Večernji list - Zagreb

KONCERT U ZAGREBAČKO­J TVORNICI

-

sajzeri. Muzika koja se radila s tim mašinama bila je nešto zanimljivo, i nama je to bilo zanimljivo. Tada su se iz inozemstva uvozile prve ritam-mašine i zato smo i radili taj neki synthpop, jer je to bilo nešto novo, uzbudljivo, drukčije.

Već vas je prvi album vinuo na vrhove top lista, a vi ste postali seks-simbol u bivšoj zemlji. Kako ste se tada nosili s tom titulom, ali i s udvaračima i popularnoš­ću?

S popularnoš­ću smo se nosili normalno. Mi smo ipak bili kao neka obitelj. Svi smo bili jako mladi, družili smo se međusobno. Mi bismo, recimo, otišli na koncert u Zagreb, vratili se u Ljubljanu i otišli u školu, tako da nismo imali problema s popularnoš­ću. I sada i tada bilo mi je smiješno da sam bila taj neki seks-simbol, jer ipak sam imala 1617 godina. Mislim da bi u ovo vrijeme bilo jako problemati­čno da neku 16-godišnju djevojčicu okarakteri­zirate kao neki seks-simbol.

Grupa Videosex bila je poznata i po provokativ­nim pjesmama, primjerice “Detektivsk­a priča”, ali i “Ana”, koja je tada bila jedna od rijetkih pjesama gay tematike. Jeste li se bojali cenzure, je li bilo kakvih zabrana?

Imali smo provokativ­ne pjesme, imali smo i provokativ­an naslov benda – Videosex. Nismo imali veze ni s videom ni sa seksom, ali imali smo provokativ­ne tekstove poput “Detektivsk­e priče”, koja je priča o ženi koja ubija svoje ljubavnike, a “Ana” je pjesma o lezbijskom odnosu. Svejedno, mislim da bi sada bio veći problem i veća cenzura nego što je bila u to vrijeme. Naše pjesme normalno su puštali na državnom radiju. Kad bi netko sada napisao tekstove te vrste, ne znam bi li ih puštali.

Kako su nastajale vaše pjesme? Osobno su mi vaše najbolje pjesme “Tko je zgazio gospođu Mjesec” i “Ljubi in sovraži”, koje ste upravo vi napisali?

Ne sjećam se točno kakav je bio taj proces stvaranja pjesama. Uglavnom su ih radili Iztok i Janez, ali nekako, na kraju, svi smo zajedno sudjeloval­i u nastajanju tih pjesama. Da, moj tekst je “Tko je zgazio gđu. Mjesec”. U to sam vrijeme gotovo svakog tjedna odlazila u diskoteku Turist, u kojoj sam plesala do dva ujutro. Onda sam svaki put išla sama kući jer je bilo brže ići kroz jedan tunel u kojem nije bilo baš ugodno. Tamo sam uvijek pjevala. Tamo je nastao taj tekst za “Tko je zgazio gospođu Mjesec”. “Ljubi in sovraži” nastala je kasnije, već na kraju Videosexa.

“Ljubi in sovraži, kar koli čutiš, mi pokaži. Ker če boš mlačen, bo dan oblačen in ostal boš sam.” (Ljubav i mržnja, što god osjećaš, pokaži mi. Jer ako si mlak, bit će oblačan dan i bit ćeš sam). I meni je to još uvijek drag tekst.

Zašto je došlo do raspada benda?

Bend se raspao i zato što smo Istok i ja prekinuli vezu. Mi smo inače bili zajedno deset godina, tijekom gotovo cijelog tog razdoblja Videosexa, pa je i to bio jedan od razloga, jer teško je raditi s bivšim, s nekim s kim više nisi povezan. Janez je počeo raditi nešto svoje i, eto, dogodilo nam se nešto poput razvoda.

Surađivali ste i s grupom Laibach, kako je bilo s njima?

S Laibachom sam surađivala već krajem 80-ih jer su Janez i Iztok počeli surađivati s njima, a kada im je trebao ženski vokal, bilo je logično da ja uletim.

S Alešom Klinarom bili ste u vezi još u tinejdžers­kim danima, a onda ste ponovno završili zajedno nakon raspada Videosexa? Kod vas, dakle, posao i ljubav mogu zajedno, u čemu je tajna?

S Alešom sam bila još u gimnaziji, dok on nije otišao u vojsku. Ja sam onda pjevala u Videosexu, a on je imao svoje bendove, tako da su nam se putevi razišli, ali ponovno smo se našli 1991. godine. Možda je to tajna, da nismo u braku, nego da samo živimo zajedno, pa uvijek možeš otići, ha ha. Meni je super raditi s Alešom, ali ponekad je to i problem jer nemamo kočnica. Ja mu uvijek kažem sve što mislim i to ponekad nije baš super. On napravi neku pjesmu, ja je poslušam i kažem: “To je s*anje!” I onda se posvadimo. Inače je lakše raditi s nekim koga poznaješ. Meni nije problem da njega za vikende nema dok svira. Meni je jasno kakav je to posao i to je to.

Je li vaša kći Luna naslijedil­a glazbene gene? Čime se ona bavi?

Luna je naslijedil­a glazbene gene, ali ih ne upotreblja­va. Ona je gotovo deset godina plesala hip hop i streetdanc­e, tako da ima taj neki osjećaj za muziku, melodiju i ritam, ali nikad nije htjela pjevati i učiti neki instrument. Inače studira farmaciju, nešto sasvim drugo.

Što pripremate nakon ove pjesme? Hoćemo li vas uskoro vidjeti i na nekom koncertu u Hrvatskoj?

Za sada smo snimili samo tu pjesmu i videospot. Htjela bih nastupati i u Hrvatskoj, tako da – neka me netko pozove.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia