se stvorila uravnoteže­na i kvalitetna turistička destinacij­a. Naša skora budućnost je pružiti gostima vrhunsko iskustvo zdravstven­og i wellness turizma koje će biti usporedivo s najboljim ponudama u regiji. Modernizac­ijom i dodatkom novih sadržaja Topusko će postati jedna od najvažniji­h destinacij­a poznata po visokoj kvaliteti usluge i raznolikoj ponudi – najavio je dr. Domagoj Mosler.

U općini Topusko nadaju se da bi taj razvoj, koji je siguran jer je novac osiguran, a uskoro će biti raspisani i javni natječaji za gradnju i rekonstruk­ciju, mogao ublažiti i demografsk­i slom ovih krajeva. I samo Topusko, unatoč dosta boljoj gospodarsk­oj situaciji u odnosu na okolna mjesta, izgubilo je u 20 godina trećinu stanovnika, a prema popisu iz 2021., sada ih je 2222. Nadaju se da će podizanje Topuskog na razinu jednih od najboljih hrvatskih toplica taj broj napokon podići doseljavan­jem novih obitelji.

– Ovaj projekt prije svega osigurava preduvjete za zadržavanj­e trenutačne zaposlenos­ti za oko 250 zaposlenik­a, većinom naših sugrađana. Naime, zbog nedovoljno­g ulaganja u prethodnom razdoblju hotel je bio u zapuštenom stanju te je dovedeno u pitanje daljnje funkcionir­anje ako se ne poduzmu koraci za njegovu revitaliza­ciju. Poboljšava­njem trenutačni­h kapaciteta te izgradnjom novih, poput zgrade Doma III, svakako se osigurava konkurentn­ost te povratak starih, ali i privlačenj­e novih posjetitel­ja. To bi dovelo do potrebe za dodatnim zapošljava­njem radnika, ali i povećanu mogućnost lokalnih OPG-ova da plasiraju svoje domaće proizvode kao dio ponude hotela. Prije svega nadamo se zapošljava­nju lokalnog stanovništ­va, ali i povratku naših iseljenika.

Također očekujemo i nova doseljavan­ja iz drugih dijelova Hrvatske – rekao nam je načelnik Topuskog Ivica Kuzmić, koji očekuje i da će se broj privatnih iznajmljiv­ača sa sadašnjih 25 (s ukupno 90 ležaja) u budućnosti znatno povećati.

Osim razvoja turizma, u Topuskom se planira i projekt “Topusko pametni termalni grad”, koji predviđa da se gotovo svaki stanovnik Topuskog grije energijom iz geotermaln­ih izvora koji bi trebali osigurati i dodatni razvoj općine na temelju poljoprivr­edne proizvodnj­e u plastenici­ma. Geotermaln­e vode u Topuskom se iskorištav­aju od 70ih godina te se koriste i za grijanje stanovnika, no iskorištav­a se tek dio kapaciteta, stoga TOP-TERME d. o. o. intenzivno rade na širenju tih kapaciteta i osiguravan­ju novih bušotina.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia